Kötbért fizethet a Milipol

Nem működött megfelelően a több száz milliós folyami határőrizeti rendszer.

2015. 10. 01. 3:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte a rendőrség lapunknak, hogy nem működött megfelelően a szerb határnál lévő, több száz millió forintért kivitelezett mohácsi folyami határőrizeti rendszer, és a feladattal megbízott Milipol Zrt. a június 15-i határidőhöz képest jelentős késéssel hajtotta csak végre a vállalt feladatokat. A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint jár-e kötbér a teljesítés csúszásáért, az ORFK kommunikációs szolgálatánál igennel válaszoltak. Hozzátették, több tízmillió forintos kötbérszámlát állítottak ki a cégnek. A rendőrség egyúttal jelezte: mivel most már működőképes a folyami határőrizeti rendszer, ezért ki fogják fizetni a Milipolnak a szolgáltatás ellenértékét. Lapunk rákérdezett, miért vették át a határőrizeti rendszert, ha az nem működött megfelelően, mire azt állították, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően vették azt át.

A Milipol bruttó 373 millió forintos ajánlatával nyerte el a mohácsi folyami határőrizeti rendszer kiépítésére még tavaly kiírt tendert. A rendszerhez tartozott két-két nappali és hőkamera, amelyekkel azonban súlyos problémák adódtak. Forrásaink szerint a rendőrség azért vette át a nem megfelelően működő kamerarendszert, mert ha új eljárást írnak ki, akkor valószínűleg elvesztették volna az uniós támogatást.

A Milipolt az MSZP–SZDSZ-kormányok idején még Combat Kft.-nek hívták, és MSZP-közelinek tartották. A kormányváltás után Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter a korrupcióval összefüggésben beszélt az egyik általuk elnyert tenderről. A cég röviddel ezután nevet változtatott, és tavaly óta tarolnak a rendőrségi, honvédségi beszerzéseken. Még a parlamenti őrségnek is ők szállíthattak sokkolókat, gázspray-ket és bilincseket. Azonban kérdéses, hogy a mostani botrány után is elhalmozzák-e majd megbízásokkal a Milipolt. A cég tulajdonosa egyébként az alvilági leszámolás áldozatául esett Fenyő János egykori munkatársa, Székely Herbert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.