Politikai szorítóban a bíróságok

Egyre több jogász reagál a Fidesz-alelnök szavaira, aki a közelmúltban született enyhe ítéletek miatt elszámoltatná a bíróságokat.

Horváth Csaba László
2016. 02. 03. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki a bíróságok elszámoltatását felveti, az alapvető alkotmányjogi ismereteknek nincs birtokában – így reagált lapunk kérdésére Magyar Gábor ügyvéd, akit a Fidesz alelnökének minap tett nyilatkozatáról kérdeztünk. Németh Szilárd vasárnap arról beszélt, hogy a parlament igazságügyi bizottságában vitát kezdeményez az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben és a vörösiszapperben született enyhe ítéletek miatt. A politikus – aki egyben a birkózószövetség elnöke – bizonyos ügyekben kritizálta is a bírókat.

Magyar Gábor szerint a bíróságokat pártatlanság kötelezi, a vádirathoz vannak kötve, tehát hozott anyagból dolgoznak. Szerinte a probléma leginkább az ügyészség munkájában keresendő, a vádhatóság nem megfelelő eljárása ugyanis gyakran az ítéletekből is kiderül. Az ügyvéd rámutatott, hogy például a nagy társadalmi érdeklődés övezte Biszku-ügy elsőfokú ítéletében a bíróság számtalanszor kitért a vádhatóság hanyagságára. – Az említett ügyben például a bíróság azt is rögzíti, hogy az ügyészség alapvető tényeket nem hajlandó elfogadni – mondta a jogász. Hozzátette, szerinte az ügyészség a politika nyomásának próbál mindenképpen megfelelni, ám sokszor erre képtelen, s ez csak a bíróság előtt derül ki.

Magyar Gábor szerint a magyar politikusok gyakran elragadtatják magukat, az ügyészség pedig képtelen megőrizni függetlenségét, s ezzel elveszíti a büntetőügyekben szükséges szűrőszerepét.

Ifj. Balsai István ügyvéd úgy véli, az ügyészségre nehezedő társadalmi nyomásból fakadnak a problémák. Ugyanakkor a jogász is elhamarkodottnak és szerencsétlennek tartja a Fidesz alelnökének nyilatkozatát, főként azért, mert elsőfokú ítéletekről van szó. Szerinte amit Németh Szilárd mondott, az elsősorban tájékozatlanságból fakad. Mint mondta, elsődlegesen a bíróság és a nyilvánosság viszonyán lenne mit javítani, az ítéletek elmagyarázására fektetne nagyobb hangsúlyt.

Tegnap Darák Péter, a Kúria elnöke után Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője is megszólalt az ügyben, aki szintén arról beszélt, hogy a megjelent véleményekből csak arra tud következtetni, hogy nem eléggé érthető az ítélkezés és a bírósági eljárás menete. – Nem érthető teljesen az, hogy mit jelent a függetlenség és a bírói felelősség – fűzte hozzá. Az OBH elnöke egyben valamennyi hatalmi ág képviselőitől azt kérte, hogy tartsák tiszteletben a bírók függetlenségét, és bízzanak a bírói felelősségben. Ugyanakkor úgy látja, hogy a bíróságoknak és vezetőiknek oda kell figyelniük a véleményekre, meg kell próbálniuk a bíróságok működését érthetőbbé tenni. Mint leszögezte, az alaptörvény kimondja, hogy „a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók\". Handó Tünde is utalt arra, hogy az igazság mindig adott, de hogy erről mi derül ki a büntetőeljárás során, az valamennyi szereplőn múlik: a nyomozó hatóságokon, a nyomozást felügyelő és a vádat képviselő ügyészségen, a vádlott érdekeit képviselni köteles védőn és az ítélkezési fórumon.

Hozzátette, a bíró felelőssége tehát szakmai felelősség, ítélkezésében semmilyen vélemény nem befolyásolhatja. – A bíróban nem lehet sem félelem, sem harag – fogalmazott Handó Tünde.
Handó arra a kérdésre, úgy gondolja-e, hogy Németh Szilárd fideszes politikus nyomást próbál gyakorolni a bíróságokra, azt válaszolta: „a bíróságokra nem lehet nyomást gyakorolni\". Mint mondta, sokakat elrettenthet és megijeszthet egy ilyen nyilatkozat, de ő maga az esélyt látja benne. Fontos dolog, hogy a közbeszédnek témája legyen az, mit jelent a bírói függetlenség és a felelősség.

Völgyesi Miklós, az egykori Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírája nem vitatja Handó Tünde szavait. Ugyanakkor szerinte a bíróságokon is szükséges volna önvizsgálatot tartani, ugyanis a közelmúltban négy olyan ítélet is született a Kúrián, ami a másodfokú bíróságok döntését ítélte törvénysértőnek. Szerinte egyébként Németh Szilárd vagy bárki megfogalmazhat kritikát egy ítélettel kapcsolatban, a nagyobbik kormánypárt alelnökének joga van a véleményéhez magánemberként és politikusként egyaránt.

Helytelen, ha egy politikus nyomást próbál gyakorolni egy bíróra az ítélet meghozatala előtt, de sem a Kúria, sem az Országos Bírósági Hivatal nem tilthatja meg az embereknek, hogy a megszületett ítéletekről elmondják a véleményüket – közölte Lázár János Hódmezővásárhelyen egy lakossági fórumon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a vörösiszapperben hozott ítélet felháborította az embereket, és emiatt a politikusok sem dughatják homokba a fejüket. – A bíróságoknak tudomásul kell venniük, hogy az ilyen ítéletekkel rombolják a társadalom közintézményekbe, közszolgáltatásokba, igazságszolgáltatásba vetett hitét – fogalmazott Lázár János.

– (...) „ha kell, akkor egy szigorúbb törvénymódosítással, de előzzük meg azt, hogy még egyszer ilyen felháborító eset előfordulhasson.\" (Rogán Antal, a Fidesz korábbi frakcióvezetője a döntésről, amely házi őrizetre enyhítette az Eva Rezesovával szembeni kényszerintézkedést. 2013. 12. 03.)

– „Ez egy gyáva döntés volt. A felelősség alól a tisztelt bírói testület megpróbált kibújni, jogászkodó megoldást talált, és megvárja, hogy az Európai Bíróság majd hogyan dönt.\" (Kövér László a Kúria egy devizahiteles ügyben hozott határozatáról. 2013. 12. 20.)

– „A Kúria a bankok oldalára állt.\" (Orbán Viktor miniszterelnök a Kúria egy devizahiteles ügyben hozott határozatáról. 2013. 12. 20.)

– (...) „a magyar igazságszolgáltatás egésze még a legnyilvánvalóbb bűnösökkel szemben sem képes olyan eljárás lefolytatására, amelynek során igazságügyi, jogi és történelmi igényességgel egyértelműen tisztázható lenne, milyen szerepet játszottak a pártállam kommunista vezetői az 1956. októberi forradalmat követő tömeggyilkosságokban.\" (Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke a Biszku-perben született döntésről, amely új eljárást rendelt el. 2015. 06. 08.)

– „A kommunista bűnök nyilvános tagadásával ért fel az az ítélethirdetés, amelynek keretében a bíró lelkesen mentegette az indokolásban Biszku Bélát.\" (Novák Előd, a Jobbik alelnöke a Biszku-perben hozott elsőfokú ítéletről. 2015. 12. 17.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.