Lázár: Az unió nem fogja Soros parancsait követni

A reá bízott dolgokat nem tudta megfelelően ellátni, mondta a miniszter a lapátra tett államtitkárról.

Bécsi Orsolya
2016. 06. 30. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brexitről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: tiszteletben tartják a brit polgárok döntését, hogy ne egy központból mondják meg, ki éljen az országukban. A miniszter szerint a döntésben kétségtelenül szerepet játszott a kontrollálatlan bevándorlás, ezért ha nem kezelik a problémát, újabbak keletkeznek. A magyar kvótareferendum időpontját egyelőre nem tudta megmondani.

A lengyel és magyar bevándorlókat ért ellenséges megnyilvánulásokról elmondta: ez nem egyeztethető össze az uniós eszmékkel. Több esetről a Magyar Nemzet is beszámolt, például mikor Londonban egy angol nő odaszólt egy lengyel anyukának és gyerekének, hogy ne mosolyogjanak, hiszen pakolniuk kell, és mehetnek haza. Vagy mikor az étteremben egy angol pár kigúnyolta a spanyol felszolgálót, hogy úgysem fog sokáig ott dolgozni.

Lázár szavai szerint lesznek új szabályok, de a V4-ek közösen lépnek fel országaik bevándorlóinak jogérvényesítése érdekében. Azt kizártnak tartotta, hogy Skóciával tárgyalások kezdődjenek a bennmaradásról, amit Kovács Zoltán kormányszóvivő is megerősített.

Soros György csütörtökön Brüsszelben arról beszélt: az uniónak legalább 30 milliárd euróra lenne szüksége a migrációs válság kezeléséhez, amit a a páneurópai benzinadóból vagy hitelből finanszírozhatnának. Az üzletember javaslatait Lázár nem kívánatosnak tartotta, mondván, nincsen demokratikus felhatalmazása ilyeneket mondani. „Szó sem lehet róla, hogy Soros parancsát az unió teljesítse” – kommentálta.

A miniszter szavaiból kiderült: a Kanadával tervezett szabadkereskedelmi egyezményben brüsszeli döntés várható, mivel a nemzeti parlamentek nem szólhatnak bele.

Lázár a kormánytagok cseréjéről is beszélt, bejelentette, hogy a Miniszterelnökség nem kívánja tovább foglalkoztatni L. Simon Lászlót. Lázár indoklása szerint a legnagyobb barátság ellenére sincs megelégedve a műemlékvédelem, az örökségvédelem és a kiemelt fejlesztések ügyével, amibe a budai Vár is beletartozik. „Nagyon tehetséges, felkészült, aktív embernek” ismeri L. Simont, de a reá bízott dolgokat nem sikerült megfelelően ellátnia. Utódjáról a miniszter dönt.

Távozik a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára is, mivel a nyáron nyugdíjba vonul. Azt a kérdést, hogy ennek van-e köze a Spéder-ügyhöz, Lázár a leghatározottabban elutasította, ugyanakkor ahogy a szerdai klubrádiós interjújában elmondta: a kivizsgálás feltétlenül szükséges, mivel három eljárásról is tud. Kijelentette, hogy vállalják a felelősséget, amennyiben szükség lesz rá.

A már említett klubrádiós interjúban az is elhangzott, hogy a fővárosi metrópótló buszokról szóló kormányrendelet hamarosan készen lesz. „Én már leszignáltam” – közölte, majd kérdésre elmondta: a kormányülésre változatlanul várják Tarlós István főpolgármestert, mert személye pótolhatatlan, nélküle nem döntenek.

A Városligetnél kedden történteket szelektív tiltakozásnak nevezte. Mint mondta, a vidámpark lebontása ellen nem tiltakoztak, aminek a helyén mélygarázs lesz, a Közlekedési Múzeum előtt pedig igen. „Hároméves előkészítés előzte meg a munkálatokat. Minden érvet és ellenérvet meghallgatott a kormány, így a legfontosabb a zöldfelületek megőrzése és bővítése. Mi nem a demonstráció ellen vagyunk, de a tiltakozásoknak az építési területeken kívül van helye” – tette hozzá.

Közlése szerint augusztustól havonta 30-35 ezerrel kereshetnek többet a védőnők, a háziorvosok 100-130 ezerrel, a fogorvosok 50-55 ezerrel. Az önkormányzati dolgozók béremeléséről azt mondta: készek tárgyalni az önkormányzatokkal és a szakmai szervezetekkel.

A Nemzeti Kereskedőházzal kapcsolatban, melyről a Magyar Nemzet közölt csütörtöki számában leleplező cikket, azt mondta: őt is érdekli a téma, ezért utána fog járni.

Szakály Sándor marad a Veritas élén, aki egy interjúban azt mondta: a numerus clausust nem tartja jogfosztó törvénynek. Lázár ugyanakkor kissé zavarba jött egy újságírói kérdés m iatt, mely azt feszegette: rengetegen dolgoztak és dolgoznak a jó kapcsolat kiépítésén és fenntartásán, majd jön egy tisztviselő, aki ilyen kijelentéssel lényegében ezen emberek munkáját teszi tönkre – az adófizetők pénzén. „Joggal elvárható magatartásforma, hogy egy köztisztviselő felelősen nyilatkozzon” – értett egyet Lázár, ám az fontos „vízválasztó, hogy a kormány történettudományi kérdésekben hátrébb lépjen”.

A kormányinfón is kiderült, nem vonják vissza Kiss László úszóedző állami kitüntetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.