Kevés az igazán családbarát minisztérium

Egyes tárcák gyermekmegőrzőt is működtetnek, de legtöbb helyen csak néhányan dolgozhatnak rugalmas munkarendben.

Kuslits Szonja
2016. 02. 05. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban a munkáltatók körében kevéssé népszerű a rugalmas munkaidő vagy az otthoni munkavégzés engedélyezése, mint más európai országokban, pedig ezek bizonyítottan javítják a kisgyermekes nők visszavezetését a munka világába. Lapunk valamennyi minisztériumot megkereste annak érdekében, hogy kiderüljön: a tárcák a gyakorlatban is családbarátak-e, vagy csak a látszatra adnak. Arra voltunk kíváncsiak, jelenleg hány olyan alkalmazottat foglalkoztatnak a minisztériumok, akik atipikus munkavállalás keretein belül dolgoznak, elérhető-e a rugalmas munkaidő vagy a részmunkaidő, illetve van-e gyermekmegőrző a minisztériumban, illetve működtetnek-e óvodát alkalmazottaik gyermekeinek.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál nem éppen ideális a helyzet. Az NGM lapunk kérdéseire kifejtette: részmunkaidőben 84 embert, távmunkában pedig 3 főt foglalkoztatnak, míg a teljes dolgozói létszám 2107 fő, vagyis az összes alkalmazott alig négy százaléka dolgozik rugalmas munkaidőben. A kollégák gyermekei részére bölcsődét, óvodát, gyermekmegőrzőt nem működtetnek.

A helyzet kedvezőbb az Igazságügyi Minisztériumban (IM), ott ugyanis elérhető gyermekmegőrző, ahol a dolgozók óvodás és kisiskolás korú gyerekeinek két szakképzett pedagógus tart foglalkozásokat. Az IM-ben összesen 417-en dolgoznak, közülük 20-an eltérő munkarendben, 19-en pedig részmunkaidőben, vagyis a dolgozók közel 10 százalékát alkalmazzák atipikus foglalkoztatás keretében.

Kérdéseinkre a Belügyminisztérium is válaszolt, ott 566 fő lát el szolgálatot, közülük 14-en (kevesebb mint 3 százalék) dolgoznak részmunkaidőben. Válaszukban az alacsony létszám ellenére azt írták, a hivatali munkarendtől eltérő munkarend megállapítása jól kialakult gyakorlat náluk, éppen azért, hogy az édesanya, illetve az édesapa szülői kötelezettségeit szakmai karrierjével összehangolhassa. A kisgyermekesek részmunkaidőben, illetve a hivatali munkarendtől eltérő munkarendben is elvégezhetik feladataikat, saját fenntartású munkahelyi bölcsőde, óvoda azonban nincs, és ilyen intézmények alapítását a tárca nem is tervezi.

A Honvédelmi Minisztériumnál (HM) ezzel szemben úgy gondolják, lenne igény ezekre, és bár minisztériumi dolgozók gyermekei számára jelenleg nem elérhető sem a munkahelyi bölcsőde, sem óvoda, vizsgálják ezek kialakításának lehetőségeit, hogy „családbarát” munkahellyé válhassanak. Kitértek arra is, jelenleg a minisztériumhoz közeli óvodában 25 dolgozónak van lehetősége kedvezményes gyermekelhelyezésre.

Lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem adott tájékoztatást sem a gyermekelhelyezésről, sem az atipikus munkavállalásról, pedig éppen ez a tárca felel a családpolitikáért. Rétvári Bence államtitkár egyik lapunk által megismert, Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselőnek címzett írásbeli válaszából kiderül: a nyári szünidő időszakára – június 15-től július 17-ig, valamint augusztus 24. és 28. között reggel fél nyolctól este ötig – napközbeni gyermekfelügyeletet, „Emmi nyári napközit” biztosítottak, amelyen a minisztériumi dolgozók 3 és 14 év közötti gyerekei vehették részt. Július közepétől augusztus 20-ig igazgatási szünet volt, vagyis a dolgozók jó része szabadságát töltötte. Az Emminél részmunkaidőben (heti 20–35 órában) 84-en dolgoznak, míg 14 alkalmazottnak van lehetősége a távmunkára.

A Miniszterelnökségre vonatkozó adatok szintén a Szelényi Zsuzsanna által feltett kérdésre adott miniszteri válaszból derültek ki. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a képviselőnek azt írta: támogatják a különleges élethelyzetben lévő munkatársak – többgyermekes szülők, gyermeküket egyedül nevelők, megváltozott munkaképességűek, fogyatékkal élők, gyesen lévők – részmunkaidős foglalkoztatását, egyedi esetben lehetőség nyílik rugalmas munkaidő megállapítására is. Hangsúlyozta: a Miniszterelnökség 2015–2018-ig tartó időszakra szóló esélyegyenlőségi tervében kiemelt helyet foglal el az egyéni lehetőségek figyelembevétele. A Miniszterelnökség jelenleg 44 kormánytisztviselőt foglalkoztat részmunkaidőben. A tárca Kossuth téri épületében munkaidőben gyermekmegőrző működik, ahol szakképzett pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel, ez a szolgáltatás minden munkatárs részére elérhető.

Néhány tárca ugyanakkor nem nyilatkozott arról, mit tesznek a kisgyermekes nők foglalkoztatásának könnyebbé tételéért. Két hétig vártuk a Földművelésügyi, a Nemzeti Fejlesztési, a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszát, ám kérdéseinkre lapzártáig egyikőjüktől sem érkezett válasz.

Szegeden egyébként tavaly nyolcvan kormánytisztviselő, köztisztviselő dolgozhatott akár egy kávéházból vagy otthonról. Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője lapunknak arról beszélt: ez a program egyfajta pilot projektnek tekinthető, a cél az volt, hogy felmérjék, mely területeken lehet atipikus munkavállalás keretein belül alkalmazni a munkatársakat.

– A rugalmasság nem okozott problémát, sőt kedvező tapasztalatokat szereztünk, hiszen igazolni tudtuk, hogy a közigazgatásban vannak olyan munkakörök, amelyeket el lehet végezni rugalmas munkaidőben vagy távmunkában. – fejtette ki Varga Márta. Hozzátette: a „szegedi modell” később akár országos mintául is szolgálhat. Arra a kérdésre azonban Varga már nem tudott pontos választ adni, hogy a felmérés lezárulta után van-e olyan résztvevő, aki most is rugalmas munkaidőben dolgozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.