Reménytelen küzdelem Vámosszabadiban

További tiltakozásra is készek a helyiek a tábor bezárásáért. A kormány hallani sem akar erről.

Markotay Csaba
2015. 12. 28. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta halljuk azt a propagandát, hogy a kormány nem akarja elfogadni a kötelező betelepítési kvótát. Vámosszabadi viszont nem kér az ottani, ideiglenesnek szánt menekülttáborból, ezt azonban már nem akarja meghallani a kormány, ami álságos magatartás – fogalmazott lapunknak Nagy Gergely, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés jobbikos képviselője azután, hogy a napokban a győri önkormányzat közmeghallgatásán sem sikerült napirendre venni a kérdést. Még a hónap közepén a megyei közgyűlésben javasolták a bezárás ügyének napirendre vételét, de erről a kormánypárti képviselők tárgyalni sem akartak. Az ezt követő közmeghallgatáson pedig egy vámosszabadi lakos, illetve Nagy Gergely sem mondhatta el a véleményét.

A jobbikos politikus arról is beszélt, hogy a kormány hamis érvekkel állt elő az ügyben. A vámosszabadi önkormányzat november közepén küldött nyílt levelére válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter egyértelművé tette, hogy a tábor bezárása nincs napirenden, illetve kormánypárti politikusok akkor azzal érveltek, hogy a befogadóállomás maximális kihasználtsággal működik. Nagy Gergely szerint azonban ez nem igaz, hiszen jelenleg mintegy 160-an vannak a 220 fő befogadására képes állomáson. Most béke van, de könnyen előállhat ismét a nyárihoz hasonló helyzet, amikor százszámra jelentek meg migránsok Vámosszabadiban és Győrben is, ezért akarták a győri önkormányzat közmeghallgatásán ismét felvetni a kérdést, hiába. A képviselő egyelőre nem tudta megmondani, hogy milyen további lépéseket tesznek az ügyben, de szavai szerint nem hagyják annyiban a kérdést.

Mint arról beszámoltunk, másfél hete zárt be „újra\", hivatalosan is a debreceni menekülttábor, amit november végén egyszer már bezártak. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak így Bicskén és Vámosszabadiban maradtak nyitott befogadóállomásai, közösségi szállása Balassagyarmaton, ideiglenes befogadóállomása pedig Nagyfán. Emellett vannak kisebb, menedékkérők elhelyezésére szolgáló állomások, például Kiskunhalason.

– A jövő év második felében dönthet az Európai Bíróság a betelepítési kvóták megszüntetését célzó magyar keresetről – erről már az igazságügyi miniszter beszélt az állami rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Trócsányi László úgy fogalmazott: a döntés amellett, hogy precedensértékű lehet, azt is mutatja majd, hogy a jog milyen szerepet játszik az Európai Unióban. A miniszter a kereset benyújtását bátor döntésnek nevezte. Hozzátette: Szlovákia is benyújtott egy hasonló keresetet – a két ország egyeztetett is az ügyben –, de szerinte Magyarország jogilag más helyzetben van, hiszen az országon áthaladó 380 ezer ember, illetve a velük kapcsolatos eljárások lefolytatása rendkívül nagy terhet jelentett a közigazgatásnak. Éppen ezért Magyarország a határozat megsemmisítésére irányuló elsődleges kereset mellett – annak elutasítása esetére – egy másodlagosat is benyújtott, amelyben annak kimondását kérik, hogy a Magyarországra vonatkozó kvóta nem alkalmazható.

Közben a migrációs hullám ellen Szlovénia egyre hosszabb kerítéssel próbál védekezni. Már több mint 150 kilométeres a Horvátországgal közös határon felhúzott drótakadály – számolt be a Jutarnji list című horvát napilap. Horvátország szerdán egy hatodik tiltakozójegyzéket is küldött Ljubljanának, mert Zágráb szerint a kerítés a horvát oldalra is átnyúlik. A migrációs nyomás viszont továbbra sem enyhül. A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar–szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 530 667 migránst vettek nyilvántartásba.

– „A Terrorelhárítási Központ (TEK) folyamatos kapcsolatban van az osztrák partnerszervezetekkel. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint azonban Magyarországon nem indokolt az érvényben lévő 3-as készültségi szint megváltoztatása\" – közölte érdeklődésünkre a TEK. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a fokozott osztrák biztonsági intézkedések miatt az év utolsó napjaiban változhat-e a jelenleg 3-as fokozatú magyar terrorkészültség. Az osztrák hatóságok szombaton közölték, hogy hírszerzési értesülések szerint karácsony és újév között terrortámadások lehetségesek az osztrák fővárosban és más európai nagyvárosokban. Arra a közlés nem tért ki, hogy ez vonatkozik-e Budapestre is.

A magyar hatóságok jól gondoskodnak a schengeni határ védelméről – mondta a bajor belügyminiszter a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban. Joachim Herrmann szerint távoznia kellene a belső határőrizet nélküli schengeni övezetből minden országnak, amely nem tudja teljesíteni a külső határ biztosítására vonatkozó kötelezettségeit. Mint mondta, Görögország határőrizeti teljesítménye „bohózatba illő\". Arra a felvetésre, hogy a görög–török tengeri határt nehezen lehetne lezárni, azt mondta, hogy a török biztonsági szervek meg tudják oldani a feladatot, ha utasítást kapnak rá.

– Nekünk azonban még fontosabb a közeli schengeni határ Magyarországon és Szlovéniában – mondta, hozzátéve, hogy a „magyarok már gondoskodnak a rendes védelemről\", és most a szlovén határ biztosítására kell összpontosítani. A Horvátországból a schengeni övezetbe belépésre jelentkező valamennyi embert és járművet szigorúan ellenőrizni kell „végre\", és a menekültek regisztrációja mellett lehetséges terroristák után is kutatni kell – fogalmazott a bajor belügyminiszter. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.