Nem félnek a nyári népszavazástól

Ma érkezhet beadvány kvótaügyben az Alkotmánybírósághoz, Kósa Lajosnak Amerika jutott eszébe.

Markotay Csaba
2016. 05. 24. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beleáll a kormány a kvótaellenes népszavazásba akkor is, ha annak időpontját az államfő esetleg már valamelyik augusztusi vasárnapra kitűzi, bár a szeptemberi vagy az október eleji időpont a részvétel szempontjából kedvezőbb lenne. Erről beszéltek lapunknak kormánypárti politikusok, hozzátéve, hogy az 50 százalékos részvétel nyári időpont esetében sem lenne irreális, és akármekkora a részvétel, az emberek nagy többsége nyilván arra szavaz majd, hogy ne telepíthessenek be menedékkérőket Magyarországra.

– Tegnapig nem érkezett beadvány a parlament népszavazást elrendelő határozata ellen az Alkotmánybírósághoz (AB) – tudtuk meg Bitskey Botondtól, az AB főtitkárától. Mivel az országgyűlési határozat megtámadására 15 nap áll rendelkezésre, holnap délutánig adhat be bárki ilyen indítványt a testülethez, és szakértők szerint ilyen esetekben mindig van olyan, aki megtámadja a döntést. – Nyilván érkezni fog ma beadvány – fogalmazott lapunknak az egyik kormánypárti politikus. Ez azért lényeges, mert ezzel csaknem egy hónappal kitolódna a népszavazás időpontja, épp a szeptember végi-október eleji dátumra, amikorra azt a kormánypárti politikusok valószínűsítették.

Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan mennyibe került az „Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” szlogen köré épített kormányzati kampány. A múlt héten annyi derült ki, hogy egy hárommilliárdos keretből fedezik az ezzel kapcsolatos kiadásokat.

A parlamentben tegnap is téma volt a migráció. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője például utalt Bill Clinton volt amerikai elnök kijelentéseire (a politikus nemrég „putyinizálódással” vádolta meg Lengyelországot és Magyarországot), és arról beszélt, hogy a demokrata pártban és a kampányának finanszírozói között számos olyan erő van, amelynek koncepciója, hogy az európai országoknak nagyszámú illegális migránst kellene befogadnia. – A barátokat nem kell sértegetni – fogalmazott Kósa Lajos, aki azt is mondta, hogy a magyar szabadság „nem az Egyesült Államok hidegháborús politikájának gyümölcse”, hanem a „magyar szabadságharcosok véréből fakad”. – Sok ezer magyar a szabadságért küzdött az amerikai polgárháború idején az északiak oldalán – folytatta, majd arra emlékeztetett, hogy 1956-ban a szuezi válság megoldása fontosabb volt Washingtonnak, így a magyar ügyet magára hagyta. Beszélt az Egyesült Államok déli határán lévő kerítésről, amelyet fegyverekkel védenek. – Nem egy-két áldozat van eltemetve a sivatagi homokban, mert ott kerítés van és fegyverhasználat – fejtette ki Kósa Lajos. A KDNP-s Hollik István pedig arról beszélt, hogy német és portugál baloldaliak azt vetették fel, mi lenne, ha Brüsszel nem a kormányokkal, hanem a bevándorlók befogadására nyitott önkormányzatokkal állapodna meg.

A szocialista Horváth Imre az interpellációs időszakban arra kérdezett rá, hogy hol van mintegy

10 ezer menedékkérő, hiszen idén eddig több mint 12 ezer migráns érkezett Magyarországra, miközben a különböző táborokban alig 2 ezren vannak jelenleg. – Az esetek mintegy 90 százalékában a migránsok kivonják magukat az eljárás alól, és ismeretlen helyre távoznak – válaszolta Kontrát Károly belügyi államtitkár.

Közben az Abcúg című portál arról számolt be, hogy „beszivárgott a politikai akarat” a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba, emiatt többen felmondtak. A lap beszámolója szerint rengeteg a menedékkérő, és felsőbb utasításra egyre gyakrabban kell megváltoztatni a döntéseket. Sokszor csak azért kellett elutasítani egy-egy menekült kérelmét, mert a politikusok által nem kívánatosnak tartott országokból érkeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.