Óvodák is bezárhatnak a bölcsődereform miatt

A galgagyörki polgármester szerint néhány év múlva üresen állnak majd a falvakban az új intézmények.

Győr Ágnes
2016. 08. 25. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A galgagyörki egységes óvoda-bölcsődének otthont adó Gosztonyi-kúriát gyönyörű park veszi körül, amelyben több száz éves fák nyújtanak árnyékot. Tavaly negyvenhat kisgyermek járt ide, közülük öt bölcsődéskorú. Idén hasonló létszám várható, a körülbelül ezer lelket számláló faluban azonban már a jövő ősz miatt aggódnak. A kormány ugyanis bölcsődereformot hirdetett, amelynek célja, hogy a jelenlegi 47 ezer bölcsődei férőhelyet a jövőben hatvanezerre növelje. Míg most csak a tízezernél több lakosú városoknak kell bölcsődét működtetniük, jövőre már azokra a településekre is vonatkozik a kötelezettség, ahol legalább negyven három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt olyan gyerek lakik, akinek a szülei igénylik az ellátást. Ennek érdekében január elejétől három, a hagyományos bölcsődékhez képest könnyített feltételekkel működtethető bölcsődetípust is életre hívnak (mini-, családi és munkahelyi bölcsőde), ezzel párhuzamosan azonban 2017 szeptemberétől megszüntetik az egységes óvoda-bölcsődei intézményformát. Ezek jelenleg olyan falvakban működnek, ahol nincs annyi gyermek, hogy külön óvodát és bölcsődét tartsanak fenn, így egy intézményben fogadják a bölcsődés és az óvodáskorú gyerekeket.

Galgagyörk polgármestere szerint a cél szép, de a törvényt úgy kellett volna megalkotni, hogy a kétezer fő alatti település helyzetét is figyelembe veszik, így ugyanis a változtatások súlyosan megnehezítik a kistelepülések életét. Sok faluban, így Galgagyörkön is évről évre kevesebb gyermek születik. Matejcsok Zsolt szerint sem igény, sem forrás nincsen egy új bölcsődei ellátási forma kiépítésére és fenntartására, a jelenlegi rendszer megszüntetése azonban azt a maréknyi családot lehetetlenítené el, akiknek az egységes óvoda-bölcsőde teszi lehetővé, hogy munkát vállaljnak.

Galgagyörkön 2011-ben alakították át az óvodát egységes intézménnyé, mert olyan kevés volt már az óvodáskorú gyermek a településen, hogy veszélybe került az önálló intézmény fenntarthatósága. Valent Lászlóné, az egységes óvoda-bölcsőde vezetője szerint a kezdet nehéz volt, az elmúlt években azonban sikerült valamennyi kritériumnak eleget tenniük. Van már kisgyermeknevelőjük, és átalakítottak egy termet is, hogy alkalmas legyen az óvodai-bölcsődei csoport számára. A népességfogyás azonban az elmúlt években sem állt meg.

Valent Lászlóné tapasztalatai szerint a helybéli kisgyermekes családok közül kevesen adják be hároméves kor alatt gyermeküket bármilyen intézménybe. Olyan pedig, aki erre a gyermek kétéves kora előtt hajlandó lenne, szinte egyáltalán nincs, hiszen addig jár a családnak a gyermekgondozási díj. Tavaly úgy lett meg az ötfőnyi bölcsődés-létszámkeret, hogy más településen élő gyermeket is felvettek.

Elméletileg egy önálló minibölcsődét be lehetne rendezni az egységes óvoda-bölcsőde épületén belül is, az intézményvezető szerint azonban ez sem járható út. A kastély ugyanis nem bővíthető, egy újabb csoportszoba létrehozásával pedig már nem lenne meg a csoportok számára törvényileg előírt minimális alapterület (egy bölcsődés gyermekre legalább három, óvodásra legalább két négyzetméternek kell jutnia – a szerk.). Az intézmény vezetője szerint van olyan település, ahol a bölcsődei reform miatt idén sem vesznek fel bölcsődéskorú gyereket, de olyan is volt, ahol egyszerűen megszüntették az egységes óvoda-bölcsődei ellátást. Galgagyörk azonban „kivár”. Hátha időközben módosulnak a jogszabályok, s mégis megtarthatják az egységes intézményt.

Matejcsok Zsolt tájékoztatása szerint az egységes óvoda-bölcsőde évi harmincmillió forint állami támogatásból működik, amelyhez az önkormányzatnak még hozzá kell tennie néhány milliót. – Ez nem hangzik soknak, de nem könnyű megoldani. Galgagyörk éves iparűzési adója jó ha eléri a 10 millió forintot, ennek a pénznek pedig igen sok területen lenne jó helye – fejtette ki. Minibölcsőde esetén a gyermekek után járó normatív támogatás nem növekedne, viszont beruházási költségekkel, hosszú távú fenntartási és bérköltségekkel kellene számolni. Kérdésünkre, hogy Galgagyörk miért nem pályázik a pluszforrások előteremtésére (a kormány a szükséges fejlesztésekhez ugyanis elvileg csaknem százmilliárd forintos uniós támogatást nyújt – a szerk.), a polgármester azt mondta, nem találtak nekik megfelelő pályázatot. Visszakérdezett ugyanakkor, hogy csökkenő születésszám mellett van-e egyáltalán értelme önálló bölcsődét építeni. Mint mondta, nagyszerű érzés átvágni egy új intézmény bejáratánál a szalagot, de minek, ha előfordulhat, hogy néhány év múlva már üresen áll az épület.

A minap egy sajtótájékoztatón megkérdeztük a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságot arról, mi indokolta az egységes óvoda-bölcsődék felszámolását. Novák Katalin azt válaszolta, hosszan egyeztettek az érintettekkel a törvény megalkotása előtt, és tapasztalatik szerint ezek az intézmények jelenleg sem működnek, nem bevettek, és nem is népszerűek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.