– Igazán autentikus hely a Jamie's Italian a beszélgetésünkhöz, hiszen jól reprezentálja, hogy a 10-15 évvel ezelőtti szörnyű állapotokhoz képest mennyire megváltozott a közeg a magyar vendéglátásban. Akkor elképzelhetetlen lett volna, hogy Budapesten öt Michelin-csillagos étterem működjön, a Bocuse d'Ort pedig egy magyar szakács nyerje meg. Mit gondol, a sokak által gasztróforradalomnak titulált folyamat minek köszönhető?
– Hat évvel ezelőtt voltam először Lyonban a Bocuse d'Or versenyen. Egy nap Molnár B. Tamással sétálgattunk, és arról álmodoztunk: milyen jó volna, ha egyszer mi, magyarok is kijuthatnánk erre a versenyre, és még jó eredményt is érhetnénk el. És mindez csak pár éve volt, azóta nemcsak kijutottunk a versenyre, de az európai döntőt meg is rendezhettük. Vagyis nyugodtan, bátran álmodhatunk nagyokat, ha cselekvőképes csapat áll egy ügy mögött.
– Ám ahhoz, hogy ide eljuthasson a magyar gasztronómia, megfelelő alapra volt szükség, amire lehetett építeni.
– Persze, megvolt a motivációnk, hogy ezeket az eredményeket szeretnénk elérni.
– Világos, de nem erre gondoltam; kiknek, milyen szervezeteknek, akaratoknak volt köszönhető e megrajzolható fejlődés?
– Azt gondolom, annak, hogy a szakma, egy iparág összefogott. Mindannyian láttuk: ahhoz, hogy ki tudjunk mászni abból a mélységből, ahová a magyar gasztronómia süllyedt, szükséges, hogy ne riválisként tekintsünk egymásra. Ne a pici tortán osztozzunk, hanem megnöveljük a torta méretét, s eközben ne csak magunkkal, de sok ezer emberrel tegyünk jót. A gasztronómia ma sokkal szélesebb körhöz jut el – ha úgy tetszik, menőbb –, mint harminc éve.
– Konkrétabb leszek: ahhoz, hogy menőbb lehessen, szükség volt egy szervezetre, amely olyan, addig elhanyagolt dolgokat tűzött ki célul, mint a minőség biztosítása, a szakképzés megreformálása, a tehetségek felkarolása. Ön szerint milyen szerepet töltött be a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE)?
– Az egyesület olyan volt, mint motornak az üzemanyag, vagy a szikra, amelytől berobban a benzin. Molnár B. Tamásnak fantasztikus szerepe volt abban, hogy a folyamat elinduljon, és eljusson oda, ahol ma tartunk. De minden fázisnak megvannak a kihívásai; amikor Tamás elkezdte cikksorozatát a Magyar Nemzetben, még egész biztos korai lett volna a Bocuse d'Orról beszélni. Vagyis bizonyos dolgok egymásra épülnek, folyamatosan jöttek a lépcsőfokok, míg sikerült rávenni a kormányt arra, hogy támogassa a verseny megrendezését. Csak érzékeltetésül: az amerikai csapat egy évben kétmillió dollárból készül a Bocuse d'Orra. Mi hasonló nagyságrendű forrásból három évig dolgoztunk, és megrendeztünk az európai selejtezőt, amit meg is nyertünk.