Ellenzéki össztűz a Liget ügyében

Pintér Sándorhoz fordult a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke is.

2016. 07. 12. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi folyik a Városligetben? – ezzel a kérdéssel kért levélben tegnap azonnali írásbeli tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke. Közleményében a tervezett 156 milliárdos fejlesztés körül az elmúlt hetekben a Közlekedési Múzeum bontásánál, illetve a volt Hungexpo-területek kiürítésénél tapasztalt botrányos és erőszakos eseményekre utalva kiemelte: választ vár arra, kik és hogyan akadályozták a rendőrség munkáját, és mindez milyen intézkedést vont maga után. – Igaz-e, hogy a Városligetben a tüntetőkkel és a rendőrökkel szemben is támadólag fellépő „biztonsági emberek” között olyanok is feltűntek, akik februárban a Nemzeti Választási Irodánál megakadályozták az MSZP vasárnapi nyitva tartásról szóló népszavazási kezdeményezésének benyújtását? – kérdezte a szocialista politikus. Az iránt is érdeklődött, mi kellene még ahhoz, hogy a rendőrök végre fellépjenek a „biztonsági emberek” és megbízóik önkényével szemben – vagy megvárják, hogy a Parlamentbe történő belépésre is kopasz verőlegényektől kell majd engedélyt kérni?

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke szintén a belügyminiszterhez nyújtott be három írásos kérdést a „törvénysértő fekete ruhás emberek” elleni fellépés elmaradása, a ligetvédők bántalmazása, illetve a Városliget „rendőri megszállásának” költségeit firtatva. Független parlamenti képviselőként Szabó Tímea benyújtott egy javaslatot is a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről, illetve a kiemelt jelentőségű beruházások szabályozásának módosításáról is. Vadai Ágnes (DK) tegnapi sajtótájékoztatóján felszólította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vizsgáltassa ki, a Városligetben dolgozó őrző-védők „miért állhatnak a törvények felett”.

Közben Tóth Csaba, a ligeti építkezések őrzésével megbízott biztonsági cég vezetője az Origónak cáfolta, hogy „szándékosan vertek volna tüntetőket”. A lap szerint tagadta, hogy komoly politikai kapcsolatai lennének a Fidesszel, mivel – mint mondta – az MSZP kormányzása alatt is részt vettek focimeccsek biztosításában. A tiltakozók tegnap a volt „táboruk” kiürítésénél a birtokvédelmi eljárást lefolytató józsefvárosi jegyzőnek „Gerinctelen köztisztviselő-díjat” akartak átadni. Eközben a Városliget Zrt.-nél órákon át elemezték a botrányos jelenetekről készült videókat. Zalka Szilvia sajtóreferens elmondta, egyelőre nem lépnek semmit, ugyanakkor folyamatosan dolgoznak a múlt héten általuk bejelentett „Zöld Liget Fórum” összehívásának az ütemtervén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.