Börtönt kért az ügyész Sziebert Györgyékre

Szibertet és Rényi-Vámos Krisztinát el is tiltaná a jogi végzettséghez kötött foglalkozásoktól.

2016. 07. 07. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Börtönben letöltendő szabadságvesztést indítványozott az ügyész tegnapi vádbeszédében a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolt Sziebert Györgyre, a Budapest Airport korábbi jogászára, Rényi-Vámos Krisztinára, a cég egykori jogi igazgatójára és Fuzik Zsoltra, a BKV volt informatikai igazgatójára. Emellett mindhármukra pénzbüntetést, Sziebertre és Rényi-Vámosra pedig jogi végzettséghez kötött foglalkozásoktól való eltiltást is kért az ügyész. A Fővárosi Törvényszéken folyó vesztegetési ügy további tíz vádlottjára felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A fő vádpont szerint a bűnszövetséget vezető Sziebert és Rényi-Vámos 2008–2009-ben a Budapest Airport által megbízott ügyvédi irodáktól 1–10 százalékos visszaosztást kért. Az irodák képviselői, attól tartva, hogy ha nem fizetnek, nem kapnak több megbízást, inkább teljesítették a kérést. Ennek tulajdoníthatóan Szieberték több tíz millió forint kenőpénzt vehettek át a vád szerint.

Egy másik vádpont alapján Sziebert a BKV jogi igazgatójaként is jogtalan előnyre akart szert tenni. A fővárosi cég szerződés-nyilvántartó rendszerének 2009-es beszerzésekor – Fuzik Zsolt tizenegyedrendű vádlottal együttműködve – felkérte az általa ismert Quartit Kft. ügyvezetőjét, hogy nyújtsanak be ajánlatot legfeljebb 30 millió forintra, amiből Sziebert György 12 millióra tartott igényt. A jogászt azonban 2009. december 4-én tetten érték a rendőrök, amikor 11,8 millió forintnyi kenőpénzt vett át egy budai parkolóban. Fuzik akkoriban hónapokig Szegeden bujkált, festett hajjal és szakállal álcázva magát.

Bár a bűncselekmény felgöngyölítését telefonlehallgatások, titkos adatszerzés is segítette, egy korábbi tárgyaláson Steiner Gábor bíró ezeket – eljárási hibára hivatkozva – kirekesztette a bizonyítékok közül. Az ügyész jelezte: fellebbezésében ez ellen is kifogással él majd.

A lehallgatott beszélgetésekben a BKV egykori jogi igazgatója „nem adózott pénzről” beszélt, a várható bevételről pedig így számolt be feleségének: „Elindult az okosság, hétfőn jön az öröm.” A vádlottak többsége korábban ártatlanságát hangoztatta, ám ketten elismerték bűnösségüket. A per holnap védőbeszédekkel folytatódik, és még a nyár folyamán elsőfokú ítélet várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.