Sorban állnak a dráguló albérletekért

Akár egész emeleteket is megvásárolnak azok, akik lakásba akarnak befektetni.

Hajdú Péter
2015. 08. 18. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta július 23-án kihirdették a felvételi pontszámokat, és a leendő elsőévesek megtudták, hogy ősztől melyik felsőoktatási intézmény hallgatói lesznek, roham indult az albérleti helyekért. Az örömbe azonban üröm is vegyül, mert a válságot követően magára találó gazdaság az albérleti díjakat is megemelte. Balogh László, az Ingatlan.com szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy az áremelkedés több tényező együttes hatásának tulajdonítható. Egyrészt hiány mutatkozik a kínálati oldalon, mert amíg a válság előtt 35–43 ezer lakás épült évente, addig tavaly mindössze 8300. De a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban az is felhajtja az árakat, hogy egyre többen vágnak bele a turisztikai célú lakáskiadásba, így egyre kevesebb lakás jelenik meg az albérleti piacon.

A turisztikai célú lakáskiadás felfutása részben annak köszönhető, hogy hazánkban is megjelent egy újfajta rendszer, az Airbnb. A kiadó vendégágy és a hozzá járó reggeli angol kifejezésből (airbed and breakfast) kialakult mozaikszó mögött roppant egyszerű szolgáltatás áll. A közösségi megosztóoldalak valamelyikére felrakott hirdetésre jelentkezők mindössze szobát és reggelit kapnak megfelelő díj fejében. Ez általában alacsonyabb, mint a szállodai szobaár.

Becslések szerint ugyanis nyolcvan százalékban feketén adják ki a lakást ebben a rendszerben, s így megspórolják a bevétel kilencven százaléka után fizetendő 16 százalékos adót és az egymillió forint fölötti bevételt terhelő 14 százalékos egészségügyi járulékot, ráadásul még a 18 százalékos általános forgalmi adót sem fizetik ki a tulajdonosok. További előny, hogy a fővárosban például éjszakánként húszezer forintot is kifizetnek egy-egy szobáért, ami havi szinten jóval nagyobb bevételt jelent, mintha albérletként értékesítené a tulajdonos. Nem véletlen, hogy már a szállodaipar is a jogalkotóktól vár megoldást a Napi Gazdaság szerint, mert forgalmuk öt-tíz százalékát szívják el az alkalmi bérbeadók.

A Duna House vezető elemzője szerint egyre többen már kifejezetten befektetési céllal vásárolnak lakást a belvárosban. Rutai Gábor azt is kiemelte, hogy ma már a főváros belső kerületeiben az adásvételek nyolcvan százaléka ilyen célú befektetés, és vannak, akik egész emeleteket vásárolnak meg. Az adóhivatal is felfigyelt a jelenségre, s a július elsején indult ellenőrzések során az online szálláshelyhirdetéseket is ellenőrzik. Az ilyen kereskedelmi jellegű lakáskiadást ugyanis csak jegyzői engedély birtokában lehet végezni, s adószámmal kell rendelkezni akkor is, ha nem vállalkozó a tulajdonos. Az adóhivatal külön felhívta a figyelmet arra, hogy a lakáskiadás mindig adóköteles.

Az áremelkedés legerősebben Budapesten figyelhető meg. Amíg tavaly a kisebb, 40–59 négyzetméteres lakások átlagos bérleti díja 126 ezer forint volt, addig idén már 140 ezer forintot is elkérnek a lakástulajdonosok ugyanezért. A tágasabb lakások bérleti díjai is emelkedtek, noha nem ilyen mértékben. A 60–79 négyzetméter közötti lakásokat idén átlagosan havi 187 ezer forintért kínálják a kiadók, ami négy százalékkal haladja meg a tavalyi szintet. Ettől persze jelentős eltérések is vannak. Leginkább az egyetemek, főiskolák közelében, illetve a belvárosban és annak környékén jellemző a magasabb díj. Balogh László szerint az eltérés akár 50–80 százalékos is lehet.

A második legdrágább város Győr, ahol szintén százezer forint fölött alakul az átlagos bérleti díj. Érdekes módon azonban itt alacsonyabbak az árak, mint egy évvel ezelőtt. A kisebb lakásokért 106 ezer forintot kérnek havonta, a nagyobbakhoz pedig 130 ezer forintos havi díjért lehet hozzájutni.

Debrecenben felemás a helyzet: a kisebb területű lakásokért a tavalyi nyolcvankétezer forint helyett már kilencvenezer forintot kell havonta fizetni, a méretesebbek után viszont ugyanúgy száztízezer forintot, mint egy évvel ezelőtt.

Pécsett a legnagyobb a változás: a baranyai megyeszékhelyen harmadával lettek drágábbak a 40–59 négyzetméter közötti lakások egy év alatt, így a tavalyi hatvanezer forinttal szemben idén csak nyolcvanezer forintért lehet bérleményhez jutni. Áremelkedés a 60–79 négyzetméteres lakásoknál is volt, de ennek nagysága alig haladta meg a tíz százalékot: az egy évvel ezelőtti nyolcvanezerrel szemben kilencvenezer forintot kellett fizetni értük. Szegeden tavaly ugyancsak hatvanezer forintot kellett fizetni a kisebb bérleményekért, ami idén már hetvenezer forintot jelentett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.