Elvehetik Lázár Jánostól a Sorsok Házát?

Úgy tudjuk, több feladat is kikerül a Miniszterelnökség hatásköréből. Hátrább szorulhat Spéder Zoltán pártfogója.

Győr Ágnes
2016. 07. 07. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint a tárcavezető körül a Spéder Zoltánnal kapcsolatos botrány nyomán forrósodott fel a levegő, a kegyvesztetté vált milliárdos üzletember ugyanis bevallottan Lázár János jó barátja. A hírek szerint ennek a bizalomvesztésnek a közvetett jele az is, hogy a nyugdíjba vonult Németh Lászlóné utódja, Bártfai-Mager Andrea már nem a Miniszterelnökség államtitkáraként, hanem önálló kormánybiztosként felel a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért.

A Miniszterelnökséget hiába kerestük tegnap, lapzártáig nem érkezett válasz arra, valóban átkerül-e Balog Zoltán miniszterhez az emlékközpont régóta húzódó, botrányokkal terhelt ügye.

A józsefvárosi pályaudvar helyén felépült, eredetileg 2014 áprilisában megnyitni szándékozott, a gyakorlatban azonban a nagyközönség előtt a mai napig zárva levő Sorsok Háza azóta vita tárgya, hogy kiderült, létrehozásával a Terror Háza Múzeum igazgatóját, Schmidt Máriát bízzák meg. Az igazgatóhoz köthető Közép- és kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal 2013-ban majdnem negyvenmillió forint értékben szerződött a Miniszterelnökség. A Magyar Vagyonkezelő Zrt. honlapján elérhető szerződés tárgya „az emlékhely kiállítási és szakmai programja megalkotása tárgyában kidolgozandó a koncepció keretében szakmai tudományos anyag elkészítése” volt, az azonban, hogy ez pontosan mit takar, az idő előrehaladtával egyre rejtélyesebb. Schmidt Mária ugyanis tavaly tavasszal a hírek szerint bemutatta a koncepciót, s azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter szét is küldte az illetékeseknek véleményezésre. Közülük többen, így például aligha meglepő módon a projektet már az első pillanattól támadó Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), valamint Karsai László történész is éles kritikával illette.

Ennek ellenére a Terror Háza Múzeum igazgatója az anyaggal több iskolába is ellátogatott, s a koncepció – legalábbis a Sorsok Háza Facebook-oldalán elérhető kisfilm alapján – elnyerte a diákok tetszését. Mindennek fényében zavarba ejtő, hogy a Miniszterelnökség a minap a Népszabadságnak azt nyilatkozta, „a tárca nem szerződött senkivel a Sorsok Háza részletes koncepciójának elkészítésére, így nem is kaphatott ilyen anyagot senkitől”. A tárca szerint a kormány álláspontja most is az, hogy a Sorsok Háza csak akkor valósulhat meg, ha annak koncepciójáról konszenzus jön létre a magyarországi zsidó közösség, a holokauszttúlélők, továbbá az oktatási-kutatási szakértők között. Ez után lehet felkérni bárkit részletes koncepció kialakítására. Úgy tudjuk, jelenleg továbbra is folyamatban van a Sorsok Házával kapcsolatban a szintén a Miniszterelnökség alá tartozó Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által végzett tanácsadás is. Mint arról korábban beszámoltunk, a tanácsadást (amelynek keretében a hivatal ellenőrzést is végez) Lázár János rendelte el 2014 őszén. A Miniszterelnökség korábbi tájékoztatása szerint erre azért volt szükség, mert a majdnem hétmilliárd forintos keret felett rendelkező projekttel kapcsolatban többletforrás igénye vetődött fel, és a miniszter a forrásigény megalapozottságának megítéléséhez szükségesnek tartotta a beruházással kapcsolatos kormánydöntések eddigi végrehajtásának értékelését is.

A Népszabadság egyébként a minap azt írta, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója, Zoltai Gusztáv (aki korábban évtizedekig a Mazsihisz ügyvezető igazgatója volt) olyan történészekre bízná a Sorsok Háza tartalmának kialakítását, mint Glatz Ferenc, Karsai László és Ungváry Krisztián, arról azonban, hogy hivatalosan is eltávolítanák Schmidt Máriát a projekt éléről, elvileg senki sem értesítette a Terror Háza Múzeum igazgatóját. Ilyen hírek egyébként korábban több esetben is felröppentek, de ez eddig egyszer sem bizonyult igaznak. A Népszabadság írása nyomán az ügyben természetesen kerestük a napokban Schmidt Má-riát is, de hiába. A mostani levelünkre éppen úgy nem érkezett tőle reakció, mint az elmúlt hónapokban bármelyik, a több milliárd adófizetői forintból készülő központ helyzetével kapcsolatos kérdésünkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.