Alig bírt lemondani Farkas Flórián

A jelek szerint fogalma sem volt róla, hogyan tehetné ezt meg, a cégbíróságnak kellett útbaigazítania.

Horváth Csaba László
2016. 01. 22. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán tartott tisztújító küldöttgyűlést az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által létrehozott Híd a munka világába elnevezésű foglalkoztatási szövetkezet, amelynek elnöke mindeddig az ORÖ korábbi vezetője, Farkas Flórián volt. Ez az a szövetkezet, amelynek már tavaly augusztus óta a leghátrányosabb helyzetűek – elsősorban romák – számára kellene folyamatos munkalehetőséget biztosítania, ám nem biztosít. A szervezetet az eredetileg közel ötmilliárd forintos, főként uniós forrásokból indított Híd a munka világába program keretében hozták létre, amelynek ügyében az adóhivatal nyomozása mellett a humántárca is vizsgálódik.

A Nógrád megyei Szécsényben szerdán tartott közgyűlésen a Romnet.hu tudósítása szerint minden tisztségviselőt leváltottak, új elnököt és elnökségi tagokat választottak. A portálnak egyes cigány politikusok úgy nyilatkoztak, hogy Farkas Flórián már a találkozó előtti napokban levélben lemondott más igazgatósági tagokkal együtt. Ezt azonban a szövetkezet új elnöke, Berényi László sajtóközleményben cáfolta, és közölte, a vezetők csak most, január 20-án jelentették be lemondásukat. Ugyanakkor a cégbírósági iratok mást mutatnak. Azok alapján Farkas Flórián már tavaly június 5-én lemondott, amelyről nyilatkozatot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéknek.

A bíróság szerint azonban ez nem így megy. A cégbíróság ugyanis végzésben igazította útba a képviselőt. Mint írták, a lemondó nyilatkozat címzettje nem a bíróság, hanem maga a szövetkezet, illetve annak legfőbb szerve, a közgyűlés. Ez alapján pedig Farkasnak előbb a közgyűlés előtt kell lemondania igazolható módon (ez történt meg most), s csak azután vezeti át a változást a cégbíróság. Figyelemre méltó, hogy ezt a miniszterelnöki biztos nem tudta. Annak tükrében különösen, hogy Farkas sokáig azt hitte, az ELTE jogi karán végzett. A politikusnak csak lapunk cikkét követően jutott eszébe, hogy valójában az egyetem társadalomtudományi karára járt.

Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy miért mondott le Farkas és a többi vezető. Annyi viszont bizonyos, hogy a szövetkezet pénzköltései miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ismét vizsgálódik. A Népszabadság számolt be arról, hogy az Emmi a szövetkezet működése kapcsán tizenkét gyanús ügyet ellenőriz. A tárcánál kirívónak tartott kifizetések közül a legnagyobb tétel a „piaci árnak nem megfelelő, túlzó bérek összege” volt, ami 737 millió forintot jelentett a vizsgálat alá vont 860 millió forintból. De kiderült az is, hogy a Magyar Nemzet cikke nyomán az adóhivatal is nyomoz a fideszes Tényi István feljelentése alapján. Lapunk ugyanis olyan üresen álló, nem működő vidéki irodákról számolt be, amelyekre előzőleg százmilliókat költöttek el.

Tegnap egyébként új fejezetéhez érkezett a roma önkormányzat vezetéséért vívott küzdelem. Buri Edina, az önkormányzat által hétfőn vitatott módon leváltott hivatalvezető néhány politikus kíséretében „visszafoglalta” az ORÖ budapesti székházát. A botrányos, sokak szerint törvénytelen hétfői közgyűlésen rajta kívül leváltották a szívinfarktus miatt kórházban fekvő elnököt is, Hegedüs István posztjára pedig ideiglenes elnököt választottak Balogh János személyében. Tegnap ő is megszólalt a székház ügyében. Mint mondta, törvénytelennek tartja, hogy többen behatoltak a szervezet székházába, egyben azt kérte, az átadás-átvétel lebonyolításáig a hivatalban ne dolgozzanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.