Postásnak használták a cégvezetőt

A kitiltási ügy koronatanúja szerint életszerű volt a kenőpénzajánlat.

2016. 04. 18. 21:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat ismertetésével megkezdődött hétfőn a Fővárosi Törvényszéken az amerikai kitiltási botrányhoz szorosan kapcsolódó büntetőper. Az ügy egyetlen terheltje Tábor Viktor, az ANT (Advanced Network Technologies) Kft. ügyvezetője, akit ellen a vád: befolyással való, vesztegetést színlelve elkövetett üzérkedés.

A vádirat lényege szerint a jelentős kormányzati referenciákkal is bíró informatikai cég vezetője baráti kapcsolatba került a lapunkban rendszeresen publikáló Torba Tamás közgazdásszal, aki az amerikai hátterű, Bunge Zrt. nevű étolajgyártó cég megbízásából a növényolajpiacot sújtó áfacsalások ellen küzdött. Torba Tamás 2013-ban megkérdezte Tábor Viktortól, van-e információja a kormány által akkoriban sorozatban kötött stratégiai megállapodásokról, mivel az áfacsalások miatt károkat szenvedő Bunge-nak egy ilyen egyezség érdekében állna. Hónapokkal később érkezett a válasz: 2014. május 15-én Tábor Viktor azt közölte Torba Tamással, hogy a kormány hajlandó stratégiai megállapodást kötni a Bunge-val, és 27-ről 5 százalékra mérsékelni az étolaj áfáját, ám ennek kétmilliárd forint az ára. Ezt az összeget a Századvégnek kellett volna megfizetni – például tanulmányírás címén. A vádlott Heim Péterre, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. akkori elnökére hivatkozott, mint akinél közbenjárna, ám az ügyészség szerint valójában nem ismerte őt. A kettejük között elhangzottakat Torba Tamás előbb a Bunge vezetőjének, majd az amerikai nagykövetség egyik tisztviselőjének is elmondta. Ezután Tábor Viktor levelet kapott az amerikai követségtől, miszerint korlátozták beutazását az Egyesült Államokba.

A bíróságon tagadta a vádat. Azt állította: nem ismeri Heim Pétert, nem közvetített üzenetet, csak a saját véleményét hangoztatta, amikor arról beszélt, hogy a Századvégnél Heimen keresztül vezet az út a stratégiai megállapodáshoz. A vádlott szerint a kétmilliárd forint úgy hangzott el, hogy stratégiai megállapodásnál kétmilliárdos pályázati támogatáshoz lehet jutni. Torba Tamás tanúként azt mondta: „felháborította” az ajánlat, ám életszerűnek találta, mivel a történetben a „postás” szerepét betöltő Tábor Viktor magától nem tudhatta, hogy ez körülbelül annyi, amennyi kárt az áfacsalás okoz a növényolajpiacon. Az ajánlatban az is szerepelt, hogy a Glencore Kft. 16 milliárd forintnyi visszaigényelt áfáját nem fizeti ki az állam, ezzel segítve a rivális Bunge-t. A tanú jelezte: azért mondta el mindezt az amerikai nagykövetségen, mert így jobban járt, mintha a Bunge-tól tudták volna meg.

A per kedden Heim Péter és más tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.