Katonai járművek kötelező biztosítás nélkül

Akár milliárdos nagyságrendű kártérítés kifizetésére is kényszerülhet a honvédség.

2016. 07. 06. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szerencsés összecsúsztatni a honvédség állományának élet- és baleset-biztosítását, illetve azt, hogy szolgálat közbeni sérülés vagy elhalálozás esetén a munkáltató kártérítést fizet a sérültnek vagy az elhunyt hozzátartozóinak – nyilatkozta lapunknak egy biztosítási ügyekkel foglalkozó ügyvéd. Kozma Péter kiemelte: ilyenkor ugyanis a honvédségnek törvényi kötelezettsége százszázalékos, teljes körű kártérítést fizetnie, míg a biztosításból befolyó összeget ezen felül kapná meg az érintett vagy hozzátartozója. Vagyis a tűzszerészek hortobágyi tragédiája kapcsán hiába ígéri azt Simicskó István honvédelmi miniszter, hogy méltányos összeget fizet a négy elhunyt családjának – azzal, hogy elődje, Hende Csaba 2012-ben felmondta a katonák élet- és baleset-biztosítását, az érintettek egy fix biztosítási összegtől mindenképpen elesnek. A szakértő nem vonja kétségbe, hogy a miniszter a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összegű, fejenként több mint tízmilliós nagyságrendű kegyeleti juttatást javasol majd a tűzszerészek hozzátartozóinak, ám szerinte ez rendkívül szubjektívvé, kiszámíthatatlanná teszi a rendszert.

– Lehet, hogy többet adnak, mint amennyit a biztosító fizet, de jogilag értelmezhetetlen, hogy „túlfizetik” a kárt – mutatott rá Kozma Péter, hozzátéve: ilyen esetekben a kár mértéke gyakorlatilag megállapíthatatlan. – És mi lesz, ha pár év múlva egy másik áldozat családja már kevesebbet kap? Az ő élete kevesebbet ér? – tette föl a kérdést az ügyvéd, aki szerint tisztább helyzetet teremthetne, ha már eleve a munkaszerződésben rögzítenék, mekkora, az életbiztosítást pótló összeg jár, ha baleset éri a katonákat.

– A honvédelmi és rendvédelmi területen is szükség lenne egy életjáradék-rendszerre – vélte a Honvédszakszervezet alelnöke. Bazsik István a Hír TV Reggeli járat című műsorában azt mondta: gondolni kellene emellett arra is, hogy ha valaki katonaként gyakorlatilag önhibáján kívül kerül ki a honvédségből. Ugyanis az egyébként jól képzett katonák, akiknek civil szakmájuk nincs, nem kerülhetnek olyan helyzetbe, ami méltatlan korábbi pályájukhoz – jelentette ki.

Hende Csaba volt honvédelmi miniszter lapunknak még hétfőn azt mondta: százmillió forint biztosítási díj beszedése után a kártérítésre kifizetett összeg körülbelül ötmillió forint volt, vagyis szerinte egy fenntarthatatlan, az adófizetők pénzét pocsékoló rendszernek vetett véget. A volt tárcavezető arról is beszámolt, hogy a döntés következtében évek óta a honvédségi járművekre sem kötnek kötelező felelősségbiztosítást (kgfb).

Az állami járművek kgfb alóli mentesítésére egy 2012. január elsejével hatályba lépett törvénymódosítás adott lehetőséget. Ez lehetővé tette a kormány tagjainak, hogy külön rendeletben állapítsák meg a biztosítási kötelezettség alól mentes gépjárművek körét, ezek nyilvántartási szabályait vagy például a gépjárművek által okozott károk megtérítését és rendezését végző szerv kijelölését. A tárcavezetők közül eddig egyedül a honvédelmi miniszter élt ezzel a felhatalmazással. Ez azt jelenti, hogy a több ezer honvédségi járműnek nincs kgfb-je, vagyis ha balesetet okoznak, akkor a költségeket a minisztériumnak kell állnia. Ez súlyosabb balesetek esetén akár milliárdos nagyságrendű is lehet.

A Magyar Honvédséggel ellentétben a Belügyminisztériumnál (BM) a veszélyes munkát végzőknek van érvényes élet- és baleset-biztosítása. Mint korábban megírtuk, a BM 2013-tól a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel áll szerződésben. Ezt 59 054 főre kötötték, de a biztosítottak száma extra költség fizetése nélkül öt százalékkal nőhet, vagyis összesen 62 006 fő biztosítására van lehetőség mintegy 114 millió forint biztosítási díj ellenében. A biztosítás a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és az Országgyűlési Őrség hivatásos tagjain túl a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás hivatásos munkatársaira, valamint a katasztrófavédelem szakmai felügyelete alá tartozó önkormányzati tűzoltóságok, önkéntes tűzoltó-egyesületek, önkéntes mentőszervezetek munkatársaira terjed ki – ugyanakkor a BM-hez tartozó titkosszolgálatok, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársaira nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.