Nincs népszavazási láz a határon túl

Néhány ezerrel bővült csak augusztus eleje óta a levélben szavazók névjegyzéke.

Markotay Csaba
2016. 08. 25. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetente átlagosan alig ezerrel emelkedik azoknak a határon túli magyaroknak a száma, akik kérik felvételüket a levélben szavazók névjegyzékébe. Legalábbis ez derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján szereplő adatokból. Augusztus elején a névjegyzékben 261 005, magyarországi lakcímmel nem rendelkező, tehát külhoni állampolgár volt, most, nem egészen három héttel később ez a szám 263 940-re változott. A levélben szavazók névjegyzékébe szeptember 17-ig lehet regisztrálni, vagyis néhány ezerrel még tovább emelkedhet ez a szám.

Ahhoz képest viszont ez meglehetősen kevés, hogy mostanra több mint 800 ezer határon túli magyar kapott már állampolgárságot, és a nagy részük, nagyjából 700 ezer ember választókorú, azaz kérhetné a névjegyzékbe vételét.

A 2014-es választások óta mintegy 70 ezerrel emelkedett a névjegyzékbe vett külhoniak száma, hiszen két éve még csak alig 194 ezer volt a számuk. Több mint 114 ezren Romániában, 29 ezren Szerbiában, 2100-an Németországban vannak közülük. Mivel vannak olyan országok, ahol tiltják vagy büntetik a kettős állampolgárságot, így az országonkénti felsorolás sem teljes. Ettől függetlenül a választásig még sokan feliratkozhatnak, de akár az is elképzelhető, hogy többen kikerülnek a nyilvántartásból. A külhoniak névjegyzéke ugyanis nem frissül automatikusan, ahogy a magyarországi lakcímmel rendelkezőké, és nem aktualizálják, ahogy a külföldön dolgozó magyarok névjegyzékét. A külhoniak esetében az a szabály, hogy aki regisztráltatja magát, az tíz évig a jegyzékben marad. Így akár több ezer halott ember is szerepelhet rajta, hiszen a törlést csak a hozzátartozók kérésére hajtják végre. Arról az NVI-nél nem vezetnek külön nyilvántartást, hogy eddig hányan kérték levételüket a listáról.

Pedig ez, illetve a külhoniak jegyzékébe újonnan felvételt kérők száma az érvényesség szempontjából döntő lehet. Az október 2-i, a betelepítési kvótáról szóló népszavazás ugyanis akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár (tehát a magyarországi lakcímmel rendelkezők és a határon túli választók) több mint fele érvényesen szavaz. Így jelenleg az érvényességhez 4 136 900 szavazat kell. Vagyis elvben akár több tízezerrel is módosíthatja a határon túli magyarok aktivitása az október 2-i népszavazás érvényességi küszöbét. A határon túliak esetében egyébként arra lehet számítani a 2014-es adatok alapján, hogy a névjegyzékben szereplők mintegy 80 százaléka küldi vissza a levélcsomagot és benne a szavazatát.

A külföldön dolgozó magyarok az érvényesség szempontjából aligha rúghatnak labdába, annak ellenére, hogy jelentősen emelkedett azok száma, akik a külképviseleti névjegyzékbe jelentkeztek. Számuk a hónap elején 218 volt, most 1443. A tapasztalatok szerint a szavazás előtti napokban ennél a csoportnál felgyorsul a regisztráció, de meglepő lenne, ha végül 25-30 ezernél többen voksolnának. Ennek oka, hogy a külföldön dolgozók levélben nem, csak személyesen szavazhatnak a külképviseleteken, nem ritkán azonban több száz kilométert is kell utazniuk ehhez. A Jobbik éppen ezért hétfőre rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett annak érdekében, hogy törvénymódosítással tegyék lehetővé a külföldön dolgozó magyarok számára is a levélben szavazást, az ülésen azonban a kormánypártok nem vettek részt.

A külföldön dolgozók közül a tegnapi adatok szerint a legtöbben, 193-an Londonban akarnak szavazni. Brüsszelben 98-an, Münchenben 83-an, Stuttgartban 66-an, Berlinben 53-an, Párizsban 51-en, Bécsben 46-an, Csíkszeredán pedig 59-en szerepelnek már a névjegyzékben, de a legtöbb helyen ennél kisebb a létszám.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.