A szexmunkásokat mindenki bántja – még a rendőr is

Míg a prostituáltakat előszeretettel büntetik, kerítés miatt keveseket ítélnek el.

Lakner Dávid
2015. 12. 17. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár szexuális szolgáltatásokat legálisan lehet Magyarországon nyújtani, még mindig nagy számban indulnak szabálysértési eljárások prostituáltak ellen – hangzott el a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének (Szexe) csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, melyet a szexmunkások elleni erőszak visszaszorításának világnapja alkalmából tartottak. A szervezet bemutatta az elmúlt két évet számba vevő erőszaktérképét is, melyen többek között korkategóriára, elkövetőre, típusra vagy az elkövetés évére szűrve lehet látni, 2014-ben és 2015-ben milyen erőszakos cselekményeket követtek el szexmunkásokkal szemben. A Szexe honlapján elérhető térképen látható például, hogy állami tisztviselőktől két szóbeli bántalmazást is jegyeznek az elmúlt időszakból, az egyik hatósághoz köthető helyen, a másik bíróságon történt. Emellett külön erőszaktérképen láthatóak a kerítés, kitartottság, prostitúció elősegítése miatt indult eljárások.

Erőszakos cselekmény 2444 történt prostituáltak ellen, ezek nagy része Budapesten, ahol 1505 ilyet jegyeztek. (Az adatgyűjtést jövő év márciusáig folytatják.)

Szabálysértési eljárás is rengeteg indul: előfordult, hogy a rendőrök a közerkölcsre hivatkozva állították, védett övezetben dolgozott a prostituált, ezért kellett megbüntetni – fejtette ki a Szexe jogsegélyszolgálatának jogásza, dr. Makó Klaudia. De az sem ritka, hogy a rendőrautó megáll az út közepén, a hatósági személy odainti magához a szexmunkást, majd azért bünteti meg, mert nem gyalogátkelőhelyen lépett le az útra.

Három évvel ezelőtt, 2012-ben az egy főre kiszabott legmagasabb pénzbírság 13 millió 980 ezer forint volt – olvasható a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének (Szexe) összesítésében. De Bács-Kiskunban és Komárom-Esztergomban is meghaladta a tízmilliót 2012-ben az egy főre kiszabott legmagasabb pénzbírság mértéke. Ismert: ebben az évben szigorították a szabálysértési törvényt, és többek közt a rendőrség jogosultságot kapott valamennyi szabálysértés tényét megállapító helyszíni bírság kiszabására.

A kiszabott pénzbírságok 2012-ben elérték az egymilliárd forintot, ebből több mint 918 millió „rossz helyen való sétálgatásért” történt. Ezért a szabálysértésért ebben az évben 23 186 rendőrségi, 4200 bírósági eljárás indult. Több mint 26 ezer esetben szankcionálták a szexmunkásokat szabálysértési eljárás keretében 2012-ben. A Szexe összesítése szerint Magyarországon körülbelül 15 ezer szexmunkás dolgozik.

A bírságok nagy része köztisztasági szabálysértést vagy tiltott kéjelgést említ, miközben utóbbira hivatkozva nem is lehet büntetni. Előbbi kapcsán a sajtókapcsolatokért felelős Papp Réka Kinga számolt be róla: volt, hogy kidobtak az út szélére tíz gumiabroncsot, a rendőrök pedig azt állították, biztos a prostituált tette. A szexmunkás keserű iróniával jegyezte meg, hogy ők nem ilyet használnak – mesélte Papp Réka Kinga.

A szexmunkásoknak számos nehezítéssel kell szembesülniük úgy is, hogy a tevékenység legális: béreltben nem, csak saját lakásban fogadhatják a klienseket; nem lehet ott tevékenykedni, ahol a nő a gyerekével él, különben megjelennek a gyermekvédelmisek; és hivatalosan csak egyedül lehet egy lakásban dolgozni. Még ha egy másik nő is van ott, már azt is prostitúció segítésének vehetik – válaszolta később Makó a Magyar Nemzet kérdésére. Fentiek jóval kiszolgáltatottabbá teszik a szexmunkást. Erőszakkal pedig gyakran kell szembesülniük: szóba került az a nő is, akinek holttestét nemrég találták meg az M0-s mellett, Vecsésnél. A férfi a lakására vitte fel a nőt, majd megfojtotta, ami állítása szerint a szexuális aktus része volt. Ezzel kapcsolatban a beszélgetésen Makó elmondta: kevés olyan szexmunkással beszélt, aki a kliens lakására el mert volna menni. A megjelent szexmunkás viszont elmondta, ez gyakorinak mondható, még ha így még kevesebb védelme is van egy nőnek. Hozzátette: ő nem megy ki lakásra, maximum szállodába.

Míg az önkormányzatok kötelesek türelmi zónákat kijelölni, ahol a prostituáltak dolgozhatnak, eddig ezt egy tette meg – mondta Makó, hozzátéve, hogy védett övezetnek viszont, ahol nem tevékenykedhet szexmunkás, bármit mondhatnak. A későbbi kerekasztal-beszélgetésen a TASZ drogprogramjának vezetője, Sárosi Péter is elmondta: a hangsúly az önkormányzatokon lenne, viszont egyáltalán nem vállalnak felelősséget a prostituáltak biztonságáért. Az önkormányzatok hozzáállásán túl probléma a rendőröké is – mondta Makó. Sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy legális a szexmunka, ahogy azzal sem, mi számít védett övezetnek.

A rendezvényen megjelent több szexmunkás is, és mindegyik arról számolt be: több elzárása, százezres-milliós büntetése volt már. Egyikük elmondta, hogy egy rendőr kiszemelte őt magának, és míg másokat nem, őt rendszeresen bünteti, vagy mondja neki, hogy ha két lányt bevisz, a harmadik ő lesz.

„Mondtam, hogy látom, pofára megyünk, mire ő, hogy mondhatjuk így is.\"

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.