Milliárdokkal kevesebbet kap jövőre a Klik

Az is felmerült, hogy csökkentsék a testnevelésórák számát a felsőbb évfolyamokon

Hutter Marianna
2016. 04. 29. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem látom reálisnak, hogy 2016 szeptemberétől csökkenteni lehetne a diákok terheit – nyilatkozta lapunknak a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, aki tagja a kormánnyal tárgyaló Köznevelési Kerekasztalnak. Horváth Pétert annak kapcsán kerestük meg, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján közölte: új Nemzeti alaptantervre (NAT), a tanulói terhek csökkentésére, a pedagógus-továbbképzési rendszer átalakítására tett javaslatot Palkovics László oktatási államtitkár a kerekasztal munkája alapján. Az NPK elnöke szerint a kerekasztal ülésein valóban volt szó a kérdéskörről, például felmerült olyan koncepció, hogy a felsőbb évfolyamokon csökkenteni lehetne a testnevelésórák számát, de konszenzus a kérdésben még nem született. Horváth az óraszámcsökkentést nehezen tartja kivitelezhetőnek, hiszen ehhez módosítani kellene a Nemzeti alaptantervet. Ez akár oda is vezethetne, hogy a kevesebb óra miatt kevesebb tanárra lenne szükség. A tanulói terhek kétfélék lehetnek: egyrészt a magas óraszám, másrészt a tananyag mennyisége, amit ugyancsak át kell gondolni. A NAT átalakítására egyébként 2017. december 31-ig kapott határidőt a kerekasztal. A pedagógusok továbbképzésével kapcsolatban arról volt szó a tárgyaláson, hogy csak akkor lehet eredményes, ha megfelelően finanszírozza a fenntartó. „A minőséget az garantálná, ha akkreditálnák a továbbképzéseket, és a felsőoktatási intézmények hatáskörébe kerülnének” – mondta Horváth.

Lázár János a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint az, hogy a 2017-es költségvetésben szerepelnek a korábban megszüntetésre ítélt oktatási háttérintézmények, azt jelenti-e, hogy mégis megmaradhatnak, azt felelte, semmiképpen nem vonná le ezt a következtetést. Az előbbiek többek közt az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI) érintik, amely a büdzsé szerint jövőre is számíthat 1,2 milliárd forintra. Lapunk a 2017-es költségvetésben ugyancsak szereplő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sorsával kapcsolatban is kérdezte a minisztert, amire a politikus úgy válaszolt: nem tud olyan tervről, ami a Kliket mint országos központot megszüntetné.

A költségvetés tervezete szerint ugyanakkor jövőre kevesebb pénzt szánnak a Klikre. Míg idén a kormány 549,5 milliárd forintot fordított az állami intézményfenntartóra – amit februárban meg kellett toldani egy 38 milliárdos gyorssegéllyel a hatalmas adósságállomány miatt –, jövőre már csak 538,6 milliárd forintot adna. Az Emberi Erőforrások Minisztériumára (Emmi) összesen 2204 milliárd forintot költene a kormány. Ez közel duplája az idei büdzsének, hiszen 2016-ra 1397 milliárd forintot terveztek. A jelentősen megemelt költségvetés hátterében nem csak az áll, hogy a növekvő társadalmi elégedetlenség hatására a tárcának elkerülhetetlenül többet kell költeni az oktatásra (270 milliárd forintos többlet) és az egészségügyre (167 milliárd forintos). A különböző kulturális beruházások is súlyos milliárdokat fognak felemészteni. Például a Liget Budapest projektre több mint 44 milliárdot, az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójára több mint 10 milliárdot szánnak. További érdekesség, hogy a tervek szerint az Emminek nem jut egyetlen fillér sem az uniós fejlesztési költségvetésből. Hogy ennek mi az oka, arról Lázár János jövő heti kormányinfóra ígért tájékoztatást a Magyar Nemzetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.