Pirotechnika: a hülyeség ellen a rendőrség sem véd

Ne vegyünk a szánkba petárdát, így is elkerülhetjük a szilveszteri baleseteket.

Tompos Ádám
2015. 12. 28. 18:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diónyi fehér gipsz fojtásokat rugdos Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője a Kerepesi úti laktanya alakulóterén. Karnyújtásnyira tőle ott áll szinte minden magyar sajtóorgánumtól egy stáb. Az operatőrök egy hatvan méterre fekvő, téglákkal szakszerűen kitámasztva tüzelő bombettát filmeznek. A fojtás abból esett a hátunk mögé. „Na, ezért kell jó messzire menni a tűzijátéktól” – mondja Huszák. Kis idő múlva újabb darab fojtás esik mögénk az égből.

Noha volt, aki szentestét tűzijátékkal ünnepelte meg, attól még a hivatalosan csak hétfőtől lehet beszerezni a legnagyobbat durranó pirotechnikai eszközöket. A hét első napján ezért Budapesten sajtótájékoztatót tartott Huszák András, valamint Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának rendészeti osztályvezetője. A szakemberek elsősorban a tűzijátékok törvényes használatának módjára, valamint a pirotechnikai eszközök okozta veszélyekre hívták fel a figyelmet. Huszák úgy fogalmazott: érdemes betartani a jó és korszerű, ide vonatkozó kormányrendeletet, mert akkor szilveszter éjjelén élményekkel lehetünk gazdagabbak, nem pedig ujjakkal szegényebbek.

A csonkolásos balesetekről megemlítette Huszák, hogy szinte minden évben előfordulnak, a sajtótájékoztatót követő bemutatón egy műanyagbábun szemléltették is, hogy milyen az, amikor valakinek a kezében vagy éppen a szájában „működik el” egy petárda. Vagy amikor egy rakétát valaki úgy akar kilőni, hogy megfogja a fapálcáját. Huszák szétteszi a kezét ezen esetek ismertetésekor: a végtelen hülyeségen semmilyen jogszabály, előírás vagy hatóság nem tud segíteni.

Elkomorodva folytatja azonban: gyakran okoz súlyos vagy akár halálos balesetet, ha valaki túl közel hajol az úgynevezett kisrakétához. Viszonylag sűrűn követik el ezt a hibát, ami annak fényében különösen ijesztő, hogy hogy festett ez a készenléti laktanya alakulóterén: a szemléltető robbanás során a próbababának szétroncsolódott és lerepült a feje.

Ennek kapcsán hívta fel a figyelmet arra, hogy a robbantás helyét érdemes mindig megtervezni és lehetőleg minél messzebbről végignézni. Ugyanilyen sokat segíthet, ha nem „csomagtartóból, kapualjból vagy piacon” vásárolt pirotechnikai eszközöket robbantunk fel, mert jobb esetben csak egy papírfecnit kapunk, rosszabb esetben viszont egy kiszámíthatatlanul robbanó terméket.

Javaslata szerint kizárólag engedélyezett, száraz helyen tárolt, magyar nyelvű kezelési útmutatóval ellátott és érvényes felhasználási idővel bíró rakétákat vásároljunk. A hibás termékekkel kapcsolatban azt tanácsolta, hogy ne próbáljuk megszerelni őket, inkább vigyük vissza oda, ahol vásároltuk. Ugyanígy ellenjavallott a pirotechnikai eszközök szétszerelése vagy a nagyobb robbanás érdekében az „összebarkácsolása” is. Fontos, hogy száraz, tiszta helyen kell tartsuk a tűzijátékokat, robbanásveszélyes anyagokkal, benzinnel, alkohollal együtt tilos a tárolásuk.

Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának rendészeti osztályvezetője pedig azt ismertette a sajtótájékoztatón, hogy a pirotechnikai termékeket milyen négy kategóriába sorolják. Az első két kategóriába tartozó eszközök egész évben megvásárolhatók, míg a harmadik kategóriába soroltak, amelyek a legtöbb robbanóanyagot tartalmazzák, csak december 28. és 31. között. Utóbbiak december 31-én este 6 óra és január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel. Január 5-ig lehet megtartani ezeket az el nem használt tűzijátékokat, amelyeket a forgalmazó köteles visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni. A negyedik kategóriába a tiltott pirotechnikai termékek, például a különböző petárdák tartoznak. Magánszemélyek ezt nem vásárolhatnak Magyarországon, még a birtoklása is szabálysértésnek számít.

Jegesi László pirotechnikus is azzal kezdte az egyik interjúját a Fogarasi úti Tesco parkolójában, hogy ő tűzijátékokat árul, nem petárdát. Tizenkét éve méghozzá, elmondása szerint kevés reklamációval és viszonylag széles vevőkörrel. Ezt az általunk látottak csak egészen kicsit árnyalták: szinte kizárólag joviális középkorú férfiak csapták hónuk alá a félméteres rakétákat, igazi gyermeki mosoly terült szét az arcukon. Jegesi bódéja előtt tartott sajtótájékoztatót a katasztrófavédelem, dr. Bérczi László dandártábornok arról számolt be, hogy folyamatosan ellenőrzik azt a mintegy 400 bódét, ahol törvényesen lehet árulni a pirotechnikai eszközöket. Szót kapott Gecse István pirotechnikus is, aki azt mutatta be, hogy a szilveszteri durranásoktól megőrülő házi kedvencek védelmére vannak már csökkentett hanghatású tűzijátékok is.

Nem ilyet lőttek fel a rákospalotai János utca végén található mezőn, ahol egy sátorból árulta tűzijátékait a Pyropoint. A cég szóvivője, Gyóllai Judit elmondta, hogy ezzel a bemutatóval többek között azt szeretnék demonstrálni, hogy mennyire fontos a szabályok betartása. Ez az érdekünk nekünk is – teszi hozzá, majd megjegyzi, hogy ma már szerencsére sem a tilos petárdák, sem a házilag eszkábált robbanószerek nem jelentenek nekik komoly konkurenciát. A dörgésnek mindenesetre meg lett az eredménye: beinduló autóriasztók és egy ingerült kutyasétáltató. Maga a sétáltatott eb vígan ugrálta körbe gazdáját, egy cseppet sem izgatta a médiamunkások kedvéért fellőtt nappali tűzijáték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.