Egy kúriai ítélet nem ér semmit?

A kishantosi biogazdaság bízik abban, hogy Magyarország egyszer jogállam lesz.

Tompos Ádám
2016. 04. 25. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási szerencséjük van! Ma olyan történelmi képeket készíthetnek, amilyeneket talán soha máskor. Egy normálisan működő jogállamban persze nem is lehetne – így fogad minket Ács Sándorné a kishantosi biogazdaság központjában. A vadászkastélyból kialakított népfőiskola épületében ülünk le, és hosszú történetet hallgatunk végig, mire kiderül, hogy miért is történelmi az, ami a közeli földeken történik.

A Kúria előtt is pert nyert Kishantos a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel (NFA) és a Mező Vidék Bt.-vel szemben – ez jelentős állomás a biogazdaság 2013 óta tartó kálváriájában. Ebben az évben lejárt ugyanis a társaság földbérleti joga, és az NFA nyolc másik bérlőnek ítélte a kishantosiak 452 hektárnyi, egybefüggő földterületét.

Akkor jutott bérleti joghoz az a szabadegyházi Mező Vidék Bt. is, amely a pályázat meghirdetésekor még Salgótarjánba volt bejegyezve, Salgó-Közmű Építő és Tervező Bt. néven, tevékenységi körei közt nem volt semmiféle mezőgazdasági tevékenység, ezért nem is pályázhatott volna – de nyert 27 hektárnyi szántót. Amikor a cég átalakult, és Nógrádból Fejér megyébe költözött, akkor lett beltagja Vízi Dániel, aki L. Simon Lászlónak, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának volt a pályázatírója.

A bíróság jogerősen érvénytelenítette a pályázatot. Ács Sándorné idézi fel, hogy Kovács P. Zoltán, a perben az NFA-t képviselő ügyvéd úgy érvelt: attól, hogy egy pályázat törvénytelen, az azt rögzítő szerződés még törvényes. Később ugyanő azt vetette fel a kishantosiaknak, hogy tavaly decemberben például megvehették volna a szóban forgó szántókat: csakhogy a földárveréseken cégek nem pályázhatnak, kizárólag magánszemélyek vehetnek rajta részt. Mint például a mezőfalvi Rabi János, aki a decemberi árverésen meg is vásárolta a területet mintegy nyolcvanötmillió forintért. (Mellékszál: a vásárlást hitelesítő adásvételi szerződés társügyintézője Kovács P. Zoltán ügyvédi irodája volt.)

De a Kúria hiába hagyta helyben a korábbi, másodfokú ítéletet, amely megsemmisítette az NFA-nak a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését: ahogy a nógrádi építőkből lett fejéri szántóvetők, úgy az új földbirtokos, Rabi János is vígan zúgatja traktorjait a kishantosi földeken. Pedig érvényes szerződése nincs a területre. A kishantosiak kifogást emeltek a per alatt álló területek elárverezése ellen – mert így lehetetlenné válik a jogorvoslat, a földeket ezzel kivonták az igazságszolgáltatás hatásköréből.

Ezért készülhetnek el azok a képek, amik egy jogállamban elképzelhetetlenek volnának, bár csak néhány traktor dolgozik egy szántóföldön. Valójában az történik, hogy egy jogerősen megsemmisített szerződés ellenére sincs jogorvoslat, mert a jogellenes árverezés kezdveményezettjei veszik saját birtokukba a magyar állam tulajdonát. „A közvagyon egy darabját” – idézi a bírónő szavait Ács Sándorné.

Állítják, a vegyszerezés hatására minden növény elpusztult, elszáradt, ezzel 22 év munkája ment tönkre: ennyi ideig művelték vegyszermentesen a területeket. A Kovács P. Zoltán szavaival élve törvénytelenül megpályáztatott 27 hektáron és a szomszédos, a Mezőfalvai Zrt. tulajdonába tartozó szántón is két-két traktor zúg. A két terület között földút húzódik, dzsipek parkolnak rajta.

Először a Mezőfalvai Zrt. dolgozóihoz megyünk oda. 2014-ben ennek az egyébként német kézben lévő cégnek a vezérigazgatója, Zászlós Tibor utasítást adott ki, hogy csak azok léphessenek a földek közti utakra, akiknek ő, az utak tulajdonosa megengedi. (Hantos dűlőútjai a privatizációval a Mezőfalvai Zrt. tulajdonába kerültek.)

Az utasítást Zászlós vélhetően azért adta ki, mert ekkor kezdték meg az új bérlők betárcsázni a kishantosiak épp szárba szökkenő vetését. A kishantosiak rendőrt is hívtak, akik nem intézkedtek a kérdéses jogi státusú szántón, ami mögött azt sejtették, hogy a vezérigazgató évente kitüntet és pénzjutalomban részesít néhány Fejér megyei rendőrt. Zászlós Tibor egyébként a Baracskai Rabgazdaság egykori párttitkára, jelenleg a Nemzeti Agrárkamara alelnöke is.

Minket odaengedtek a földekre. A munkások épp szünetet tartottak, közben pedig gazt égettek. Megállunk a szálló füstben, és beszélgetni kezdünk.

 

– Kié a szomszédos szántó?
– A biogazdaságé.
– De ki szánt most rajta?
– Azt nem tudjuk.
– Nem ismerik ezeket a munkásokat?
– Nem.
– Nem is szoktak beszélgetni?
– Nem. Menjenek tovább, ott a biogazdaság épülete, kérdezzék meg, ki szánt náluk.
– Voltunk már ott. Nem ők. Akkor ki lehet?

A társaság testes, szakállas hangadója itt jelentőségteljesen elmosolyodott, halk szavú kollégája pedig vette a lapot.

– Mi nem nyilatkozunk.

Egy perc múlva levonultak. Hasonló beszélgetést folytatunk a fiatal traktorossal a szomszédban is.

– Kinek a földje ez?
– Nem tudom. Megbízásból dolgozom.
– Kinek a megbízásából?
– Nem tudom.
– Nem tudod, hogy kinek a megbízásából dolgozol?
– Nem mondhatom meg.
– Mit vetsz?
– Kukoricát.
– És trágyázod is valamivel?
– Nem tudom.

Közben újabb haszonjármű érkezik, Rabi János vezeti, bemutatkozunk, kezet fogunk, szóba elegyedünk.

– Azzal kapcsolatban szeretnénk feltenni egy kérdést, hogy a Kúria
– Nem szeretnék ebben a kérdésben nyilatkozni, kérem, hagyjanak dolgozni – mondja, majd sarkon fordul, és felül a traktorjára.

Ács Sándorné minderre csak annyit mond, hogy ha kizárólag vele történne mindez, és nem ez folyna országszerte, akkor elfogadná a helyzetet, még egy papírt is aláírna erről. Többször, felindulva mondja el azt is, hogy itt az állam vagyona csökken éppen, amikor műtrágyával és vegyszerekkel szórják be a földeket.

Per pillanat a mintagazdaságnak nulla hektár a termőföldje, de két okuk is van rá, hogy ne adják fel. Egyrészt bíznak benne, hogy egyszer majd számítanak Magyarországon a paragrafusok, és akkor nem a nulláról kezdik majd újra a gazdálkodást. Másrészt a fenntartható fejlődést szeretnék bemutatni, ebben hisznek, ezt ismertetik meg a népfőiskola hallgatóival, még ha nehézségek árán is.

Tizenöt munkahely szűnt meg a mintagazdaság megsemmisítése miatt, amit ezen a vidéken a település, Hantos is meg fog érezni Ács Sándorné szerint. Ők jelenleg minden, szó szerint talpalatnyi földet bevetnek és felhasználnak. Például gyümölcsfákat, salátát és újhagymát vetettek több kis földterületre: az egyik földsávot az útból alakították ki, a másik veteményes helyén nemrég még egy épület állt. Frissen felújított lepkeházukba konferenciák, vagy akár esküvők vendégeit várják. Szerveznek még gyerekeknek is bemutatókat, ezeknek az egyik legnépszerűbb helyszíne a csodakert, ahol földrész szerint vannak csoportosítva a növények.

A csodakert vége azonban egy gazos ugarba fut. Egykor ez is kishantosi szántó volt, ma azonban egy miniszteri intézkedés nyomán ez a terület „lehetőséget teremt az ökológiai ismeretek oktatásának lehetőségére”. (Az idézet szó szerinti, Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől származik.) A valóságban ez úgy fest, hogy a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola 45 kilométerről próbálja művelni a 22 hektáros területet. Mindezt végignézik a kishantosiak, és kénytelenek valahonnan máshonnan ételt szerezni megmaradt rackajuhaiknak. Ugyan mind az iskola, mind a gazdaság működtetői jól járnának, ha kiengednék a birkákat legelni, de Ács Sándorné szerint „ebben a háborús időben csak mindannyian bajba kerülnénk, pedig ez lenne a logikus”.

Hasonlóan abszurd a helyzete a mezőfalviak egykor kedvelt, a biogazdaság szomszédságában álló horgásztavának is. Mára sorompóval zárták le, idegeneknek belépni tilos. Pecázni így a tó mellett fekvő zavaros, békanyálas vízben tudnak. Egy pepita kalapos férfitól kérdezősködnénk a Kishantos-ügyről meg a jogtalanul szántó új földbirtokosokról. De ő legyintve annyit mond csak: dolgoznak a fiúk, különben meg zavaros ügy ez. Mellette egy kis festékesvödörben törpeharcsák kapkodnak levegőért. Vizük véres és zavaros.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.