„Ne üvöltsön, Papcsák úr!” – Schiffer a Házban

Sokaknak egy élet is kevés ahhoz, amit a hangyaszorgalmú pártelnök hat év alatt összedolgozott a parlamentben.

2016. 05. 31. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arra Schiffer András távozó LMP-társelnök az Indexnek adott leköszönő interjújában utalt, 2010-től 2014-ig izzott benne a harci tűz, és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamással azon versenyeztek, melyikük „nyom több kétpercest”. Nos, a zöld politikus parlamenti teljesítményében ezen kívül is van számtalan érdekesség.

Schiffer 2010-es képviselővé válása óta 1326-szor szólalt fel az Országgyűlésben – és még volt 5 technikai hozzászólása is –, amivel mindenképpen az élmezőnybe tartozik. Feltűnő ugyanakkor, hogy az Orbán-kormány ellenzékében töltött első ciklus sokkal nagyobb aktivitást hozott ki belőle, első parlamenti évében a felszólalások darab szerinti mennyiségét és idejét tekintve is a rangsor élén állt (190 alkalom, 15 óra). Egy évvel később visszacsúszott a negyedik helyre Gaudi-Nagy Tamás, Gúr Nándor és Vágó Gábor mögé. Vezető helyét 2012-ben visszaszerezte (304 alkalom, 22 óra), pedig ebben az évben 10 hónapot nem is töltött a frakcióvezetői székben. Az elán mégsem maradt a régi, a ciklus utolsó másfél évében már nem láthattuk, hallhattuk annyit.

A 2014-ig elhangzott csaknem 1000 felszólalást az elmúlt fél ciklusban ennek alig a harmada követte – igaz, ezzel most is az ötödik legaktívabb. Nem úgy, mint a szavazásokat tekintve, ezeknek „csak” 74 százalékán vett részt, amivel a 199 honatyából a 174. hely az övé.

„Magyarországon nemcsak szabad ügyvédválasztás van, hanem szabad kőművesválasztás is van.” (2010. október)

„Egy igazi államférfi nem arról ismerszik meg, hogy nem hibázik, hanem hogy észreveszi, ha hibázik, és van bátorsága változtatni.” (Orbán Viktornak, 2011. szeptember)

„Ne ordítsanak, hanem kérjenek szót! Papcsák úr! Kérjen szót! Hagyják abba ezt a nagyképű magatartást! Nem a képviselő-testületi ülésen ülnek, itt be kellene tartani bizonyos rendszabályokat! Nem a saját uradalmukról beszélnek.” (2011. október) Videón íme:

„A népszavazási törvény jelenlegi megváltoztatása pofátlanság.” (2011. november)

„Amíg nem átlátható az 1989 előtti múlt, amíg a diktatúra titkai a demokrácia titkai is lehetnek, az egyben táptalaja a politikai paranoiának. [ ] Ismerhessük meg az 1989 előtti múltat!” (Az ügynökökről, 2012. február)

„Az önök mögött ülő emberek jó része ma azért lehet parlamenti képviselő, mert az elmúlt évtizedekben volt lehetőség arra, hogy állami finanszírozású jogi és gazdasági képzésen vegyenek részt. Ön megszünteti ezt a lehetőséget.” (Hoffmann Rózsának, 2012. február)

„Ez a törvény önmagában hordozza a korrupciót. Tűrhetetlen korrupciós nyomás alá helyezi a mindenkori kormányt. [ ] Ha a magyar gazdaságpolitika bizonyos érdekköröket, udvari szállítókat, oligarchákat kiemeltnek nevez, azzal befagyasztja a magyar gazdaság végletes kettészakítottságát.” (A kiemelt beruházásokról szóló törvény elleni felszólalás, 2012. április)

„Láttunk már önöktől az elmúlt három évben személyre szabott törvényt, láttunk már visszamenőleges törvényt, de ez a törvény abban teljesen egyedülálló, hogy visszamenőlegesen megalkotott, személyre szabott törvény.” (Az agrárkamarai törvényről, 2013. június)

„Továbbra sem tudjuk, hogy miért pont a Margitszigetet kell a főváros számára átadni, hacsak nem arról van szól, hogy ki akarják iktatni az ellentétes színezetű önkormányzatot a történetből.” (A Margitsziget fővárosi kezelésbe vételéről, 2013. június)

„Miniszter úr, egyszerűen mást gondolunk a demokráciáról.” (2014. október)

„Az a helyzet, hogy miközben tudjuk jól, hogy a kormány tévedhetetlen, hát mi, ellenzéki képviselők szoktunk időnként tévedni.” (2014. november)

„Tudjuk meg azt, hogy azok, akik kirámolták ezt az országot ’89 után, milyen titkosszolgálati információkkal rendelkeztek.” (2015. április)

„Magyarország nyilván nem folytathat olyan politikát, hogy fordítóirodát alkalmaz kormány helyett, és automatikusan lefordítja, amit Brüsszelből diktálnak.” (A kvótáról, 2015. november)

„A sportszerűség úgy kívánja, hogy elismerjem, a szocilisták jóvoltából ma reggel napvilágot látott, hogy Matolcsy György személyesen vett részt a különböző alapítványi juttatásokról szóló döntésekben. Ehhez csak gratulálni tudok, és először is arra szeretném kérni államtitkár urat, hogy az előre bekészített válaszából legyen szíves, húzza ki azt a passzust, hogy még a kuratóriumok is függetlenek a jegybanktól, nemcsak a jegybank független a parlamenttől.” (A postatörvény vitájában, 2016. május)

„A kormány monetáris politikájával egyetértünk. A kérdés az, hogy ha egy egyébként helyes monetáris politika eredményeként nyereség képződik, azzal mi történjen. Haza lehet-e vinni? Zsebre lehet-e tenni?” (2016. május)

„Legyen bátor szembenézni Orbán Viktor a londoni magyarok szavazatával is.” (2016. február)

„Ezek a törvények 2018-ban mennek a kukába, és akik ezekkel elrabolták a közpénzt, mennek a börtönbe!” (Bánki Eriknek és Hollik Istvánnak a jegybanktörvény módosításáról, 2016. március)

„Civilizált országban Matolcsyt vezetőszáron viszik el.” (A jegybanktörvény módosításáról, 2016. április)

 

Schiffer András felszólalásainak sorát egy 2014-es szónoklattal zárjuk, ebben hosszasan ostorozza Orbán Viktort az őszi idénynyitón. A kormányfő bőszen jegyzeteli korábbi ügyvédje szavait.

Írásban sem volt sokkal kevésbé termékeny, sőt igazi szorgos hangya volt. 225 önálló indítványa volt, és 1108 olyan, amelynek a megalkotásában részt vett. Az íróasztal mellett egyébként a mostani fél ciklusban már többet tett, mint az előző egész során.

A Képviselőfigyelő portálon Schiffer András 2014 óta tartó „mérhető” képviselői teljesítményét összesítették, ebből kiderül: a társakkal közös indítványokat tekintve „ezüstéremmel a nyakában” távozik a Kossuth térről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.