Utánanéz az adóhivatal a lakáskiadóknak

Egymillió forintos bírságot is kaphat, aki feketén adja bérbe az ingatlanát.

Horváth Attila
2015. 08. 01. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hete számoltunk be róla, hogy egyre többen ismerik Budapesten az angol mozaikszót, az Airbnb-t. A bnb a bed and breakfast, vagyis az ágy és reggeli rövidítése, ami egy ismert szállástípus az angol nyelvterületeken. Az air pedig az airbed, vagyis vendégágy kifejezésből kerül a szóba, amely pontosan írja körül a hazánkban is népszerűvé vált szállástípus jellemzőit. Mint megírtuk, tavaly decemberben még ezerötszáz körül volt a hasonló szállásokat kínálók száma Budapesten, ez mára körülbelül hétezerre ugrott, s e tendencia folytatódik. A megosztóoldalra feltöltött magánlakások elsősorban a hostelektől és az alacsony besorolású hotelektől, panzióktól csábítják el a vendégeket.

A jelenség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) figyelmét is felkeltette. Lapunk érdeklődésére a sajtóosztály azt közölte, országosan július 1-jén el is indították nyári ellenőrzés-sorozatukat, amely többek között az online szálláshelyhirdetésekre is kiterjed. Kiemelték, a szálláshely-szolgáltatási tevékenységhez többféle adózási mód közül lehet választani, legtöbben adószámos magánszemélyként folytatják.

Megírták, a törvény az adószám kiváltása alól kizárólag ingatlan-bérbeadási tevékenység esetén ad mentesítést, azonban az Airbnb nem bérbeadásnak, hanem „egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtásának” minősül. Aki tehát így adja ki lakását, annak mindenképpen adóznia kell. Közölték, hogy a NAV-hoz a bejelentkezést megelőzően szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell beszerezni az adott település jegyzőjétől, aki igazolást állít ki, ez tartalmazza a szálláshely típusát is. Hangsúlyozták azt is, hogy a fizető-vendéglátói jövedelem után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Az adózó pedig kétféle módon állapíthatja meg jövedelmét. Vagy tételes költségelszámolással, vagy tízszázalékos költséghányad alkalmazásával.

– Az Airbnb-t, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást általános forgalmi adó terheli, az alkalmazandó adómérték 18 százalék. Azonban nem kell feltétlenül áfát fizetniük a lakáskiadást interneten hirdetőknek, mivel a jogszabály az adóalanyok részére lehetőséget ad hatmillió forintig alanyi adómentesség választására. Ez az összeg éves szinten értendő. Ha valaki a tevékenységet év közben kezdi, akkor a hatmillió forintra vonatkozó feltételnek időarányosan kell megfelelni. Az adómentességről nyilatkozni kell, de az, aki már megkezdte a lakáskiadást, utólag a tárgyévre már nem választhat alanyi adómentességet – hívta fel a figyelmet a NAV. Hozzátették azt is, az adózó köteles számlát vagy nyugtát kiállítani. Ezenkívül a fizető-vendéglátó tevékenység online-pénztárgép-köteles, ennek használata alól akkor mentesülhet az adózó, ha vállalja, hogy a vendégeknek számlát állít ki. Közölték továbbá, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a szolgáltatást nyújtókat próbavásárlással ellenőrzi. Aki nem ad nyugtát, számlát, az egymillió forintig terjedő bírságra, aki engedély nélkül végzi a tevékenységét, további vizsgálatokra és bírságra is számíthat.

A piacot jól ismerő más szakértők szerint az Airbnb-re 80 százalékban jellemző, hogy feketén adják ki a lakást, nem mellesleg növelve az albérletárakat. Egy-egy hagyományos regisztrált szálláshely után ugyanis az üzemeltető befizeti egyebek között az idegenforgalmi adót, az áfát, a bérjárulékokat, betartja a higiénés és környezetvédelmi előírásokat, és a pénztárgépekben megjelenik a bevétele. Mindezek a költségek a közösségi szállásadóknál nem jelentkeznek, így alacsonyan tudják tartani az áraikat. Ez azzal járhat, hogy növekednek az ingatlanárak, és egyre többért adják ki feketén hosszú távra is.

A lapunk által megkérdezett adószakértők szerint az albérletkiadás szabályozása túl megengedő.
– A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy ingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélyek adószám nélkül is végezhessék tevékenységüket. Korábban kizárólag adószám birtokában lehetett a tevékenységet végezni, ezáltal az adóhatóság látókörébe kerültek a bérbeadók. Jelenleg azonban bárki mondhatja, hogy ismerőse, rokona tartózkodik a lakásban, abból bevétele nem származik, ami életszerű. Az adóelkerülés másik formája, hogy a ténylegesnél alacsonyabb bérbeadásból származó jövedelmet vallanak be, mivel a 16 százalékos személyi jövedelemadón felül 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli az egymillió forintot meghaladó jövedelmet. Ilyen mértékű bérleti díjak elsősorban a nagyobb városokban vagy családi házak bérbeadásakor fordulnak elő. A feketegazdaság sajnos minden területet érint, nem kivétel ez alól az ingatlanpiac sem – mondta lapunknak Szilágyi Miklósné okleveles adószakértő.

Az Airbnb térnyerése töretlen, a Duna House vezető elemzője szerint a belvárosban egyre többen azért vesznek lakást, hogy ily módon szerezzenek jövedelmet. Rutai Gábor hozzátette, a fővárosnak ezen a területén a vásárlások nyolcvan százaléka befektetési céllal történik, a tulajdonosok nagy része már Airbnb-ben gondolkodik. Mint mondta, ma már egész emeleteket, szomszédos lakásokat vásárolnak egyszerre a befektetők. Éppen ezért erős hatást gyakorol az ingatlanpiacra a jelenség, egyebek között emiatt is egyre nehezebb albérletet találni a fővárosban. Egyre inkább megéri egyszerre csak néhány napra, turistáknak kiadni egy-egy szobát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.