Kilakoltatások a csúcson

Öt hónap alatt háromszor annyi adóst tettek az utcára, mint korábban egy év alatt.

Horváth Csaba László
2016. 08. 09. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás után kerülnek az utcára a fizetésképtelenné vált adósok a márciusban lejárt kilakoltatási moratórium óta – derült ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) adataiból. A köztestület nyilvántartása alapján ugyanis több mint 1500 ingatlan-birtokba- adás történt augusztus 3-áig.

A legtöbb adóst, 777-et bírósági határozat alapján lakoltattak ki. Közel ugyanennyi adósnak, 637-nek azután kellett távoznia lakásából, hogy a tartozása ügyében eljáró önálló bírósági végrehajtó elárverezte az ingatlanát. Kiderült az is, hogy önkényes lakásfoglalókkal szemben is intézkedniük kellett a hatósági személyeknek, 122 alkalommal foganatosítottak kilakoltatást jogosulatlan lakókkal szemben.

A legalacsonyabb számban – mindössze 10 esetben – történt olyan kilakoltatás, ahol a végrehajtást kezdeményező pénzintézet eladta az ingatlant adósa feje fölül, ez esetben a végrehajtónak csupán az ingatlan kiürítéséről kellett intézkednie.

A kirívóan magas kilakoltatási adatok még komorabb képet mutatnak a korábbi évek statisztikáival összehasonlítva. A néhány hónap alatt lebonyolított 1500 kilakoltatáshoz képest 2012-ben egész évben „csupán” 700 lakóingatlant adtak birtokba sikeres árverést követően. Egy évvel később – 2013-ban – ez a szám 550-re csökkent, majd 2014-ben moratórium lépett érvénybe, tavaly pedig a tilalom részleges feloldása után ismét körülbelül 600 ingatlant ürítettek ki. A köztestület adatai alapján tehát az elmúlt öt hónapban csaknem háromszor annyi kilakoltatás történt, mint korábban egy év alatt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke az adatokról a Magyar Nemzetnek elmondta, a kilakoltatási hullámra számítani lehetett, ugyanis az elmúlt két évben törvények és a moratóriumok védték a devizahiteleseket. A márciusban lejárt tiltás után pedig a végrehajtók sok leállított eljárást újraindítottak. Schadl György szerint a banki elszámolásokkal kapcsolatos viták sok esetben még csak mostanában zárulnak, így további végrehajtásokat indíthatnak újra a hitelintézetek.

A kar elnöke ugyanakkor kijelentette, az eddigi tapasztalataik alapján az adósok 70 százaléka az önálló bírósági végrehajtó vagy hitelezője felszólítására önként kiköltözik az ingatlanából.

A Magyar Nemzet információi szerint jövőre még nagyobb kilakoltatási hullámra számítanak a végrehajtók. A köztestület honlapján az áll, körülbelül 15 ezer ingatlan vár árverezésre. Ezek közül nagyjából 3500 ingatlant már megpróbáltak elárverezni, de sikertelen volt a licitálás. A legtöbb ingatlant ugyanakkor – közel 12 ezret – már harmadik alkalommal tűzték ki árverése. Ez pedig arra utal, hogy egyelőre nem kapkodnak a vevők végrehajtás alá került ingatlanok után.

Ahogy az adósok sem kapkodnak a családi csődvédelem után, habár a kilakoltatások nagy számával összefüggésben korábban több szakértő is a magáncsőd intézményének felfutását várta. Az Igazságügyi Minisztérium legfrissebb adatai alapján kevesebb mint 500 adós kezdeményezett magáncsődeljárást. Ez egyébként azért is érdekes, mert a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank is több tízezerre becsülte korábban azok számát, akiknek mentőöv lehet az intézkedés. A 626 millió forint közpénzt felemésztő adósmentő intézkedés kudarcáért azonban azóta sem a kormányzat, sem a jogszabályt a parlament elé terjesztő KDNP nem vállalta a felelősséget.

Harrach Péter tavaly novemberben az állami rádióban például arról beszélt, hogy a lakosság közömbössége annak köszönhető, hogy a sajtó rossz hírét keltette az új jogintézménynek. A minap pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a bankokat okolta a magáncsőd kudarcáért. Rétvári Bence a Magyar Időknek azt mondta, hogy a hitelintézetek csak a saját rövid távú érdekeiket nézik. Szavai szerint kevés információt adnak a csődvédelemről érdeklődő ügyfeleknek, így azok nem tudnak tájékozódni, hogy problémájuk megoldására alkalmas-e a jogszabály.

Rétvári szavaira azonnal reagált a Magyar Bankszövetség is. A szervezet főtitkára, Kovács Levente visszautasította a politikus vádjait. A megoldást Kovács az adminisztráció egyszerűsítésében látta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.