Milliók az Új Nemzedék Központnak

Bár márciusban az ÁSZ feljelentette, augusztusban már több mint 310 millió közpénznek örülhet az Új Nemzedék Központ.

Hutter Marianna
2016. 08. 05. 4:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 312 millió forintot nyert az Új Nemzedék Központ a Nemzeti tehetségprogram meghívásos pályázatain – tudta meg lapunk. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden hozta nyilvánosságra a tehetségprogram 2016. évi forrásaiból támogatott pályázatainak nyerteseit, ezek közül nyolc projektet is sikerült megnyernie az Új Nemzedék Központnak. A legnagyobb összeget, 126 millió forintot a Londonban a magyar tehetségekért pályázati projektért kapták meg; hetvenmillió forint Tehetséggondozó szakemberek és szervezetek elismerése és a tehetséggondozó programok népszerűsítése címen járt; de például 24 millió forintot ítéltek meg a Párbeszéd a tehetséggondozásért, valamint 16 millió forintot az Iskolán kívüli tehetségfejlesztő programok a tanévben és a szünidőben programra. Ezek az összegek aprópénznek tűnnek ahhoz képest, hogy áprilisban az Emmi bejelentette: elindult a Tehetségek Magyarországa fejlesztési program is, amelynek keretében „a magyar tehetségeket segítő szervezetek szövetsége” és az Új Nemzedék Központ összesen 6,5 milliárd forint értékben kezdi meg tehetségtámogató munkáját.

Úgy tűnik, a Fidesz ifjúsági szervezetéhez, a Fidelitashoz közel álló Új Nemzedék Központ sikerszériája azt bizonyítja, hogy az Emmi bizalma továbbra sem rendült meg az általa felügyelt intézményben. Annak ellenére sem, hogy a cég az Állami Számvevőszék márciusi ellenőrzésekor nem volt hajlandó átadni a szükséges iratokat. Ezt később azzal magyarázták: a 2011 és 2014 közötti gazdálkodásról szóló irataik eláztak egy tavalyi viharban. A számvevőszék „közreműködési kötelezettség megtagadása” miatt feljelentést tett, ám a rendőrség július végén le is zárta az ügyben indított nyomozást, miután megállapította: nincs ok az eljárásra. Az említett időszakban egy korábbi Fidelitas-tisztségviselő, Mihalovics Péter felügyelte az intézményt, ő jelenleg Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kabinetfőnökeként dolgozik. Tavaly a 444.hu számolt be arról: az Új Nemzedék Központ hárommilliárd forint uniós forrásból valósíthatta meg az Átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztés a köznevelésben tanuló diákok esélyegyenlőségének növelése érdekében projektet, ám felvetődött a gyanú, hogy nem minden esetben volt rendben a pénzek elköltése. Ezt támasztotta alá az is, hogy miután a 2014-es választás után az Új Nemzedék Központ átkerült az Emmihez, a minisztérium átvilágíttatta a projektet, és több gyanús körülményt is talált. A tárca végül lecserélte az Új Nemzedék Központ Kft. ügyvezetőjét és a felügyelőbizottság tagjait. Pár hete Hadházy Ákos, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy egy másik, ötmilliárd forintos, Új nemzedékek újratöltve programban is gyanúsan költötték a pénzt.

Nem az Új Nemzedék Központ az egyetlen ismerős név a Nemzeti tehetségprogram nyertesei között: 30 millió forintot kapott a Frank Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. is a Brain Bar Budapest 2016 projektért. A tavalyelőtt áprilisban alapított cég ügyvezetője pedig nem más, mint a VS.hu és az Origó kiadójának tulajdonosa, Száraz István. Róla tavasszal derült ki, hogy a VS.hu-t kiadó cége, a New Wave Production Kft. több mint 500 millió forintot kapott a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványoktól. A Frank Digitalt egyébként a Szemerey Tamás-féle Növekedési HitelBank Zrt. segítette kilencvenmillió forint hitellel. Szemerey pedig nem más, mint Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, aki korábban a cseh Bawaco befektetői csoporton keresztül kapcsolódott a VS.hu kiadójához. A Frank Digital ugyancsak kapott pénzt a jegybanki alapítványoktól, a 24.hu összesítése szerint 78 milliót. Emellett a cég egyre sikeresebbnek tűnik a közbeszerzéseken is. Januárban 230 millió forintot nyertek el az Y- és Z-generációs szemlélet formálása az ’56-os emlékévvel összefüggésben projektre, de rendelt tőlük szolgáltatást a nemzeti bank is, közel 24 millió forint értékben, illetve a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. 7,6 millióért. Utóbbi cég máskor is dolgozott együtt Száraz István vállalkozásával: szeptemberben a többi között ez a cég nyújthatott be terveket Budapest új arculatának megtervezésére, ezért nettó 900 ezer forintot kaptak. Sőt: amikor 2015 decemberében Rogán Antal szomszédjának, Csetényi Csabának a cégei nyerték a Magyar Olimpiai Bizottság nettó 360 millió forintos hirdetmény nélküli közbeszerzését, akkor a megbízás 15 százalékát a Frank Digital teljesíthette alvállalkozóként.

Kerestük írásban az Emmi sajtóosztályát annak kapcsán, milyen szakmai indokok alapján hívták meg a tehetségprogram pályázataira az Új Nemzedék Központot és a Frank Digital Kft.-t. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az Új Nemzedék Központ iránt továbbra is töretlen-e a tárca bizalma, és nem tartanak-e attól, hogy hasonló eset állhat elő az intézménynél, mint az Országos Roma Önkormányzatnál, amelyet végül 1,6 milliárd forint visszafizetésére kellett kötelezni a támogatások szabálytalan elköltése miatt. A tárcától azonban lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.