„Aha-élményt” várnak Miskolcon

Országszerte közel egy tucat városban lesznek ma tüntetések a közoktatás állapota miatt.

Hutter Marianna
2016. 02. 03. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Mendrey László azt nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére, elképzelhetőnek tartja, hogy akár több ezer fő is összegyűlik Miskolcon. Úgy fogalmazott, azt reméli, a tüntetések hatására a kormányzatnak „aha-élménye\" lesz, és rájön, a tiltakozók nem a levegőbe beszélnek.

– Nem az a bajunk, hogy ki az államtitkár vagy a miniszter, hanem az, hogy rossz a rendszer – nyomatékosította Mendrey, aki szerint a gondok egyik fő forrása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). A PDSZ rövid távon azzal lenne elégedett, ha még idén tavasszal döntés születne a tananyagcsökkentésről – amely révén egyúttal alacsonyabb lenne a diákok óraszáma –, illetve megtörténne a tankönyvpiac felszabadítása. A PDSZ elnöke kiemelte, hogy nyitottak a kormány javaslataira is, de azt szeretnék, ha valódi, szakmai párbeszéd alakulna ki. Úgy fogalmazott: „nem látszategyeztetéseket szeretnénk csonka kerekasztallal\".

A Herman Ottó Gimnázium januári nyílt levele sarkallta kiállásra a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnáziumot is, ahol először a nevelőtestület, később pedig a gimnázium diáksága fogalmazta meg reformköveteléseit, kérve a lexikális tananyag csökkentését, az alaptanterv korszerűsítését és a szabad tankönyvválasztás jogának visszaállítását. Ezeket követően a Herman Ottó Gimnázium január 28-án megfogalmazott egy második nyílt levelet is, ebben problémaként említették többek közt a túlzott központosítást, az egymással nem koherens változtatásokat és az ellehetetlenülő kompetenciafejlesztést.

A tiltakozások hatására Balog Zoltán miniszter Miskolcra utazott egyeztetni a pedagógusokkal, majd bejelentette, hogy közoktatási kerekasztalt szerveznek.

Bár az egyeztetésre többek között meghívták a Nemzeti Pedagóguskart, a Magyar Tudományos Akadémiát, a Magyar Művészeti Akadémiát és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, a két legnagyobb szakmai szervezetet, a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) s a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) egyelőre nem. Azóta a PSZ és a PDSZ bojkottot hirdetett a kezdeményezéssel szemben. Erről Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta tegnap az M1-nek: érthetetlen a lépés, miután a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását. Rétvári azt is hangsúlyozta, a kormány kész a párbeszédre.

Többen viszont úgy látják: a kormány látszatintézkedésekkel húzza az időt. Az eddigi lépések ellenére a Herman Ottó Gimnázium sem hátrált ki a tüntetésszervezésből: ma délután – mint a PDSZ elnöke is utalt rá – fáklyás felvonulással hívják fel a figyelmet követeléseikre. A kiáltványhoz nemcsak magánszemélyek csatlakoztak, hanem több mint 500 tantestület is, köztük a váci Madách Imre Gimnázium 45 dolgozója. Ez az iskola azzal hívta fel magára a figyelmet tavaly márciusban, hogy petícióval tiltakoztak a gyerekek politikai rendezvényeken való részvétele ellen, miután a kormány szervezetten akart diákokat buszoztatni a márciusi állami ünnepre. De a csatlakozók között van az ELTE Apáczai gimnáziuma, illetve a Trefort is. Az akcióhoz tíz város is csatlakozik szolidaritását kifejezve: Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Győr, Hajdúszoboszló, Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely és Veszprém.

Az MSZP elnöke, Tóbiás József tegnap támogatásáról biztosította a pedagógusokat, és megerősítette korábbi kijelentését, mely szerint Balog Zoltánnak távoznia kell miniszteri posztjáról, mert minden, a tárcája alá tartozó ágazat súlyos válságban van. A Fidesz úgy reagált: a szocialisták kormányzásuk alatt csökkentették a pedagógusok bérét, és több tízezer pedagógust tettek utcára. Most is csak kihasználják és olyan balliberális civil szervezetekkel hergelik őket, amelyek eddig a bevándorlók mellett szerveztek tüntetéseket, nem a gyermekek és nem a pedagógusok fontosak számukra.

Eközben az RTL Klub Híradója arról számolt be tegnap, hogy a  Klik több városban is tankerületi fórumot szervezett a pedagógustüntetések idejére. Míg például Pécsett ennek időpontját nem halasztották el, Miskolcon áttették az egyeztetést csütörtökre. Rétvári Bence úgy reagált: folyamatosan, a hét minden napján zajlanak az egyeztetések. Lapunk szerette volna megtudni az Emmi sajtóosztályától, hogy mennyire tartják szerencsésnek, hogy a Klik a tüntetések idejére szervezett több köznevelési fórumot, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.