„Kétszer akkora energiával kell folytatni”

Szívesen dolgozna Hadházyval, ha a pártszervezetek döntése után ő töltheti be Schiffer tisztségeit. Interjú.

Katona Mariann
2016. 06. 07. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit gondol, hány százalékra mérik majd az LMP-t, amikor kijönnek az első közvélemény-kutatási adatok Schiffer András távozása után?
– Nekem eszembe sem jutott ez a kérdés. Bármit mutatnak is majd a számok, azt gondolom, elsősorban nem ezzel kell most foglalkoznunk. A legfontosabb, hogy belülről erősítsük meg magunkat. Nagyon pozitív volt látni, hogy András távozásának híre nem ijedséget, kétségbeesést váltott ki, hanem azt az érzést, hogy össze kell tartanunk, és az eddigieknél is keményebben kell dolgoznunk. Először a munka, és csak azután az eredmények. Én ebben hiszek.

– Schiffer András az LMP alapítója, társelnöke, frakcióvezetője, legismertebb arca. Lehet őt pótolni?
– Nagyon fontos, hogy bárki jön is András után, ne hasonlítgassuk össze őket egymással. Az én felfogásomban egyébként András nem kiszállt, csak szerepet váltott, hiszen a szellemi erőtér megerősítésén szeretne dolgozni. Azt gondolom, hogy ez a munka nekünk is stabilitást tud adni.

– Tudná definiálni, hogy pontosan mit is jelent a szellemi erőtér?
– Nagyon remélem, hogy Andrásnak is felteszi valaki ezt a kérdést. Én arra gondolok, hogy olyan holdudvar, amely egy párt értékrendjéhez közel áll, és afféle külső szemként mindig emlékezteti a valódi küldetésére. Egy pártnál ugyanis kulcsfontosságú, hogy legyen önálló értékrendje, önálló missziója, az LMP-ben ez meg is van. Ezzel szemben viszont a Fidesz elképesztően eltávolodott régi önmagától. A polgári értékek felkent képviselőjének tekinti önmagát, miközben a polgárok az utcán éppen a kormány intézkedései ellen tüntetnek.

– Az LMP több mint hat éve a politikai élet része, egy ilyen értelmiségi holdudvarnak nem kellett volna már ennyi idő alatt rátalálnia a pártra?
– Nem azt mondtam, hogy nincs körülöttünk meg ez az erőtér, csak azt, hogy meg kell erősíteni. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy ma kockázatos dolog politikai pártok közelében lenni.

– Azt szeretné, hogy Schiffer András is ennek a részeként segítse a munkájukat, miközben folytatja az ügyvédi pályáját? Amikor beszélgettek, mit mondott, nyitott ő erre?
– Igen, úgy látom, ez a kapcsolódási igény mindkét fél részéről megvan. Azt is mondta, hogy miután folytatja az ügyvédkedést, engem is védeni fog, a tárgyalóteremben fekete talárban ott áll majd mellettem, ha szükséges.

– Ezek szerint az LMP szerződést is köt Schiffer Andrással mint ügyvéddel?
– András ügyvédi irodája eddig is segített minket, de soha nem fogadtak el pénzt.

– Beszélgettek Schiffer Andrással azóta az LMP jövőjéről? Annak ellenére, hogy ő kiszáll, önt biztatja?
– Ebben a kérdésben mondhatni kész helyzet elé állítottam, mert amint bejelentette a távozását, azonnal mondtam, hogy így is menni fog. Fogalmazzunk úgy, hogy András sem gyengít engem ebben az elképzelésemben, hiszen neki sem mindegy, hogy az örökségével mi történik. Én az elmúlt napokban többször is elmondtam, hogy nemcsak az LMP veszít egy politikust a frontvonalból, hanem az egész magyar politika, hiszen a parlament egyik, ha nem a legokosabb szereplőjéről van szó. Nem tudom pontosan, milyen utat fog választani, de az az elképzelése, hogy az ügyvédkedés mellett párttag marad, és segít minket a meglátásaival.

– Mindenkit érdekel most az utódlás kérdése. Hadházy Ákos a leginkább kézenfekvő esélyes, vele szívesen dolgozna együtt mint új társelnökkel?
– Igen, de már korábban elmondtam, hogy én bárkivel együtt tudok dolgozni, akit a párt megválaszt.

– Hadházy Ákos a Magyar Nemzetnek nyilatkozta, hogy amennyiben megfelelő támogatást kap, vállalná a megméretést a vezetői posztra. Ön kapacitálja őt erre?
– Én próbálok nagyon korrektül eljárni ebben a helyzetben, hiszen nekem most az a legfontosabb feladatom, hogy a párttal foglalkozzam, hogy összetartsunk, együtt maradjunk. Az alap, hogy kemény munkára vagyok felkészülve, és azt várom el attól, aki erre a pozícióra jelentkezik, hogy a társam legyen ebben.

– Hadházy Ákos erre alkalmas lenne?
– Ákost karakteres és önazonos politikusnak tartom. Nagyra értékelem, hogy a Fideszre azt tudta mondani, neki az már vállalhatatlan, és inkább kiszállt. Nálunk antikorrupciós szakszóvivőként új színt hozott nemcsak a pártba, de azt gondolom, hogy az egész magyar közéletbe. Hiába vélekednek úgy sokan, hogy a politikusok úgyis lopnak, és ehhez már mindenki hozzá van szokva, Ákos azt mondta, hogy nem, nem szabad ehhez hozzászokni. Hétről hétre kiássa a korrupciós ügyeket, és a kormányinfóval egy időben mondja el az embereknek, milyen pénzek hiányoznak például az egészségügyből vagy az oktatásból.

– Schiffer András lemondása után ön bejelentette, hogy országjárásra indul. Az LMP két társelnöke múlt év végén és idén év elején már nyakába vette az országot, mitől lesz ez most más?
– Észre kell venni, hogy ez a parlament már régen nem az, ami egykoron volt. Már nincs is kivel vitatkozni. Ez utóbbit pedig a Fidesz tudatosan alakította így, mert rengeteg ügyben nem is tudnának mit mondani. De nekünk elsősorban nem is a Fidesszel kell megküzdenünk, hanem a választói kiábrándultsággal és közönnyel. Ma már a választók többsége tudja, hogy rossz irányba mennek a dolgok a jelenlegi kormány irányításával. Nekünk azt kell bebizonyítanunk, hogy igenis van más választás. Ehhez ott kell lenni az utcán, a piacokon, személyesen kell találkozni a választókkal, mert csak személyesen tudjuk visszaszerezni a rendszerpártok által eljátszott bizalmat.

– Ha eddig ez nem igazán sikerült – hiszen Schiffer András még most is gondnak látja a vidéki jelenlétüket –, akkor most miért lenne változás?
– Az LMP-vel kapcsolatban még mindig van olyan érzés az emberekben, hogy azért nem támogatnak minket, mert kicsik vagyunk. De így nem is leszünk nagyobbak. El kell mindenkinek mondanunk, mi az ajánlatunk Magyarországnak, mit kínálunk, és ez eredményes lehet. A szervezetépítés nem megy egyik napról a másikra: ezt a munkát nem ma kezdtük, de András távozása után mindannyian tudjuk, hogy kétszer akkora energiával kell holnaptól folytatni.

– Mit gondol, a most három és hét százalék között mozgó támogatottságukat mennyire lehet feltornászni?
– Tartom magam a 2014-es vállaláshoz, hogy még egyszer nem szeretnék úgy állni a választások éjszakáján, hogy a bejutásért izgulunk. Becsülgetni viszont nem szeretnék.

– Mindezt egy önálló LMP-vel?
– A szövetségi politikánkon sem én, sem a párt nem kíván változtatni.

– Róna Péter a napokban azt nyilatkozta, hogy jóindulattal kell a Párbeszéd Magyarországért politikusaihoz viszonyulni, meg kell őket hallgatni. Megfogadja a tanácsot?
– Nálam eddig egyetlen PM-es sem jelentkezett, hogy beszélgetni szeretnének. Fontos hangsúlyozni, hogy én soha nem mondtam semmi rosszat a PM-re, mert nem szül jó vért, ha az ember a régi párttársaira kígyót-békát kiabál. Ehhez továbbra is tartani fogom magam. Ahogy ahhoz is, hogy politikailag nem tudunk továbbra sem közösséget vállalni más pártokkal, de ügyek mentén, ahogy eddig, úgy ezután is tudunk együtt dolgozni. Állandóan arról kérdeznek minket, hogy kivel, pedig az a valódi kérdés, hogy mi az ajánlatunk Magyarországnak. Mi mindig jó programot tettünk le az asztalra, azokat kell megvalósítani. Éppen Róna Péter mondta, hogy új szerződésre van szükség az állampolgárokkal: olyanra, amiben nem a választók szolgálják ki a politikát, hanem fordítva. Ahol nem stadionokat építünk, pusztán azért, mert a miniszterelnök szereti a labdarúgást, hanem az egészségügyre és az oktatásra költünk, mert ez a helyes, ráadásul a választóknak ez az elvárásuk.

– Mivel próbálná meggyőzni az embereket, hogy az LMP mellé álljanak, ne pedig egy olyan párthoz, amelyről elhiszik, hogy a Fidesz kihívója lehet?
– Mert csak az LMP-nek vannak valódi válaszai a 21. század kihívásaira. A rendszerpártok, a Fidesz és az MSZP valójában ugyanazt a bukott gazdaságpolitikát valósítják meg, amelynek a célja, hogy minél inkább kiszolgálják az országra összeszerelő üzemként tekintő külföldi nagyvállalatokat. Ezért nő a szegénység, ezért kerülnek egyre inkább kilátástalan helyzetbe a hazai kis- és közepes vállalkozások. A Jobbik és az LMP között szerintem világosak a különbségek, ráadásul én semmiképpen nem tekintenék hitelesnek egy olyan pártot, amelyik szavakban az ország szuverenitásáért harcol, de közben ezer szállal kötődik Oroszországhoz, és lelkes támogatója az országot hosszú évtizedekre függőségbe és adósságcsapdába taszító paksi bővítésnek.

– Az elmúlt időszak fontosabb időközi választásai viszont azt mutatták, hogy a választók azt a jelöltet támogatták – legyen jobbikos vagy baloldali –, akiről elhitték, hogy meg tudja verni a Fideszt
– Aki kormányra kerül, annak nem lehet csupán annyi a programja, hogy le kell váltatni a Fideszt. Minden választás azon alapul, hogy az embereknek meg kell ismerniük a programunkat, az elképzeléseinket. Nekünk pont az a feladatunk a következő időszakban, hogy a választók ne csak azt tudják az LMP-ről, hogy ez az a párt, amelyik nem fogott össze más párttal, hanem azt is, hogy pontosan milyen alternatívát kínálunk. El kell magyaráznunk, hogy nálunk a béremelés nem csupán üres ígéret, hanem egy új gazdaságpolitika kezdete. Hogy a földrablást nem csupán azért akarjuk megakadályozni, mert elfogadhatatlan a korrupció, hanem azért is, mert szerintünk a kisgazdaságok jelentik a vidék jövőjét. El kell mondanunk, hogy mi nem kizárólag azért akarjuk megakadályozni a paksi bővítést, mert az atomenergia veszélyes, hanem mert tudjuk, hogy a megújuló energiára való átállás adhat valódi lendületet a gazdaságnak, és teremtheti meg az ország függetlenségét. Ez egy sziszifuszi munka, de el kell kezdeni. Nem lehet úgy, hogy összeállunk azokkal, akiket meghaladni próbálunk.

– Korábban azt lehetett hallani, hogy Schiffer András a gátja bármilyen együttműködésnek, ezek szerint ön is megy tovább ezen az úton?
– Ez nem András döntése volt, hanem a kongresszusé. A nem az nem. Ilyen egyszerű. De ahogy mondtam már, ügyek mentén tudunk együtt dolgozni. Elég csak arra gondolni, amikor a Kossuth téren földügyekkel kapcsolatban tüntetést szerveztünk, és minden párt a színpadra állt, amelynek a kormányéval ellentétes véleménye volt. Most, hogy zajlik az MSZP népszavazási kezdeményezése az állami földek eladásának tiltásáért, mi is ott állunk a piacokon, az utcákon, és gyűjtjük az aláírásokat.

– Mit gondol, ha két év múlva leülünk beszélgetni, még mindig országgyűlési képviselő lesz?
– Ha az a kérdés, hogy bejut-e az LMP az Országgyűlésbe, arra az a válaszom, hogy minden jelenlegi tudásom birtokában úgy látom, igen. Én pedig eltökélt vagyok abban, hogy az LMP-t segítsem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.