Kétezer gyereket utasítottak el

A háromévesnél fiatalabbak negyede él olyan településen, ahol nincs ellátás.

2015. 10. 20. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagállamainak 2010-ig a háromévesnél fiatalabb gyermekek harmada részére kellett volna bölcsődei ellátást biztosítani – a 2002-ben elfogadott barcelonai célkitűzés szerint. Ezt a határidőig mindössze 11 tagállam érte el, Magyarországon csupán 12,4 százalék volt az arány. Az azóta eltelt négy év alatt az intézményrendszer bővítésével folyamatosan javítottunk a helyzeten, így 2014-ben már az érintett korosztály 16,8 százaléka járt valamilyen napközbeni ellátást biztosító intézménybe, de az uniós elvárástól még így is nagyon le vagyunk maradva – derül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványából, amely a három év alatti gyermekek napközbeni ellátásáról, az intézményhálózat kiépítéséről ad helyzetképet.

A napközbeni ellátást biztosító intézmények közül a bölcsődék a dominánsak, az összes férőhely 83 százalékát ilyen intézmények adják. A kapacitások tíz százalékát biztosítják a családi napközik. A kisebb településeken az integrált óvodai-bölcsődei csoportokban az összes ellátásban részesülő gyermek 1,8 százalékát gondozzák.

A házi gyermekfelügyeletek – nagyon alacsony arányuk ellenére – fontos szerepet töltenek be az ellátórendszerben, hiszen sokszor a fogyatékossággal élő, vagy tartós beteg gyermek ellátását segítik. A biztos kezdet gyermekházak szerepe azokban a megyékben kiemelkedő, ahol magas a hátrányos helyzetű gyermekek aránya. Ezekben az intézményekben a kisgyermekek a szülővel közösen ismerkedhetnek meg a közösségi keretekkel.

A bölcsődét igénybe vevők aránya Vas és Komárom-Esztergom megyében a legmagasabb, s közel minden ötödik gyermek családi napközibe jár Pest és Fejér megyében. A kistelepülések magas aránya miatt az óvoda-bölcsődei csoportok Zala, Baranya, Tolna és Nógrád megyékben a elterjedtebbek. A biztos kezdet gyermekházak Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben gondozzák a legtöbb gyermeket, ezekben a megyékben elképesztően sok a szegénységben élő és a szociokulturális hátrányokkal küzdő kisgyermek. A gyámhatóságok nyilvántartása szerint e három megyében a bölcsődéskorúak körében a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetűek aránya 74 és 89 százalék közötti.

2014-ben hazánkban körülbelül ezer hellyel bővült a bölcsődei férőhelyek száma, így 383 településen, 736 bölcsődében, 38 614 férőhellyel várták a gyermekeket. Az öt évvel ezelőtti, 2009-es adatokhoz képest 12 ezerrel több férőhely, 1100-zal több gondozónő és 68-cal több bölcsőde várja a gyerekeket, a beíratottak száma viszont csak 2700-zal emelkedett. Korábban jóval 100 százalék feletti kihasználtsággal működtek az intézmények, s folyamatos túlzsúfoltság volt tapasztalható. 2013-ra ez megszűnt, tavaly országosan 98,9 százalékos volt a telítettség.

A kihasználtság azonban nem mindenhol egységes: tavaly 1988 olyan kisgyermek volt, akinek a felvételét helyhiány miatt elutasították a bölcsődék. Az elutasított gyermekek 42 százaléka a fővárosban igényelte a felvételét. Javult a helyzet ugyanakkor a szakemberek tekintetében: tavaly 7126 gondozónő foglalkozott a gyerekekkel, közel 220-szal több mint az előző évben, így egy gondozónőre a korábbi 6 helyett már 5 gyermek jut, vagyis nőtt az egy gyermekre fordítható idő.

A 2014-ben létesített 19 új bölcsődéből 9 olyan településen kezdte meg a működését, ahol a népességszám meghaladja a 10 ezer főt, vagyis már évek óra kötelező lenne a városban bölcsődét működtetni. A férőhelyfejlesztések és a jogszabályban előírt kötelezettség ellenére 2014-ben továbbra sem működött bölcsőde hat, tízezer főnél több lakosú településen: Dabason, Kistarcsán, Maglódon, Nagykátán, Pilisvörösváron és Tolnán.

Az ellátáshoz még mindig nem fér hozzá minden gyermek egyenlően: 2014-ben Magyarország településeinek több mint 85 százalékában, 2592 faluban, városban nem volt sem bölcsődei, sem családi napközis ellátás. Az adatok szerint a három évesnél fiatalabb gyermekek 22 százaléka, vagyis közel az érintett kicsik negyede él olyan településen, ahol helyben nem biztosított semmilyen napközbeni ellátás.

A bölcsődével rendelkező települések közül 2014-ben 174 településen 100 és 110 százalék között volt a kihasználtság, 29-ben pedig még ennél is magasabb leterheltséggel működtek az intézmények. A fejlett intézményhálózattal rendelkező Csongrád megyei településeken – idetartozik Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Csanádpalota – a bölcsődékben kiugróan magas a kihasználtság, tehát akár további intézményekre is szükség lehet. Nagyon magas kihasználtsággal működnek a budapesti agglomerációhoz tartozó egyes települések (például Fót, Budaörs) bölcsődéi is.

A bölcsődei vagy családi napközis ellátás igénybevételét befolyásolhatja a családtámogatási rendszerben beállt változás is. A gyed extra bevezetésének köszönhetően 2014-től a gyermek egyéves kora után – az ellátás folyósítása mellett – korlátozás nélkül lehet munkát vállalni. Jövőre ráadásul kiterjesztik a gyed extrát, 2015 januárjától már a gyermek féléves korától munkába állhat az anya, és bére mellett megkapja a gyermekgondozási díj összegét is, így tovább nőhet a bölcsődék iránti igény.

A KSH több érdekes adatot is közölt: 2014-ben a bölcsődei felvételt nyert mintegy 31 ezer gyermek egy százaléka esetében volt sikertelennek a beszoktatás, míg az elhelyezést nyert gyermekek 85 százalékánál rendelkezett a szülő igazolható munkaviszonnyal. A gyermekvédelmi jelzőrendszer 1048 kisgyermek bölcsődei felvételét kérte a kicsi érdekei miatt. Az étkezésért a gyerekeknek csupán 15 százaléka nem fizetett, további 15 százalékuk 50 százalékos díjkedvezményben részesült fogyatékosság, tartós betegség miatt, vagy azért, mert három- vagy többgyermekes család gyermeke. Idén szeptembertől már sokkal több gyermek eszik ingyen, hiszen a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kicsiken felül a nagycsaládosok, a tartósan betegek és testvéreik is alanyi jogon térítésmentesen étkeznek majd, és egyetlen olyan gyermeknek sem kell fizetnie a menzáért az óvodákban és az iskolákban, akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 89 400 forintot. Az étkezési díjon felül a bölcsődék 42 százaléka kért gondozási díjat, amelyből  közel 1,3 milliárd forint bevételük származott.

2014-ben 1137 családi napközi 8209 férőhellyel működött országszerte, amelyek 71 százalékát a nonprofit szektor tartotta fenn. Ez a forma elsősorban a bölcsődét nem működtető kistelepüléseken alternatíva, illetve ott, ahol a meglévő bölcsődei kapacitások nem elegendők, így például a fővárosban. A családi napközik száma és kapacitása évről évre növekszik, tavaly az ilyen intézmények befogadóképessége 12 százalékkal bővült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.