„Hát az nagy gáz, hogy nincs gáz”

Gyöngyöstarján polgármestere szerint nem csak a ki nem fizetett közüzemi számlák okozhatnak gondot.

Tompos Ádám
2016. 02. 09. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanáig fagyoskodtunk mi is – mondja a községházi irodájában állva Nagy Károly. Gyöngyöstarján független polgármestere értetlenséget lát az arcunkon, ezért sietve hozzáteszi: egy ágon vagyunk mi is az iskolával. Vagyis ahogy a szolgáltató kikapcsolta pénteken a Klik által működtetett intézményben a gázt, úgy hűltek ki a radiátorok a közeli polgármesteri hivatalban is. A Klik ugyanis nem fizetett a szolgáltatónak. Kedden már lesz tanítás, de hétfőre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el az iskolában, amelyet február 20-án pótolnak majd be.

A Gyöngyöstarjáni Általános Iskola valóban nagyon közel van Nagy Károly irodájához: épp csak azt tudjuk az odavezető gyalogúton megbeszélni, hogy a mai napnak biztosan örülnek a diákok, de két hét múlva szombaton valószínűleg egészen mást gondolnak majd erről a helyzetről. A fehér kockaépület előtt már arról beszélgetünk, hogy ugyan be tudnánk menni az iskolába, de hogy fénykép készülhet-e a folyosón, az már kényes téma, mivel a Klik a fenntartó, ehhez pedig az ő engedélyük kellene. Ezért nem nyilatkozott lapunknak az igazgató, Kissné Matin Éva sem. Így a polgármester meséli el, hogy pénteken, amikor tudomásukra jutott, hogy kikapcsolták a fűtést, az igazgatónő és a szülői munkaközösség egyből azt kezdte el szervezni, hogy a helyi, egyébként önkormányzati fenntartású közösségi házba helyezzenek el körülbelül 30-50 gyereket az idejáró 147-ből. De – mondja kicsit büszkén Nagy Károly – itt még sok helyen élnek a nagyszülők, akik tudtak gondoskodni a gyerekekről.

A faluvezető szerint akkor is akadtak problémák, amikor az önkormányzat volt a fenntartó, de mindig kaptak állami segítséget, amit persze rendszerint ki kellett egészíteni saját forrásból, de a lényeg, hogy működött az intézmény. 2013 óta azonban nincs beleszólása az iskola dolgaiba, ekkor került állami fenntartásba az intézmény. A polgármester a fejlesztést és a korszerűsítést tartja a legsarkalatosabb kérdésnek. Életszagú példát hoz: akár úgy is megszűnhetett volna a fűtés, hogy lerobban a kazán. – De az önkormányzat azért miért pályázzon korszerűsítésre, hogy aztán az állam spóroljon a fűtésszámlán? – kérdezi a polgármester. Így hiába az önkormányzat a tulajdonosa az épületnek, a fejlesztés már a Klik hatásköre.

Az iskola egyébként kifejezetten jónak számít a polgármester és a helyiek szerint is. Nagy úgy véli, járhatna akár több gyerek is ide, de nem tudnak versenyezni a hat kilométerre lévő Gyöngyös gimnáziumaival, szakiskoláival, de – miként kifejtette – ma már „nem divat” elvinni innen a gyerekeket.

A Lesz Vigasz söröző előtt ácsorgók keserédes nevetéssel jegyzik meg, hogy „hát az nagy gáz, hogy nincs gáz”. Péter idejárt korábban, és ő is jónak tartja az iskolát, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy egyetemre készül, Budapestre. De a Klik tevékenységét ugyanolyan értelmetlennek és átláthatatlannak tartja, mint a nemzeti dohányboltokét. Érintett maga is, kezében cigarettát szorongat.

A közeli kávézó vezetője nem árulja el a nevét. Ugyan nincs félnivalója, de azt mondja, hogy a miskolci pedagógustüntetés utáni fenyegetőzések miatt nem szeretne bajba kerülni. Szerinte a Klik semmi másra nem jó, mint hogy egyfajta felelősséghárítóként működjön, hiszen mindig lehet találni benne egy újabb alosztályt, amelyikre lehet ujjal mutogatni. A húsz évig óvodapedagógusként dolgozó asszonynak ugyan nem járnak az intézménybe a gyerekei, de a munkájából adódóan azért hallott ezt-azt. Például azt, hogy nem lehet néha a vécét lehúzni az iskolában, meg azt is, hogy a gyöngyöstarjánihoz hasonló esetek máshol is előfordultak már a környéken. Csak vagy nem mert senki szólni semmit, vagy nyáron történt az eset, amikor nincs tanítás, vagy az utolsó pillanatban menekült meg az intézmény attól, hogy ott is kikapcsolják a gázt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.