Megúszhatják a rendőri felső vezetők

Komoly büntetésre nem számíthatnak a 2006. őszi események miatt vádolt egykori rendőri vezetők.

2015. 10. 29. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot csalódhat, aki a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatos rendőrtábornok-per mai, elsőfokú ítélethirdetésétől elégtételt, igazságszolgáltatást remél, netán azt, hogy a hatósági önkényre parancsot adó vezetők tettükhöz méltó büntetést kapnak. Hiába húzódott bő két évig a katonai büntetőper, hiába tartottak több mint száz tárgyalási napot, hallgattak ki vagy kétszáz tanút: aki ismeri az ügyészi vádbeszédet, tudhatja, az csupán a kilenc évvel ezelőtti rendőrterrornak egy szűk szeletével foglalkozik.

A vádak alapjában véve nem a vétlen civileket ért durva támadásokról szólnak, hanem intézkedések és jelentések elmulasztásáról, a fegyelmi rend megsértéséről. Kiss Attila katonai ügyész már a vádbeszéde kezdetén kiemelte: elévülés miatt, illetve hatáskör hiányában sem vizsgálhatták a rendőri bántalmazásokat. Már csak azért is kár csodát várni az ítélettől, mert az ügyészség eleve felfüggesztett börtönbüntetést kért a 14 vádlott többségére, ráadásul előzetes mentesítést indítványozott, ami azt jelenti: mentesülnek a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alól, nem lesz priuszuk.

Az elsőrendű vádlott, Bene László volt országos rendőrfőkapitány terhére kétrendbeli elöljárói intézkedés elmulasztását rója az ügyészség. Egyrészt mert nem kezdeményezett eljárást a jogsértést elkövető beosztottjaival, például a másodrendű vádlottal, Gergényi Péter akkori budapesti főkapitánynyal szemben. Másrészt mert hagyta, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) alakulatai azonosítószám nélkül oszlassanak 2006. október 23-án. Ráadásul az események után azt is eltűrte, hogy a Rebisz parancsnoka, Dobozi József harmadrendű vádlott nem rendelt el vizsgálatot, és senkit nem vont felelősségre. Egyébként Bene a 2006-os eseményeket vizsgáló parlamenti albizottság előtt azzal magyarázta a fegyelmi elmaradását, hogy Gergényi nagy politikai támogatást kapott Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöktől.

Gergényi ellen elöljárói intézkedés elmulasztása a vád, amiért eltűrte, hogy a köztévé székházának ostromakor „teljes káosz” alakuljon ki a rendőri vezetésben, és vádlott-társa, az általa az épület védelmére utasított Mittó Gábor negyedrendű vádlott ne teljesítse kötelezettségét. A vádirat külön kiemeli, hogy a tévéostrom éjszakáján egyetlen magas rangú Rebisz-vezető sem volt a harcállásponton, például Dobozi otthon barkácsolt. A Rebisz parancsnokát azzal vádolják, hogy késve rendelt el riadót az ostromkor, illetve eltűrte, hogy beosztottai ne viseljenek azonosítót. Védője a perben azzal érvelt: évtizedes gyakorlat volt a rendőrségnél, hogy nem viseltek azonosítót, és a szám amúgy sem volt jól kivehető

Az ügyészség azt állította: Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének 2006. szeptember 17-i nyilvánosságra kerülése után a rendőrségnek kötelessége lett volna föloszlatni a Kossuth téri tüntetést, ehelyett tévesen választási gyűlésnek minősítette azt. A Budapestre rendelt Baranya megyei csapatszolgálati század védőfelszerelése hiányos volt, ám az ötödrendű vádlott, Majoros Zoltán, a tévészékház rendőri védelmének műveletirányítója nem intézkedett a pótlásáról, emiatt a tévéostromkor sok rendőr súlyosan megsérült.

A hatodrendű vádlottat Bácsik Sándornak hívják. Őt néhány hónappal ezelőtt egy másik – szintén 2006. őszi – büntetőügyben hamistanúzásért jogerősen elítélte, pénzbírsággal sújtotta a bíróság. A Rebisz kötelékében Bácsik és beosztottai hajtották végre 2006. október 23-án délelőtt a Nádor utcai tömegoszlatást, amelyről a Kúria 2012-ben kimondta: törvénytelen volt. Az oszlatás idején többeket bántalmaztak, például Papp Lajos szívsebészt. A megindult bírósági eljárásokban Bácsik tanúként azt állította: a tömeg „rángatta a kordont”, ám egy 2010 után előkerült rendőrségi felvétel ezt cáfolta.

A katonai büntetőpernek több alacsonyabb beosztású rendőri vezető is vádlottja, akik nem akadályozták meg járókelők, tüntetők bántalmazását, majd az eseteket nem jelentették feletteseiknek. Az ügyész vádbeszédében megemlítette: a kihallgatott rendőrök a „bajtársi összezárás” okán próbálták „elhomályosítani a tényállást”, és vagy nem akartak, vagy nem tudtak visszaemlékezni az esetekre. Volt olyan egyenruhás, aki azt állította, a bántalmazott férfi magának okozott sérüléseket.

„Minden bizonnyal lehettek, voltak itt tévedések és hibák, de egészen biztos vagyok benne, hogy nem bűnösök azok, akik ma a bíróság előtt állnak” – nyilatkozta a büntetőper első tárgyalására érkező Gyurcsány Ferenc, akit a per előtt és után is leköptek. Közölte: „minden tisztességes demokratának” az a dolga, hogy kimutassa, az alkotmányosság és a rend vagy az ezeket földúlók oldalán áll-e. „Én az előbbi oldalon állok” – tette hozzá.

Gyurcsány 2006. őszi személyes felelőssége több szempontból is felvethető – és nem csak az egész eseménysort kirobbantó őszödi beszéde miatt, vagy azért, mert a botrány ellenére nem mondott le. Bár a rendőrségi törvény szerint a kormány a mindenkori tárcavezetőn keresztül irányítja a rendőrséget, a tévéostromkor Gyurcsány megkerülte Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, és közvetlenül utasította Szabadfi Árpád volt országos rendőrfőkapitány-helyettest az épület megvédésére.

Furcsa módon a tévéostrom után nem az eseményeket irányító Gyurcsány, hanem az általa megkerült Petrétei ajánlotta fel a lemondását. Kondorosi Ferenc, a rendészeti tárca akkori államtitkára tanúként azt mondta: Gergényi nyugdíjazása ügyében is a minisztert megkerülve járt el Gyurcsány. Bár Bene és Petrétei is tudomásul vette Gergényi 2006. végi nyugdíjba vonulási szándékát, Gyurcsány rábeszélte a tőle nagy politikai támogatást kapó „vasprefektust” a maradásra.

Egyébként a 2006, őszét vizsgáló parlamenti albizottság öt évvel ezelőtti jelentésében kimondta: az események első számú politikai felelőse Gyurcsány Ferenc, az állam pedig nemcsak akadályozta, hanem bizonyos intézkedéseivel (például azonosítók mellőzése) lehetetlenné tette a jogsértések elkövetőinek megtalálását.

Morvai Krisztina, a Civil Jogászbizottság egykori társelnöke lapunknak adott korábbi interjújában így fogalmazott: „Ez egy összekacsintós vádirat. Mintha azt üzenné az ügyészség a volt főrendőröknek: az elszámoltatás jegyében oda kell ülnötök a vádlottak padjára, de nyugi, nem lesz különösebb bántódásotok.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.