Elkezdték a felújítást, abbahagyják a verést?

Az intézkedés azután kezdődött, hogy Székely László ombudsman rendkívül rossz állapotokról, számolt be.

2015. 10. 13. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta az OPCAT-jelentésben (a kínzást és a kegyetlen, embertelen bánásmódot tiltó ENSZ-egyezmény jegyzőkönyve – a szerk.) megfogalmazott ajánlásokat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), és a hiányosságok orvoslása érdekében számos intézkedést tett – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk kérdésére az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a jelentést megismerve helyszíni ellenőrzést rendelt el a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében, Tökölön.

Az ellenőrzés eredményeképp a BVOP arra utasította a gazdasági szakterületet, hogy dolgozzon ki az intézet átalakításához és bővítéséhez szükséges terveket a túlzsúfoltság csökkentése érdekében, az intézet vezetőjétől pedig azt kérte, hogy a saját hatáskörben elrendelhető felújítást végezzék el a fogdarészlegen, különös tekintettel a megfelelő megvilágítás és vízellátás megteremtésére.

A jelentésben leírt fogvatartotti bántalmazásokkal kapcsolatban a BVOP feljelentés megtételére utasította az intézet parancsnokát. Mint arról lapunk augusztusban elsőként beszámolt, az ombudsman júliusban megjelent OPCAT-jelentése rendkívül rossz körülményeket tárt fel a tököli fiatalkorúak börtönében. Az ombudsman a fogdakörletben, illetve a szállítózárkákban szembesült a legsúlyosabb helyzettel. A fogdakörletben a magánzárkák bútorzat nélküli mozgástere messze nem érte el a jogszabályban meghatározott hat négyzetmétert.

A helyiségekben a rendkívüli pára és a szellőzés hiánya miatt többen panaszkodtak arra, úgy érzik, hogy megfulladnak, mert nincs elég levegőjük. A fogdákban a vécének nem volt fedele, több helyen a kagyló csak egy betontömb volt, amelyet ürülék borított. A vécék felett a falból balesetveszélyes csaptelepek álltak ki, mosdókagyló nélkül, azaz a raboknak közvetlenül ott kellett mosakodniuk és fogat mosniuk, ahol biológiai szükségleteiket végezték. Több fogvatartott panaszkodott arról, hogy a fogdahelyiségben poloskák és csótányok tanyáznak, és ha a villanyt lekapcsolják, a bogarak felmásznak az ágyra.

A szállítózárkák felében – ide érkeznek az ország többi intézeteiből azok, akiket később a tököli intézetben vagy a rabkórházban helyeznek el – az ombudsman borzasztó zsúfoltságot talált. Az egyik, 11,5 négyzetméteres helyiségbe 16 személyt zsúfoltak össze, többeknek ülőhely sem jutott. Az ombudsman szerint a feszültség levezetésére alapvető fontosságú lenne a mozgás, a sportpálya használata azonban csak megfelelő időjárás esetén biztosítja a napi – legalább egy óra – szabad levegőn tartózkodást, a kondicionálótermet pedig még nem rendezték be, holott ennek hiánya jogszabályt sért.

A fogvatartottak az ombudsmani interjúk során több alkalommal és egybehangzóan állították, hogy a személyzet tiszthelyettesi állománya fizikailag bántalmazza őket. Többen azt mondták, az őrök olyan helyiségekben bántják őket, ahol nincs kamera, például a fürdőben. Az ombudsman szerint az intézetben a kamerák képanyagát csupán pár hónapig őrzik meg, utána törlik. Az ottani elítéltek között is dúl az erőszak. Egy fiatal elmondása szerint például egy fiút rabtársai arra kényszerítettek, hogy a falból kihúzott elektromos vezetékkel gyújtson rá a cigarettára úgy, hogy közben egy vízzel teli lavórban áll.

A jelentés nyomán elrendelt helyszíni ellenőrzés tapasztalatairól és a BVOP által hozott intézkedésekről a parancsnokság írásbeli válaszában értesítette az ombudsmant. A biztosi hivatal lapunknak küldött részletes összefoglalójából kiderül az is, hogy Csóti András az esetleges átcsoportosítások érdekében elrendelte a pszichológusi és orvosi státusok kapcsán az állományszervezési táblázat vizsgálatát, mivel az ombudsman szerint az intézetben kevés a pszichológus. A BVOP szerint ugyanakkor az intézet létszámához viszonyítva – más bv-intézetekkel összehasonlítva – kiemelkedően jó a fogvatartott-pszichológus arány. Hangsúlyozták, hogy bár a jogszabályi változásból eredő új típusú feladatok indokolhatják a pszichológusi létszám növelését, azonban a bővítés csak máshonnan történő elvonással lenne megvalósítható.

A fogdakörlet állapota miatt az intézet vezetője valamennyi fogva- tartott esetén felfüggesztette a magánelzárások és az elkülönítések végrehajtását, a fogdarészleget kiürítették, és megkezdődött a zárkák felújítása. A körleten található zárkák alapterületét három ilyen helyiség egybenyitásával növelik majd. A tisztálkodáshoz és a kézi mosáshoz falikutakat szerelnek fel, és kialakítják a szükséges vízvételi lehetőségeket. A jelentésben szereplő betonvécéket elbontották, helyükre porceláncsészék kerültek, a zárkákba nagyobb fényerejű világítótesteket szereltek fel. Csóti arra is felhívta az intézet parancsnokának figyelmét, hogy a fiatalkorúak esetén a magánelzárás büntetést kizárólag indokolt esetben alkalmazzák. A BVOP meghatározta, hogy egyszemélyes elkülönítésre csak különösen indokolt esetben (például az életet, testi épséget fenyegető cselekmény veszélye esetén) kerüljön sor. Intézkedtek arról is, hogy a szállító zárkában még rövid ideig se legyen zsúfoltság, minden fogvatartottnak legyen legalább ülőhelye.

A fogvatartotti bántalmazásokkal kapcsolatban az országos parancsnok kifejtette, hogy a személyi állomány verbális és fizikai agressziójának felismerése és kezelése érdekében a felvételi eljárás során, majd időszakosan is pszichikai alkalmassági vizsgálatokra kerül sor, továbbá stresszkezelő és érzékenyítő tréningeket szerveznek a személyi állomány részére. Az intézet a fogvatartottak közötti erőszakos cselekmények megelőzésére és megakadályozására is tervet dolgozott ki.

A jelentésnek arra a megállapítására, amely szerint a raboknak kevés lehetőségük van a sportolásra, hiszen a konditerem nem működik, a parancsnokság közölte: megnyitják a konditermet, de ott a hagyományos súlyzós edzés helyett az állóképességet és erőnlétet fejlesztő mozgásformákat népszerűsítik. A zárkákban futkosó csótányok kapcsán a BVOP úgy reagált, hogy az intézet tavaly teljes kártevőirtást végeztetett több alkalommal, de a csótányok újabb felbukkanása esetén további irtásra kerül sor.

Székely László az országos parancsnokság válaszát elfogadta, és üdvözölte a magánelzárások végrehajtásának felfüggesztését, valamint a zárkák felújításának megkezdését. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a pszichológusi létszámhiányra már a korábbi ombudsmani jelentések is felhívták a BVOP figyelmét. Szerinte több pszichológusi státusra van szükség, de oly módon, hogy a bővítésre ne más státusok rovására kerüljön sor. Leszögezte azt is, a helyszíni vizsgálat idején az ombudsman munkatársai is csótányokat láttak a fogdarészlegen, ezért a kártevőirtás elvégzése szükséges. Székely közölte azt is, hogy a jövőben utóvizsgálat keretében ellenőrizni fogja, mi valósul meg az ajánlásokból.

Lapunk megkereste az ügyben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, és több fontos kiegészítést is tett a szervezet. Mint írták, az intézet az elmúlt években jelentős összegeket költött a fiatalkorúak körletépülete karbantartására, a korábbi, évi egy tisztasági festést évi három alkalomra emelték a fiatalkorúak zárkái esetében, a vécék festésére pedig még ennél is gyakrabban került sor. Kétségtelen tény azonban, hogy az 1980-as évek közepén használatba vett épületet a három évtizednyi „fiatalkorú- igénybevétel” megviselte, így egy komplex felújítás valóban segítséget nyújthat a rend és a tisztaság fenntartásában – írták. A felújítások első ütemében a fogdakörletrészt újítják fel, valamint megújítják a fiatalkorú fogvatartottak zárkáinak vizesblokkjait és a szállító körletrészt.

A parancsnokság a bántalmazásokkal kapcsolatban leszögezte: az intézet megtette a feljelentést, azonban mivel az alapvető jogok biztosa nem tudott információt szolgáltatni, a feljelentést nem követhette büntetőintézkedés. A személyi állomány verbális vagy fizikai agressziójára a jelentésben csak eseti utalás történt, így az nem tekinthető általános jelenségnek. A fogvatartottak közötti erőszak kapcsán arra mutattak rá, hogy az intézetben jelentősen csökkentek az ilyen, egymás sérelmére elkövetett esetek. Ez a foglalkoztatásnak köszönhető, vagyis annak, hogy az intézet csökkenteni tudta a zárkában töltött időt. Közölték azt is, rovar- és rágcsálóirtásra negyedévente, csótányirtásra félévente kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.