Szereptévesztésben az MNB?

Az MNB alapítványainak költekezését vizsgáló jelentés nyilvánosságát szeretné a felügyelőbizottsági tag.

Hajdú Péter
2016. 01. 30. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jelenleg az utolsó sorait írom a jegybank ingatlanvásárlásait vizsgáló jelentésnek” – nyilatkozta lapunknak Nyikos László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fb-tagja. A jelentés elkészítéséért felelős szakember közölte, a kéttucatnyi megállapítást tartalmazó dokumentumban egyebek mellett az ingatlanvásárlásokkal kapcsolatos jogszabályok betartását vagy be nem tartását elemzi, részben pedig az alapján javaslatokat tesz a jegybanktörvény ellentmondásainak feloldására is. Nyikos példaként elmondta, a törvény egyik passzusa szerint alapítványok támogatására, vagyonnal való ellátására a bírságokból befolyó pénzből költhet a jegybank – ennek összege csak tavaly megközelítette a 2,2 milliárd forintot –, ennél mégis többet fordított ilyen célra.

Egy másik helyen a törvény az MNB igazgatóságának kezébe teszi le az intézmény nyereségéről való döntés jogát. Utóbbi példa nélküli az fb-tag szerint, hiszen a tulajdonos magyar állam ezzel lemond tulajdonosi jogainak érvényesítéséről. A jelentés sorsáról elmondta, először a jegybank véleményezi, majd február 26-án a felügyelőbizottság is tárgyalja. Reményei szerint a bizottság által szentesített változat nyilvánosságra kerül majd, erről Papcsák Ferenc elnökkel is egyeztetett. Ezt követően pedig az Országgyűlés gazdasági bizottsága foglalkozhat a jelentésben foglaltakkal, s reményei szerint javaslatot tesz a jegybanktörvény módosítására.

– Ha pedig mégsem kerülne nyilvánosságra a jelentés, akkor el kell gondolkodnom a további lépéseimen – fejtegette Nyikos László. Szerinte ugyanakkor az is érdekes, hogy az Országgyűlés a múlt év végén elfogadta az előző három év jegybanki gazdálkodásával kapcsolatos jelentéseket, azaz felmentette az MNB vezetőit a felelősség alól.

Információink szerint a Nyikos László által végzett ellenőrzés mellett két másik vizsgálatot is folytat a felügyelőbizottság. Az egyik a jegybank alapítványokkal kapcsolatos tevékenységét, annak szabályos voltát tekinti át, a másik pedig az értéktárprogramot – amelyben művészeti alkotásokat vásárol az MNB – veszi górcső alá. Utóbbi kapcsán tegnap az értéktárprogram vezetője is nyilatkozott a Kossuth rádiónak. Gerhardt Ferenc alelnök arról beszélt, méltatlannak érzi, hogy azért a programért támadják a jegybankot, amelyben emblematikus magyar vonatkozású műkincseket vásárolnak vissza külföldről. Magyarázatul hozzátette, hogy a nagy nyugat-európai központi bankok is komoly műkincs- és ingatlangyűjteménnyel bírnak. A téma annak kapcsán került elő, hogy vita alakult ki a Munkácsy-trilógia egyik festménye, a Golgota tulajdonosa és az MNB között a festmény megszerzéséről. A jegybank hatmillió dollárt (1,6 milliárd forint) ajánlott érte, de eddig nem kötötték meg az üzletet. A jelenlegi tulajdonos nehezményezi, hogy védett festményről lévén szó, azt nem viheti ki az országból.

A sokak által furcsállott, nem a jegybank alaptevékenységéhez tartozó programokra szokatlanul sok pénzt csoportosított át, illetve költött el a központi bank. Az értéktárprogramra 100 millió eurót, azaz 31 milliárd forintot különítettek el 2018 végéig. Ebből már eddig is számos műkincset vásároltak 8,7 milliárd forintért, s ezt az összeget fejelné meg a Golgota 1,6 milliárd forintos ára. Az eddigi vásárlások közül Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szt. Pállal című alkotása viszi a pálmát: a 4,5 milliárd forintért vásárolt festmény egyedül többe került, mint az összes eddigi műkincs. A második legnagyobb tétel szintén Munkácsy alkotása, a Krisztus Pilátus előtt, amelyet 1,6 milliárd forintért szerzett meg a jegybank. De nem sokkal marad el ettől a XVI–XVII. században Erdélyben vert ezüsttallérok gyűjteménye, amelyért 1,1 milliárd forintot fizettek az MNB honlapja szerint.

Nem csak műkincsekre költött szokatlanul sokat a jegybank. 2014-ben 200 milliárd forintból hozott létre hat alapítványt (ezek a Pallas Athéné-alapítványok), amelyeken keresztül nagy léptékű ingatlanvásárlási programot indított. Az alapítványok célja a tudományos, oktatási tevékenység, a közgazdasági, pénzügyi szakemberek bankszakmai képzése, a geopolitikai gazdasági képzés támogatása, a határon túli gazdasági oktatás, valamint a kis- és a közepes vállalkozások versenyképességének támogatása. Az alapítvány oktatási, illetve üdülési célokra hivatkozva eddig több mint 30 milliárd forintot költött ingatlanvásárlásra. Az ingatlanok közül a legdrágább a budapesti Eiffel Palace volt 17,3 milliárd forintos vételárával. Jóval kevesebbet, de azért jelentős összeget – 3,4 milliárd forintot – fizetett ki a jegybank egy másik palotáért, a budai Várban található Lónyay–Hatvany-palotáért. Nem sokkal marad el ettől az összegtől a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Oktatási Központjának vételéra sem. A Pusztaszeri úton lévő ingatlanért 2,7 milliárd forintot fizettek ki.

Az ellenzéki pártok, illetve szakmabeliek azért támadják a központi bank ezen programjait, mert megítélésük szerint messze túlnyújtózkodik feladatain. S bár a jegybank nyugat-európai jegybankokra mutogatva védi oktatási programjait, ezt az érvet azzal söprik le támadói, hogy azok nem alternatív közgazdászképzésre vállalkoznak, mint az MNB, hanem kizárólag jegybanki továbbképzéseket szerveznek. Az is a vádpontok között szerepel – amit a mostani fb-vizsgálat is feszeget –, hogy nagyságrendekkel többet költenek alapítványokra, mint amennyit a jegybanktörvény megengedne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.