Hadházy Ákos: Vállalnám a társelnökséget

Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint egy állatklinikán is pezsgőbb viták folynak, mint a parlamentben.

Horváth Csaba László
2016. 06. 04. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hétről hétre újabb korrupciós ügyeket tár fel. Nem lenne hatékonyabb a parlamentben szembesíteni a kormányt ezekkel az ügyekkel?
– Schiffer András döntésének éppen ez volt az egyik lényeges szempontja. A parlamenti munka ugyanis gyakorlatilag kiüresedett. Az Országgyűlés olyan, mint egy múzeum tele turistákkal. Sokszor előfordul, hogy az öt LMP-s képviselőn és esetleg néhány más frakcióbeli politikuson kívül nincs senki az ülésteremben. Kis túlzással már egy állatklinikán több a pezsgő, inspiráló vita, mint a parlamentben, és valószínűleg munka is több akad. Az viszont a parlamenti politizálás mellett szólhat, hogy végre kérdezhetném Orbán Viktort. Én 2004-ben léptem be a Fideszbe, és 2013-ban távoztam onnan, ez idő alatt viszont egyszer sem tudtam beszélni a miniszterelnökkel. Pedig lett volna mondanivalóm.

– Még fideszes képviselőként mit kérdezett volna?
– A párt működésével kapcsolatos kétségeimről biztosan, de a Szekszárdon megismert kétes ügyekről is szóltam volna.

– Sokan úgy gondolják, hogy Orbán Viktor jó döntéseket hozna, csak nem megfelelő tanácsadókra hallgat. Egyetért?
– Erről a „jó vezető-rossz beosztott” felosztásról mindig úgy gondoltam, hogy nem felel meg a valóságnak. A főnök felelőssége – Orbánt párton belül is így hívták –, hogy milyen emberekkel veszi körül magát, és milyen döntéseket hoz.

– Elképzelhető, hogy ön nemsokára jó döntéseket hozhat az LMP társelnökeként, sokan esélyesnek tekintik.
– Nem tudom, hány embert jelent ez, engem egy rádióinterjú során szembesítettek, hogy állítólag esélyes vagyok. Megtisztelő, ha többen ezt mondták, de ez hosszú folyamat, és még csak el sem kezdődött, nekem pedig több olyan döntést kellene meghoznom, amiket két nap alatt nem lehet.

– Pályázik a társelnöki posztra?
– Ez nagyon szép kihívás lenne, nagyon nagy felelősséggel, és a mérce is magasra lett téve. Mindenesetre ha valódi támogatottságot érzek, vállalom a megméretést. Az elmúlt néhány napban volt néhány hosszú beszélgetésem a családommal és a kollégáimmal.

– Elképzelhető, hogy különválik az új társelnök és az új parlamenti képviselő személye?
– Bármi elképzelhető, a döntést a kongresszus fogja meghozni.

– Schiffer András azt mondta, hogy a parlamentben „annyi szart szippant be az ember, ami egyszerűen mérgez.” Hetente újabb korrupciós ügyeket mutat be, ön mit érez?
– Néha tényleg lehangoló, de depressziós egyelőre nem vagyok ettől. Olykor szinte már szórakoztató, mennyi szellemi energiát fektetnek bele, hogy a semmire sikerüljön elkölteni ezeket a pénzeket. Általában persze tényleg lehangoló az egész.

„Persze, hogy lehet. Azelőtt is schiffertelen volt, hogy Schiffer András felbukkant volna benne” – fogalmaz Gazda Albert. A G-Közép cikkét itt éri el.

– Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke az Indexnek arról beszélt, nem tudja azt mondani, hogy egyetért Schiffer döntésével. Ön egyetért vele?
– Ez az ő személyes döntése, nem nekünk kell megítélnünk. Szerintem jól átgondolta, az indokait pedig elfogadom, és biztos vagyok benne, hogy a továbbiakban is segíteni fog minket. Az számomra is nagy dilemma amúgy, mennyi haszna van még a parlamentben dolgozni.

– Schiffer azt is mondta, hogy az LMP társelnökeként viszonylag szűk mozgástere volt.
– Jóval kevesebb jogosultsága van az LMP társelnökének, mint bármelyik másik párt vezetőjének. Ez nem feltétlenül baj, még ha néha lassabban megy is a döntéshozatal. De ennek köszönhető, hogy most nem fog meghalni a párt. Nagyon meg lennék szeppenve, ha még a Fideszben lennék, és ott mondana le az elnök – igaz, biztos örülnék, de a párt valószínűleg nem élne már sokáig, annyi mindent helyeztek egy lapra.

– Egyetért Schiffer Andrással abban, hogy hiányzik a párt körül a megfelelő szellemi erőtér?
– Részben. Ezt úgy fogalmaznám meg, hogy fontos, hogy minél több, szakterületén tekintélynek számító értelmiségi segítse az LMP-t. Ez is egy érthető érv volt Schiffer András részéről. Ugyanakkor már most is sok mértékadó név van az LMP körül, akik tanáccsal látnak el bennünket, s érdemes figyelni az észrevételeikre, segítik a pártot, ám többen közülük nem kívánnak a politika előterébe kerülni. Annak örülnék, hogy ha ezek az emberek akár nyilvánosan is vállalnák, hogy az LMP mellett állnak.

– Ángyán József, Sólyom László és Róna Péter is vállalja.
– Ezekre az emberekre mindenképp büszkék lehetünk, még ha a direkt politizálásba nem szállnának is be.

– Közülük kettőnek – csakúgy, mint önnek – fideszes múltja van. További „megvilágosodott” jobboldaliak mozgolódnak az LMP körül?
– Persze. Vannak ilyenek. Akadnak köztük olyanok, akik szimpatizálnak, de olyanok is, akik konkrét tanácsokat is adnak. Köztük fideszesek.

– Ön a kétes ügyek bemutatásában látja az előrelépés lehetőségét. Azonban mégsem sikerült igazi áttörést elérni. Az emberek gyakran legyintenek a mindennapi korrupciós ügyekre, s egyes eseteket elmagyarázni sem könnyű. Úgy látja, lesz olyan, hogy elég volt?
– Sokan vélik úgy, hogy magasan van az emberek ingerküszöbe: hát akkor oda kell tolni eléjük ezeket a dolgokat. Van annyi ügy, amikből lehet akkora kupacot összerakni, ami ezt a magasan levő küszöböt is eléri; és egyszer csak robbanni fog az egész. A magyar nemzet semmivel nem alávalóbb a többinél, és lesz egy szint, amikor már nem fogja tovább tűrni, hogy már egészen megalázó módon lopják el a pénzt az oktatásból, egészségügyből, ráadásul rendszerszinten.

– Meglehetősen sokat van a tűzvonalban. Fenyegették már meg?
– Nem. Ilyen nem történt.

„Hogy mi lesz a Schiffer nélküli LMP-ből, még nem tudhatjuk, de annyit jegyezzünk meg: a párt kitalálója és eszmei megalapozója a politikai forgószél közepette is igyekezett megtartani az eredeti arculatot” – írta Körmendy Zsuzsanna cikkében, amelyet itt ér el.

– Nem is tart ettől? Ellenzéki összeesküvés-elméletek azért szoktak születni rejtélyes halálesetek után, és a korrupciógyanús ügyek feltárói mégis csak sokaknak szúrhatják a szemét.
– Hallani ilyeneket, de mindig csak addig kell elmenni szerintem, amíg bizonyítani tudunk valamit. Amiket a korrupcióinfókon bemutatok, mind bizonyított ügyek. És a korábbiak, az Öveges-program ügye, illetve Farkas Flórián és a roma önkormányzat, vagy éppen a Tiborcz-féle led izzók ügye is. Ellenem egy becsületsértési eljárás sem indult, hiszen tényeket mondok. Az Öveges-program számomra egyébként prototípus: sok olyan ügyet mutattam be azóta is, amikor egymással összefüggésbe hozható cégek különböző önkormányzatoknál megjelentek, aztán ugyanazt a három céget hívták meg ajánlattételre. Nem lehet mást gondolni, mint hogy mindezt leosztják előre. A szereplők a következők: kell egy minisztérium, amely először kiírja a pályázatokat, sokszor teljesen felesleges dolgokra. Aztán vannak a cégek, amelyek ezeket elosztják, megjelennek az önkormányzatoknál és a pályázásért lobbiznak. Végül pedig vannak az önkormányzatok vagy állami cégek, amelyek ezeket a fejlesztéseket elvégeztetik. A korrupció testének ezt a három alapzatát említhetjük.

– Ugyanakkor Bayer Zsolt azért lepofozással fenyegette. Találkoztak?
– Ezt el is felejtettem, de eleve sem vettem komolyan. Sajnos nem hívott senki, amikor Szekszárdra jött, pedig szívesen váltottam volna vele néhány szót.

– Matolcsy György jegybankelnököt viszont féltette a népharagtól.
– Így van, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ugyanis olyat tett, ami veszélyes lehet. Úgy vélem, hogy a jegybank milliárdos, pazarló pénzköltései a devizahitelesek kárára könnyen kiválthatják a népharagot. Bár abban biztos vagyok, hogy lesz hatalomváltás, abban már nem, hogy az békésen, egyszerűen fog végbemenni. Ráadásul most még sok mindent elkaszálhat az ügyészség, de váltás esetén nagy veszítenivalóik lehetnek a hatalomban lévőknek. Ezért is gondolom úgy, hogy sajnos az indulatok könnyen elszabadulhatnak.

– De nem veszélyes ilyen indulatokat emlegetni tíz évvel Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, és a 2006. őszi események után?
– Nyilván én sem szeretném, hogy elszabaduljanak az indulatok, továbbá azt remélem, normális keretek között történhet majd meg a hatalomváltás. De illúzióim sincsenek, sajnos. Amikor szekszárdi polgármesterjelölt voltam, igazán ijesztő volt szembesülni azzal, mennyi pénzzel állok szemben. Jelölteket, szavazókat lehetett venni ezeken a pénzeken. Amikor pedig meg kellett ismételni a romák által lakott körzetekben a szavazást, lehetett tudni: ha hatvanszázalékos részvétel lesz legalább, megfordulhat az eredmény. Én már délben tudtam, hogy nem leszek polgármester. Ugyanis a helyi cigány vajda megjelent az újságíróknál, és kamerák előtt kijelentette: éjszaka egy nagy fekete autó járta a cigánytelepet, abból pedig kiabálták, hogy „minden cigány meghal, aki holnap elmegy szavazni”. Majd váratlanul lefékezett a vajda mellett a polgármester sajtótitkára, váltott vele két szót, ez a jóember pedig visszakocogott a kamerák elé, és bemondta: elnézést, semmis minden, amiről szó volt. Nyilván azt súgták neki: az előre betárazott sztorit csak akkor kell elővenni, ha nyerne a Hadházy. Másnap ment volna a bejelentés az állítólagos választási csalásról. Rengeteg pénzről van szó, és félek, ha megszorul a Fidesz, több hasonló eset lesz, aztán persze majd egymást vádolhatják a csalással a különböző felek.

– Ha már a veszélyekről és az indulatokról beszélünk. Korábban úgy fogalmazott, nem állna távol a hatalomtól akár egy terrorügy generálása.
– Persze, pénz van. A Fidesz abban érdekelt, hogy a terrortól való félelmet fenntartsa. Ha megszorul, elképzelhető, hogy lesz akár egy robbantás. Nagyon magas szinten folyik a kommunikációs verseny, noha az is igaz, hogy nyilvánvalóan nagyobb lett a terrorveszély. Ettől függetlenül úgy gondolom, nem meredek ezt állítani. Egy kis robbantás bármikor elvégezhető. A destabilizálás mindig a hatalom érdeke. A félelem ugyanis eltereli a figyelmet az igazán fontos ügyekről. A kommunikációs verseny tétje, hogy a terrortól való zsigeri félelem vagy a korrupciótól való zsigeri felháborodás lesz-e nagyobb. Ez dönthet majd 2018-ban. Viszont sajnos nem csak négy évet határoz majd meg a következő választás, mert 2022-re elfogynak az uniós pénzek, utána pedig nem lesz mozgásterük a következő kormányoknak.

– Noha a következő választásról beszélünk, az LMP nem tudta látványosan növelni a népszerűségét. Közben a Jobbik többször volt a második legnagyobb párt, sok kérdésben pedig egyet is értenek. Nekik miért sikerülhetett?
– Sok mindenben egyetértünk, de sok mindenben nem. Az LMP hátrányból indult, mert volt egy nehezen túlélhető pártszakadás. Ráadásul a tömegvonzás elve alapján az emberek a nagyobb, erősebb pártok felé szeretnek húzódni, különösen, ha nagy a baj és például kormányváltó hangulat van. De azért nem áll rosszul a párt, 5-6 százalékos a stabil bázisa, ami 200-250 ezer állandó szavazót jelent. De ami még fontosabb, hogy az LMP elutasítottsága a legalacsonyabb a pártválasztók körében.

„Sokaknak egy élet is kevés ahhoz, amit a hangyaszorgalmú, kakashangú Schiffer hat év alatt összedolgozott a parlamentben. Az egyik legaktívabb honatya volt bő 1326 felszólalással és nagyjából ugyanennyi írásbeli indítvánnyal” – írta Bucsy Levente. A cikket itt éri el.

– Hogyan tudnának építkezni?
– Máshogy szeretnénk csinálni, mint a többi párt. Hogyan is szoktak ma népszerűséget növelni? A „korszerű” pártok úgymond mosóport árulnak. El kell adni bármit, ami van. Vagy pénzzel, vagy hecckampányokkal, hazugságszólamokkal lehet növelni könnyen a népszerűséget. Persze az utóbbiak is édesebbek, ha közben jó sok pénzt kereshet mondjuk Rogán szomszédja a hirdetéseken. Az LMP ebben nem kíván részt venni, csak a tiszta – és kevés – állami pénzzel gazdálkodik, és nem hajlandó hergelni az embereket. Ezért nekünk ez hosszabb időt vesz igénybe. De a felsoroltak helyett van eszünk, szívünk és lelkünk, amelyek nem túl divatos portékák most, de fontosak. Csak így lehet hosszú távon eredményes politikát folytatni. A pénzen és hazugságokon vett politika a történelemben mindig csak átmenetileg volt sikeres.

– Egyébként számít valódi elszámoltatásra egy esetleges kormányváltás után?
– Vannak elszúrt szavak, az „elszámoltatás” ilyen, úgyhogy én inkább igazságszolgáltatásról beszélnék. Egyértelmű törvénytelenségek látszanak. Megítélésünk szerint a Matolcsy vezette jegybank, a miniszterelnök vejéhez korábban köthető közvilágítással foglalkozó cég, a Farkas Flórián vezette romaprogram, az Öveges-program mind olyan, ahol egyértelmű törvénytelenségek történtek és ennek belátásához még belső információk sem kellettek. Ezeknek pedig a kormányzati vonalon is meg kell hogy legyen a felelősük, akiket én is szeretnék börtönben látni, s erre látok is esélyt. Objektíven felelősnek tartok több államtitkárt, és minisztert az uniós pénzek eltűnésében. De a felelősségre vonás nagyon sok mindenen múlik. Én az ügyészség felelősségét is vizsgáltatnám.

– Utóbbit melyik szervezettel képzeli el?
– Az LMP javaslata, hogy az ügyészséget ellenőrző bírói státust hozzunk létre. Az ügyészséget ma Magyarországon senki nem ellenőrzi. Papíron nincs igazából felettes szerve. A Polt Péter-probléma megítélésem szerint nagyon súlyos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.