A Schiffer nélküli LMP

A párt kitalálója a politikai forgószél közepette is igyekezett megtartani az eredeti arculatot. Mi lesz most?

Körmendy Zsuzsanna
2016. 06. 03. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remekül kell állnia annak a pártnak, amelyik a következő választásokra csak pár hónappal korábban kezd készülni. De még akkor is ráfaraghat, ahogy az a Fidesszel történt 2002-ben: magabiztos volt, jó kormányzati teljesítményt nyújtott, s azt hitte, megengedheti magának, hogy pár hétre korlátozza a kampányt.

Azóta minden párt elkezdi a készülődést már félidőben. Schiffer András lemondása számos jegyzetírót arra inspirál, hogy a választ a politikus személyiségében keresse. Anélkül valóban nehéz értelmezni a történteket, de a választ mégis a politikában kell keresnünk. Schiffer András visszavonulása meglepő volt, össznépi döbbenetet azonban nem keltett. Talán azért, mert az LMP korábbi konfliktusai, a Karácsony Gergely és Jávor Benedek nevéhez köthető pártszakadás már előrevetített néhány dolgot. A társelnökség igen demokratikusan hangzik, de valójában az irányítás gyengülését jelentheti. Van olyan szekér, amelyet két vagy több ló húz, de a fölborulást elkerülendő a bakon akkor is egy kocsis hajt. (Ha nem is visszavonulása elsődleges okának, de lényegesnek kell tartanunk Schiffer nosztalgikus megjegyzését az osztrák zöldpárti Van der Bellen irányító hatalmára vonatkozóan.) A szakadárok kiválása után, vagyis a Párbeszéd Magyarországért 2013-as megalakulásától kezdve Schiffer visszavonulása a levegőben lógott.

Hová osztódik ez az amúgy is kis párt, kérdezték sokan a 2014-es választások előtti évben, de hát a vegyes emlékezetű Centrum Párt villámgyors megalakulása óta e tekintetben nincsenek illúzióink. Ezek a kiszakadó pártocskák nyugodtan a homlokukra ragaszthatnák: nem baj, ha a pártvezetőségen kívül nem képviselünk senkit, nevünk legyen jó hangzású, és bontogassuk sikerrel az unalmas mintázatú szálakat a politika szövetében.

 

Az LMP-nek tehát zöldpártként és egy lehetséges jövőbeni váltópártként megerősödésre lett volna szüksége 2013-ban, helyette osztódással szaporodott. A PM baloldali zöldpártként határozta meg magát, miközben a pártszövetség, amelyhez csatlakozott, mindössze az Orbán-kormány leváltását volt képes célul maga elé tűzni, ahelyett hogy egy valódi, részleteiben kidolgozott baloldali programmal kampányolt volna. A választási bukta már ezzel borítékolva volt. Schiffer nem kívánt szövetségre lépni azokkal az alkalmilag összeverődött baloldali formációkkal, amelyek Együtt – a Korszakváltók Pártja néven, Bajnai Gordon irányítása alatt váltak mozgalomból párttá, szintén 2013-ban, és hideglelősen készültek a választásokon való megméretésre, hogy aztán a harmadik Orbán-kormány megalakulása után visszahulljanak az ismeretlenség homályába. Korszakváltóktól kicsit többet vártunk volna, de a rendszerváltás nevű elitvállalkozás tapasztalataiból okulva úgy látszik, a magyarok szkeptikusak voltak a „váltásokkal” meg a „váltókkal” szemben.

Hogy mi lesz a Schiffer nélküli LMP-ből, még nem tudhatjuk, de annyit jegyezzünk meg: a párt kitalálója és eszmei megalapozója a politikai forgószél közepette is igyekezett megtartani az eredeti arculatot. Nem állt össze első nekifutásra a baloldali törmelékpártokkal semmilyen hasznosnak titulált szövetség érdekében, és lépéseket tett a vidéki Magyarország megismeréséért, bár a Jobbikhoz képest ez csak amolyan kísérlet szinten maradt. Viszont következetességének tudható be, hogy a pártból nem lett kis SZDSZ, pedig erre igencsak lett volna lehetőség. És ez elsősorban Schiffer érdeme (mások szerint bűne). Ha az SZDSZ rossz értelemben vett értelmiségi párt volt, a Schiffer irányította LMP-ről elmondhatjuk, hogy egy jó értelemben vett értelmiségi párt jegyeit mutatta. A rétegpártoknak is van helyük a nap alatt, azaz a parlamentben, színesebbé, igényesebbé tehetik-tehetnék a politikai közbeszédet.

Roppant fontos dolgot fogalmazott meg a leköszönő pártelnök a vele készült interjúban, amikor arról beszélt, az LMP tudta, mit utasítson el az elmúlt 25 évből, de azt is tudnia kell majd, hogy mire mond igent a következő 25 évre. Fontos ez azért, mert pusztán tagadásra nehéz hatásos politikát építeni. Az LMP-nek már a neve is a tagadás motívumát tartalmazta: mi nem olyanok vagyunk, mint ti! Ahelyett, hogy már nevében is zöldpártként határozta volna meg önmagát.

Aki nagyon kíváncsi arra, mi lesz a schiffertelenített LMP-vel, figyeljen jól, mi történik velük a politikában mostantól kezdve 2018 tavaszáig; merre tájékozódnak, hová, mibe lépnek, és abból majd prímán ki lehet következtetni, mely buliba nem kívánt beszállni Schiffer. Mert a nyilatkozatok csillagszórófényében adjunk tíz százalék esélyt annak, hogy a pártelnök vagy egy rá erőltetett, vagy egy általa képviselt, de a tagságon átvinni nem tudott választási stratégia miatt lett ismét inkább ügyvéd. S nekünk, választóknak még azzal is tisztában kell lennünk, hogy a Schiffer által hiányolt szellemi erőtérnek épp annyi lehetősége van centrálissá válni, mint a centrálisnak szellemivé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.