Még nem döntöttek Eörsiről

A volt SZDSZ-es korábban kifejtette, Orbánnal szemben csak erővel lehet fellépni.

2016. 08. 19. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem született meg a végső döntés kormányon belül, hogy valóban az egykori SZDSZ-es, jelenleg a Demokratikus Koalícióban (DK) politizáló Eörsi Mátyást jelölik-e a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkári posztjára – jelentette be tegnap Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője szerint várhatóan a jövő szerdai kormányülésen határoznak majd, és addig mérlegelik az üggyel kapcsolatos véleményeket. Így Kövér László megszólalását is, aki a Heti Válasznak adott interjújában tiltakozott a jelölés miatt. A házelnök úgy gondolja, a döntéssel legfőképpen az a baj, hogy visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket „az Eörsi-félék a magyarsággal szemben elkövettek”. Lázár János szerint súlyos érvei voltak Kövérnek. A miniszter személyes véleményét azonban nem árulta el arra hivatkozva, hogy nem terhelne ezzel senkit.

Eörsi maga számolt be a napokban arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszternél járt, aki jelezte neki, támogatják a jelölését. A volt SZDSZ-es politikus előre mentegetőzött, mondván, ugyanolyan kormánykritikus marad, mint eddig. Ennek ellenére a jelölés hírére kormánypárti és ellenzéki oldalon is sokan felhördültek. Schiffer András, az LMP volt társelnöke például azt írta közösségi oldalán: „Eörsi Mátyásnak a kilencvenes években is üzlettársa volt bizonyos Bauer Miklós. Márpedig Magyarországot soha, sehol ne képviselje olyan személy, aki önként választott társául egy ávós gyilkost. Pont. Bauer Miklós ugyanis – többek között – a börtönben meggyilkolt Ries István korábbi szociáldemokrata igazságügyi miniszter vizsgálótisztje volt.”

Ám az Eörsi és Társai Ügyvédi Irodában nemcsak Bauer Miklóssal (a szintén egykori SZDSZ-es, DK-s Bauer Tamás apjával) dolgozott együtt, hanem a szintén volt ÁVH-s Bárd Károllyal is. Jelölése nemcsak emiatt, hanem korábbi botrányos nyilatkozatai miatt is érthetetlennek tűnik. A Hírhatárnak adott 2013-as interjújában például a következőket mondta: „Az Európai Parlament nem tud megvonni szavazati jogot [Magyarországtól], ezt az Európai Tanács tudja megtenni, mégpedig egy rendkívül nagy többséggel, aminek az esélye csekély. Úgy gondolom, hogy Orbán Viktorral szemben csak erővel lehet fellépni. Tudniillik ő nem ért más nyelven. Úgy vélem, hogy a szavazati jog megvonása mint egy lehetséges szankció talán sikerre vezethet, bár nem tudom kizárni azt sem, hogy Orbán Viktor ebből is belpolitikai előnyt kovácsolna.”

Eörsi 2013 júniusában kiállt a 2006. őszi rendőrterror mellett. Kijelentette: „2006 őszén az olykor hibákat is vétő rendőrség a felheccelt, a várost szétverő csőcselékkel szemben az alkotmányos rendet védte.”

Orbán Viktort már 2003-ban is szélsőjobboldalinak tartotta; akkor az Élet és Irodalomban azt írta: „Orbán politikai üzenetei, politikai stílusa már maga a szélsőjobb.” Tavaly márciusban az ATV-n arról beszélt: a mai Fidesz „tele van” III/III-as ügynökökkel. (A DK-s politikus szavait árnyalja az a tény, hogy Eörsi apja nem csupán egyszerű ügynökként, hanem az Igazságügyi Minisztérium törvény-előkészítő főosztályának vezetőjeként 1957-ig kulcsszerepet vállalt a szovjet típusú jog meghonosításában.)

Eörsinek nemcsak a Fideszről, de a magyar nemzetről, annak történelméről és hagyományairól is karcos véleménye van. Egy 2003-as parlamenti felszólalásában például tudatta: „az egységes magyar nemzet egy nagyon szép kifejezés, de igazából hamis, nem hiszem, hogy igaz.” A külhoni magyarok sorskérdései iránti „rokonszenvét” jelzi egy 2004-es megnyilatkozása: „Mert miért is adna Románia magyar állampolgároknak területi autonómiát? Adnánk mi területi autonómiát az itt élő kínai textilkereskedőknek?” 2011-ben kiállt Bauer Tamás mellett, aki előzőleg igazságosnak nevezte Trianont. Eörsi akkor azt írta: „Minden egyes mondatával (majdnem) egyet lehet érteni, de ettől még a magyarok túlnyomó többsége gyásznak tartja Trianont.” A Stop.hu-nak még 2009-ben elárulta: családja körében csak zabbintásnak nevezik a karácsonyi ünnepi vacsorát. Egy 2014. júliusi, ATV-s nyilatkozata szerint: „Magyarország legnagyobb problémája a kisebbségi kérdés ebben a pillanatban, akik emiatt aggódnak, azokat tökéletesen megértem. ( ) Sajnos statisztikailag létezik roma bűnözés, és mögötte igen súlyos szociális tragédiák vannak.”

Egyébként nem a mostani főtitkári jelölés az első gesztus Eörsi felé az Orbán-kormány részéről. Tavaly áprilisban Szijjártó Péter külügyminiszter a Figyelőnek elismerte, Eörsi Mátyásnak is ő intézte el, hogy legyen diplomata-útlevele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.