Több száz milliót követelnek

Két fővárosi és kilenc vidéki önkormányzatnak kell pénzt visszafizetnie.

Horváth Csaba László
2016. 05. 27. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok az oktatási intézmények, amelyek az uniós keretből finanszírozott Öveges-programban nyertek el pályázati pénzeket, összesen 390 millió forintot használtak fel szabálytalanul – ismerte el az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Rétvári Bence Ikotity István LMP-s képviselő írásbeli kérdésére felsorolta azt a 11 önkormányzatot, amelyektől visszakövetelik a természettudományos tantermek kialakítására kapott összegek egy részét. A programban egyébként 8 fővárosi és 44 vidéki iskola jutott pénzhez, többségében 200-300 millió forinthoz. Előbbiek közül a IV. és a XII. kerület használta fel szabálytalanul a kapott pénzt, ugyanakkor azt nem tudni, hogy ezeknek a kerületeknek mennyit kell visszafizetniük, ugyanis lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre.

A vidéki önkormányzatok közül Kalocsától, Szekszárdtól, Békéscsabától, Kiskunfélegyházától, továbbá Hatvantól, Zalaegerszegtől, Salgótarjántól, valamint Mosonmagyaróvártól és Debrecentől követlenek vissza pénzt. A szóban forgó települések közül csak néhány válaszolt kérdéseinkre. Ezekből kiderült, hogy Salgótarján 37 millió forintot, Debrecen közel 57 millió forintot, Mosonmagyaróvár közel 15 millió forintot, Kiskunfélegyháza 48 millió forintot, Szekszárd pedig közel 2 millió forintot köteles fizetni.

Az Öveges-program gyanús pénzköltései miatt Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője tett feljelentést 2014-ben. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda járt el, idén márciusban pedig megállapították, hogy a programban bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja merül fel. A rendőrségi határozat szerint a pályázatokra beadott vállalkozói ajánlatokban jelentős túlárazások szerepeltek, amelyek az ellenőrzés hiányosságai miatt alkalmasak voltak a „pénzeszközök megszerzésére”. A rendőrök szerint 11 projektben „büntetőjogi jelentőséggel bíró kárérték” keletkezett. Bár a Nemzeti Nyomozó Iroda súlyos megállapításokat tett, kiszállt a nyomozásból, és átadta azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).
A rendőrség szerint ugyanis az adóhivatal az illetékes, így azóta a NAV jár el az ügyben.

Hadházy szerint ez azért történt, mert a rendőrség próbálja eltávolítani az ügyet a politikusoktól. Az LMP-s képviselő meglepőnek nevezte korábban, hogy a nyomozók a kétéves vizsgálat alatt nem találták nyomát a feljelentésében szereplő hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújának, pedig az Öveges-program közbeszerzéseinek nagyobb részét önkormányzatok, illetve polgármesterek írták ki. Mint mondta, önmagában az szervezett csalásra utal, hogy 43 gimnáziumban íratták meg negyvenháromszor újból az Öveges-program munkafüzeteit, mindet egyenként 25 millió forintért, majd erről 43 tanulmányt írattak. Hadházy úgy vélte, a bűnszövetkezet feje nem lehet máshol, mint „nagyon magasan”, a minisztériumban. A politikus egyébként kifejtette azt is, hogy a tantermek kialakítására és az eszközök beszerzésére ment az uniós pénzek kisebb hányada.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.