Letöltendő börtönt kértek a volt józsefvárosi jegyzőre

Xantus Judit ellen korábbi felettese, Kocsis Máté polgármester tett feljelentést.

Szemán László
2016. 06. 20. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iratokból, valamint az ügyész perbeszédéből kiderült, hogy Kocsis Máté (Fidesz–KDNP), Józsefváros polgármestere azután tett feljelentést 2010-ben, hogy feljegyzést kapott munkatársaitól a hivatali korrupcióról keringő hírekről. Xantus Judit erre úgy reagált, ő maga is feljelentést tett, miután egyre több helyről hallotta, hogy egy „Zsolti nevű rendőr” pénzért engedélyeket tud venni az önkormányzattól.

Az ügyész a perbeszédében azzal vádolta Xantus Juditot, hogy 2010-ben a jegyzői referensén, a másodrendű vádlotton, D-né V. Katalinon keresztül 1,5 millió forintot kért egy nagyvállalkozótól azért, hogy az önkormányzat megadja a tulajdonosi hozzájárulást a Négy Tigris piaccal szemközti volt Ganz-telepen lévő egyik épület ügyében indult eljárásban. K. Béla – aki Kocsi Máté vallomása szerint a kerület legnagyobb adóbefizetője és az ügy harmadrendű vádlottja – több épület tulajdonosa volt az egykori Ganz-telepen, és szerette volna átépíteni az egyik csarnokot. Ehhez kellett az önkormányzat mint tulajdonostárs hozzájárulására is, amit azonban nem kaptak meg, ezért a tulajdonostársak pertársaságra lépve keresetet nyújtottak be az önkormányzat ellen.

Közben változás történt a kerület élén: 2009-ben lemondott a városrészt addig vezető Csécsei Béla, akinek utódja Kocsis Máté lett. A tulajdonosi hozzájárulást valamennyi kérelem esetében 2010 áprilisában kiadta az önkormányzat a jegyző előterjesztésére. Az ügyész elmondta, hogy ugyanannak az épületnek az építési engedélyének kiadásáért egymillió forintot kért és kapott Xantus Judit. A jegyző és K. Béla között a jegyzői referens, D-né V. Katalin és a vállalkozó cégének ügyvezetője, a negyedrendű vádlott, F. Edit közvetített. A telefonlehallgatási anyagok bizonyítják a korrupciós bűncselekmény elkövetését – emelte ki a vádhatóság képviselője a tárgyaláson.

Az ügyész – bizonyítottság hiányában – ejtette a vádnak azt a részét, miszerint a vesztegetés részeként K. Béla cége kétmillió forintos támogatást nyújtott 2010-ben Szurdi Miklós és akkori felesége, Xantus Barbara – a volt jegyző lánya – cégének, ami az Aida Elton John-féle musicalét vitte színre a Margitszigeten és Szegeden.

Xantus Judit korábban azzal érvelt, nem ő döntött a tulajdonosi hozzájárulások megadásáról; az építési engedélyezési eljárást nem is a józsefvárosi, hanem az erzsébetvárosi önkormányzat folytatta le. Az építési engedély kiadásakor már a felmentési idejét töltötte, ezért nem életszerű, hogy bármit is el tudott volna intézni.

Az ügyészség a volt jegyzőre, a referensre, a vállalkozóra és az ügyvezetőjére kért letöltendő börtön. A védői perbeszédekre a nyári ítélkezési szünet után, szeptember 16-ától kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.