Fenyegették és zaklatták az oszlopvédő civileket

Központi ukázra fékeznek be hirtelen a szállító teherautók az őket követő aktivistáknak az ónos esőben.

VZ
2016. 01. 09. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban Puskár Anett, az oszlopot birtokló Mahir Cityposter Kft. tanácsadója arról számolt be, hogy a biztonsági személyzet és a szintén az oszlopok védelmében felsorakozott civil aktivisták tevékenységének köszönhetően pénteken már csupán tíz oszlopot tudtak elszállítani a bontást végző cég emberei.

Ezért az oszlopbontók azonban most, úgy tűnik, új taktikához folyamodtak: korábban a biztonsági őröket érte rendőri intézkedés, most az oszlopok mellett kiálló civileket zaklatják.

Csak a vakszerencsén múlt, hogy nem történt eddig baleset

– mondta el az MNO-nak Böröczky Kornélia, aki egyébként a családjuk köréből szerda este előállított biztonsági őrök védelmét is ellátja.

Az ügyvéd elmondta: az aktivisták az oszlopokat elszállító teherautókat követték, amikor egy, a főváros XVIII. kerületében található parkolóban egy fekete BMW-ből kiszállt egy férfi, aki burkoltan megfenyegette őket: azt javasolta, vigyázzanak magukra, mert

ha folytatják a szállítóautók követését, könnyen baleset érheti őket; ugyanis a teherautók sofőrjeinek utasításba van adva, hogy ha észlelik, hogy követik őket, akkor hirtelen fékezzenek.

Hogy ez valóban így van, arról a civilek két esetben is megbizonyosodhattak: az úriember távozása után, amikor követni kezdték az egyik teherautót, az valóban hirtelen befékezett, és tényleg csak a szerencsén múlt, hogy nem történt baleset. Az eset később egy másik teherautóval is megismétlődött – mondta el Böröczky, hozzátéve: az ónos esőben egyébként is nagy koncentráció kell, hogy az ember megőrizze uralmát az autó fölött, így az ilyen akciók rendkívül balesetveszélyesek.

A sértettek ezért megkeresték az ügyvédet, aki az elmondottak alapján úgy gondolta, hogy

fennáll a közúti veszélyeztetés bűncselekmény gyanúja, ami akár három év szabadságvesztéssel is büntethető.

Az aktivisták ezért a XVIII. kerületi Rendőrkapitányságon az eset kapcsán feljelentést tettek.

Az oszlopháborúba a civilek is bekapcsolódtak a Mahir oldalán; Büki Zoltán, aki tavaly blokád alá vette a Lánchidat, az Origónak azt mondta, neki az a gondja az oszlopok eltüntetésével, hogy kevesebb hirdetési felülete lesz az ellenzéknek és sérül a szólásszabadság. Közben az interneten is csoport alakult „a szólásszabadság oszlopainak” védelmében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.