Közel-keleti pályaudvar

This is the time, látod? Ez. Idő. Time. Ekkor van a start. Igen, start time. Este 8 óra. Twenty hour – magyarázta a vasutas.

Nagy Áron
2015. 09. 01. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy másik stáb eközben a jegypénztártól a Keleti pályaudvar túlsó oldalán, a bejárat melletti étteremig kígyózó 70-80 méteres sorral volt elfoglalva, melyet néhány rendőr igazgatott békésen. A migránsokat istápoló önkéntesek szerint reggel óta csaknem ezren indultak útnak az ígéret földje, azaz Nyugat felé. Lenn, az aluljárókban a délutáni falatozás közben értünk több családot. Az adománypokrócon ülve valamelyik közeli gíroszos menüjét fogyasztották, a maradékot a hulladékkal együtt a földre söpörték.

– Ezt csinálják mind. Három műszakban dolgozunk, de soha nem érünk a végére. Minden tele van szeméttel. A kukáig egyik sem menne el – panaszolta kérdésünkre egy utcaseprő. A férfi mégsem ezen rökönyödött meg igazán. Mint mondta: a migránsok olyan konzerveket hagynak hátra érintetlenül, amelyeket csak kibontottak, de aztán hozzá sem nyúltak. – Gondolom azért, mert disznóhús van benne. De akkor minek bontja ki? Hát nem tudnak olvasni? Más örülne neki, ha megehetné – jegyezte meg bosszúsan, majd megcsóválta a fejét, és ismét munkához látott.

A Baross téren egyébként már szinte minden négyzetméterre jut legalább egy migráns, s a számuk egyre csak emelkedik. A Migration Aid egyik munkatársa úgy vélte, nem azért, mert nem tudnak hová menni. A regisztráltakat elhelyezik a bevándorlásiak – ezeknek az embereknek is találnának helyet, csakhogy ők megszöktek a hatóság elől, és folytatni akarják az útjukat.

Délután háromkor már legalább ötven migráns állt a 7-es vágány mellett. Az egyenruhás kalauzok útját állva igyekeztek megtudni, melyik vonatra kell felszállniuk. – This is the time, látod? Ez. Idő. Time. Ekkor van a start. Igen, start time. Este 8 óra. Twenty hour – magyarázta a vasutas, s hogy nyomatékot adjon a szavainak, tollával aláhúzta az adatokat a menetjegyen. A szírek viszont mintha nem hittek volna neki, újra és újra megkérdezték, honnan és mikor indul a berlini gyors.

Visszamentünk az aluljáróba. Az egyik pizzériánál három önkéntes lányba botlottunk. Középiskolások, 15-16 évesek. – Tulajdonképpen az egész nyaramat itt töltöttem – így az egyikük. – Segíteni szeretnénk – tették hozzá társai. Ahogy beszélgettünk, hamarosan kiderült: migráns és migráns között is óriási a különbség.

– A hullám elején sokkal nyitottabbak voltak. Akkor a néhány napos együtt töltött idő alatt személyes kapcsolatok, barátságok alakultak ki köztünk. Ezek a mostaniak viszont kicsit olyan szóval mások. Nem tartanak tisztán semmit, és nagyon távolságtartók. Az viszont közös bennük, hogy egyik sem akar itt maradni. Mennek a rokonokhoz Skandináviába, Francia- és Németországba. Egy férfi elmegy, ott dolgozik, hazaküldi a pénzt, aztán a családja utánautazik. Általában így megy – fejtették ki a lányok, akik a szabadidejükben ételt és ruhát osztanak a migránsoknak, játszanak a gyermekeikkel, s ha kell, fel is takarítanak utánuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.