Megpróbálták lefizetni Kissék a megerőszakolt lányt?

A Bors azt írja, Kiss annak idején felvetette, kínáljanak száz forintot Zsuzsannának a hallgatásért.

MNO
2016. 04. 08. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bors a háromszáz oldalas perirat alapján azt írja, a nemi erőszak áldozata, Zsuzsanna csak a bűntény után három nappal, 1961. július 7-én tett feljelentést. A Bors cikke „az esetet ismerő, úszóéletben jártas” forrásokra hivatkozva tesz említést arról, hogy a feljelentés nem is a lány ötlete volt, ugyanis ő „önszántából vett részt a szexpartiban”, hanem a szüleié.

Nem tudni persze, hogy az úszóéletben jártas források ebben az esetben nem Aczél Endrét takarják-e, aki a Facebookon otromba bejegyzésekben vádolta meg az azóta már elhunyt áldozatot azzal, hogy végső soron ő volt a történtekért hibáztatható. A Bors által leírt információ ugyanis itt meglehetősen egybecseng Aczél megjegyzéseivel.

„Hogyan lehetett egy nemi erőszakért elítélt fegyencre gyereklányokat bízni? Hogyan lehetett hajbókolni az egykori erőszaktevő előtt, emberi és pedagógusi nagyságán lelkendezve? Mit érezhetett az 1961-ben megerőszakolt nő és családja az állami kitüntetéseket szemlélve? Hogyan lehet az, hogy a Kiss László által elkövetett csoportos nemi erőszakra fél évszázadon át nem derült fény? A fenti kérdésekre azért nincsenek válaszok, mert ezek a kérdések nem voltak, és nem is lesznek fontosak soha. Kellenek az olimpiai aranyérmek, hiszen nincs jobb, mint hátradőlni a fotelben, jó nagyot húzni a sörösüvegből, rágyújtani, és büszkén szemlélni, milyen nagyszerű sportnemzet a magyar – gyermekeinket fenevadakra bízni, közben pedig nagyhatalomnak lenni alkoholizmusban, szív- és érrendszeri betegségekben meg öngyilkosságban” – írja Puzsér Róbert az Aranyat termő erőszak című cikkében.

„A szövetség elnöksége és edzőbizottsága ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy nincs ok a lemondatására, mintha tíz aranyérem kellő ellensúlya lehetne egy nemi erőszakon átesett nő fájdalmának” – írja Pajor-Gyulai László a Levadászott vadász című cikkében.

Ezekről a mendemondákról – amelyeknek a bíróság, mint ahogy a korabeli ítélet erről tanúskodik, nem adott hitelt az ügy vonatkozásában  – Gyárfás Tamás is említést tett az ATV-ben. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke Kiss Lászlóra hivatkozva számolt be arról, hogy van, aki erről az ügyről így vélekedik, vagyis hogy a lány „kapható” volt, később pedig az egészet úgy állította be, hogy megerőszakolták, de ő személy szerint ezt a megközelítést, az áldozat hibáztatását elfogadhatatlannak tartja.

A Bors mindenesetre a korabeli periratokra hivatkozva azt írja, állítólag Kiss Lászlóék le akarták fizetni Zsuzsannát az eset után, száz forintot kínáltak neki, amit viszont ő kevesellt volna (erről az áldozatot már szintén nem lehet megkérdezni), így ebből nem lett semmi. Végül Kiss László, L. László és V. Lajos is tagadott mindent, utóbbi felvetésére.

A Halhatatlanok Klubja megértéssel és megbecsüléssel fogadta a MÚSZ vezetőségének és edzőbizottságának Kiss László szövetségi kapitány, mesteredző melletti kiállását. A húsz magyar olimpiai bajnokot tömörítő klub, amelynek elnöke Kárpáti György háromszoros ötkarikás aranyérmes vízilabdázó, nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a sport egyik legnagyobb értéke az az összetartás, amely érvényt kap azokban az esetekben is, amikor egy-egy sportember komoly bajba kerül.

„Az együvé tartozás, az egység nem csak akkor kaphat érvényt, amikor a sikerek megszületnek, hanem a legnehezebb pillanatokban is” – szögezte le a Kárpáti György jegyezte dokumentum.

Nem volt ennyire megengedő ugyanakkor a legeredményesebb magyar műugró egyesület, a Rugóláb SE elnöke, aki pénteki hatállyal lemondott posztjáról. Kocsis Csaba nyilatkozatában azzal indokolta lépését, morálisan mélységesen elutasítja azt, hogy szexuális bűncselekmény elkövetői fiatalokkal foglalkozhassanak, de azokat is elítéli, akik az ilyen cselekedeteket mentegetik. Ahogy fogalmazott, megdöbbenve és értetlenül áll az olyan a véleményekkel szemben, amelyek az aranyérmek számától teszik függővé egyes emberek morális megítélését.

\"Ma Magyarországon - úgy tűnik - alkalmatlan vagyok sportvezetőnek, mert úgy gondolom, van olyan „ár”, amiért nem kell sem aranyérem, sem új uszoda.\" - írta az RLSE elnöke.

Összefoglaljuk, mik a botrányos ügy főbb fejleményei:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.