Rogán Antal eddig nem ismert szerepben

Digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kabinetminiszter. Rogán már reagált is a hírre.

MNO
2016. 08. 10. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinetminiszter az informatikában is nagyot alkotott. Egy digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard Kft. tulajdonosaival, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával együtt – írta a mai Népszabadság.

Mint tegnap megírtuk, a Hunguard Máltán bejegyzett tulajdonosának jogi képviseletét a Karafiát Ügyvédi Iroda látja el. Ez az iroda korábban a Rogán Antal vezette V. kerületben kapott megbízásokat jogi tevékenység ellátására, idén pedig a szintén Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda számára végzett közbeszerzési szaktanácsadói és ügyvédi tevékenységet, eddig mintegy hatmillió forintért.

A Népszabadság egy olvasója révén jutott el egy angol nyelvű dokumentumra emlékeztető bejegyzéshez, amely az említett szabadalom tulajdonosairól szólt. A genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization – WIPO) honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között tényleg ott szerepel a lakcíme alapján azonosítható Rogán Antal mint egy digitális aláírási eljárás feltalálója.

Ehhez mellékelik a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) 2014-ben benyújtott „eljárás elektronikus állomány digitális aláírására”, illetve a 2015-ben benyújtott „eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás” című kérelmet. A magyar szabadalmi adatbázis szerint mind ez idáig ez Rogán egyetlen találmánya.

Mint a lap írja, a magyar kérelemben Rogán neve csak egykori jogosultként jelenik meg. A jogosult ugyanakkor nem feltétlenül egyezik meg a feltalálóval. A feltalálók nevét saját kérésükre nem tüntették fel. Szakértők szerint viszonylag ritka, ha a feltalálók megtiltják nevük megjelenítését, hiszen egy találmány közzététele erkölcsi elismerést is hoz a feltalálónak. A WIPO honlapján ugyanakkor e találmány nemzetközi kérelmében Rogán egyértelműen megjelenik feltalálóként is.

A szintén Rogán Antal szabadalmával foglalkozó Alfahír cikke szerint az említett szabadalom értéke több tízmillió forintra rúghat.

A 444.hu cikkéből kiderül, hogy a Kormányzati Tájékoztató Központ reagált a sajtóhírre: „Az általunk szabadalmaztatott elektronikus aláíráson alapuló eljárást alkalmazza ügyfélpontjain az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója, ügyeik intézésekor százezernyi magyar polgár használja az általunk kifejlesztett elektronikus aláírást. A szabadalomnak semmi köze a Hunguard Kft.-hez, annak piaci hasznosítását egy másik gazdasági társaság végzi. Állami megbízást az elmúlt években nem kaptunk, állami pályázaton nem indultunk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.