Csoportos nemi erőszak miatt ült Kiss László

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitányát három év börtönre ítélték 1962-ben.

MNO
2016. 04. 05. 10:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1962. február 17-én kihirdetett ítélet indokolása szerint a Ferencvárosi TC három akkori tehetséges úszója – L. László, V. Lajos és a 21 éves Kiss László – 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel, akinek megtetszett V. Lajos. Két nappal később L. a lányt V. – a sportuszoda területén lévő – lakásába csalta azzal, hogy ő is ott lakik, és megmutatja neki az ingatlant – írták, hozzátéve: a férfi csókolózni próbált a nővel, majd annak tiltakozására kijelentette, közösülni fog vele, és addig nem engedi ki a lakásból, amíg az meg nem történik. Dulakodni kezdtek, ekkor megérkezett V. Lajos és Kiss László, akiket L. beengedett. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték.

Az első fokon eljáró bíróság – folytatólagosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt – Kiss Lászlót öt év, L. Lászlót és V. Lajost pedig négy-négy év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte – olvasható a cikkben. Az ügyészség mindhárom férfit további egyrendbeli erőszakos nemi közösülés bűntettével vádolta, ám abban az ügyben a bíróság „bebizonyítottság hiánya” miatt ejtette a vádat velük szemben. A brutális bűncselekmény elkövetői fellebbeztek az ítélet ellen. A másodfokon eljáró bíróság – jogerősen – L. Lászlót három év két hónap, V. Lajost két év, míg Kiss Lászlót három év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Kiss László Nagyfán töltötte büntetését – derítette ki a Privátkopó.hu és a Fullánk.com.

A Privatkopo.hu megkereste a Magyar Úszó Szövetség elnökét, Gyárfás Tamást.

„Kiss László úr mintegy fél évszázaddal ezelőtt okkal vagy ok nélkül megkapta büntetését. Az ifjú korában elkövetettek elévültek, ha egy bűnös lerótta büntetését, akkor joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba. Kiss László a mögöttünk lévő fél évszázadban a maga területén egyedit alkotott, szinte rendelkezik mindazzal a kitüntetéssel, amelyet egy sportvezető kaphat, különböző kormányok ismerték fel egyedi értékű teljesítményét. Tanítványai közül az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, az olimpiai bajnok Kovács Ági, világbajnok Cseh László, az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok Güttler Károly emelkedik ki, de kapitányként is sikert sikerre halmozott. Tény, hogy a szerkesztői szabadság végtelen, személy szerint tehát csak kérhetem, javasolhatom, hogy a magyar sportban, de ugyanúgy a közéletben nagy tekintélyű Kiss László személyét ne árnyékolják be” – írta válaszában Gyárfás Tamás.

A Vs.hu-nak sikerült elérnie Kiss Lászlót, aki éppen megérkezett jogi képviselőjéhez. A szövetségi kapitány a portálnak elmondta, hogy nyilatkozni nem akar, közleményt sem fog kiadni az ügyben és remegő hangon hozzátette: „Erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezem, az egész életemet erkölcsösen éltem.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.