A köznevelési kerekasztalt február 9-ére hívják össze

Az ülésén szeretnék megoldani a problémákat, megvitatni a felmerült kérdéseket.

MTI
2016. 02. 03. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence elmondta: a hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés képviselői. Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni.

A sajtótájékoztató és a köznevelési kerekasztal leendő helyszínén elhelyezett névtáblák alapján a tanácskozásra meghívást kap a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, és Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

A lehető legszélesebbre nyitották az ajtókat, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak – utalt a parlamenti államtitkár a 198 tankerületben a héten záruló konzultációkra. Hozzátette: eddig 32 helyszínen, 336 iskolával, illetve intézményvezetővel konzultáltak, és volt, ahonnan 8-10-en is eljöttek a fórumra. Rétvári hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztalon szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült, „jó szándékkal feltett” kérdéseket megvitatni. Rögzítette ugyanakkor: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani.

A politikus a szerdai demonstrációkról azt mondta: ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját békésen elmondhassa, ez fog történni a tüntetéseken is. Felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt még Gyurcsány Ferenc lovasrohamot vezényelt a békésen ünneplő emberekre. Megjegyezte: azt látják, hogy bukott politikai erők képviselői igyekeznek a demonstrációkon újra reflektorfénybe kerülni. Arra szólított fel, hogy ne használják fel a pedagógusokat politikai céljaikra.

Rétvári Bence kérdésre arról, hogy Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke már sztrájkhangulatot vetített elő, azt mondta: tapasztalataik szerint különböző vélemények különböző vérmérséklettel jelentek meg a fórumokon. Sok kérdést, témát kell majd megvitatni országrésztől és településszerkezettől is függően.

Az államtitkár kitért arra is, hogy folytatni kívánják a pedagógus-béremelést. Kifejtette: ennek első évében 32 milliárd forinttal költöttek többet e célra, mint az azt megelőző években. A tavalyi növekmény 34 milliárd volt, és idén is ennyit különítettek el, így összességében bőven 230 milliárd forint felett van az az összeg, amelyet a pedagógusok bérének emelésére fordítottak. Ezzel átlagosan mintegy 40 százalékkal nőtt a bérük – mutatott rá. Ezt a folyamatot nem szeretnék megállítani és nem szeretnének semmilyen olyan kompromisszumba belemenni, amely „visszafordítaná az idő kerekét, és visszaállítaná a 2010-es vagy az azt megelőző állapotokat”. A béremelés jövőre is folytatódik – erősítette meg.

Azt mondta, hogy a baloldali kormányok egyhavi bért vettek el a pedagógusoktól, és többször söpört végig iskolabezárási hullám, 381 iskolaépület ajtajára került lakat. Ezért hozták létre a központi intézményfenntartást, amelyet fontosnak tartanak. Az iskolabezárás minden esetben tömeges pedagógus-elbocsátást is eredményezett, ezt szintén a központi fenntartással tudták megállítani - jegyezte meg a parlamenti államtitkár. Rétvári Bence felidézte, hogy az elmúlt években összesen 120 milliárd forintot fordítottak 500 iskolában fejlesztésekre. Megjegyezte: a korábbi fenntartói rendszer óriási költségvetési lyukat hordozott magában.

Az államtitkár felidézte még az ingyenes tankönyvellátás és az ingyenes étkeztetés kibővítését, és megemlítette, hogy a Klebelsberg-ösztöndíjnak köszönhetően másfélszeresére nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma. Kitért a Kliknél végrehajtott változtatásokra, arra, hogy csökkent a budapesti központ feladat- és hatásköre, nőtt a megyei tankerületeké, és megteremtették a kincstári kártya jogi alapját. A pedagógusok papírmunkája egyharmadára csökkent, hogy több idejük legyen a gyerekekkel foglalkozni. A kincstári kártyáról az MTI kérdésére azt mondta: ezt már az első félévben szeretnék biztosítani, és a rajta szereplő összeg az intézmény méretétől, dologi kiadásaitól függ majd. Az iskolák vezetői havonta fix összeggel gazdálkodhatnak a tervek szerint – jelezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.