Abszurd helyzet alakult ki a Kúrián

Saját titkolózásának jogszerűségét vizsgálja a legfelső bírói fórum; tárgyalás nélkül döntenének.

Horváth Csaba László
2016. 09. 24. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi jogi helyzetben, saját titkolózásának jogszerűségéről tárgyalás megtartása nélkül döntene a Kúria egy, a devizahitelesek számára kulcsfontosságú kérdésben – értesült a Magyar Nemzet. A legfőbb bírói testület egy korábban a devizahitel-szerződések ügyében hozott jogegységi határozata miatt lett peres fél. Az esetről a Népszabadság számolt be augusztus végén. Kiderült, hogy mielőtt a Kúria jogegységi határozatban döntött volna arról, hogy perelhetők-e a bankok a devizahitelek miatt, véleményt kért többek közt a nemzetgazdasági tárcától, a jegybanktól és a bankszövetségtől. Ezeket a véleményeket szerette volna megismerni egy devizahiteles, ám kérését elutasította a Kúria.

Az adós ezután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, amely neki adott igazat a kérdésben, az ügy azonban bíróságra került.

Az elsőfokú döntés már a Kúria álláspontjával értett egyet. Ezután ismét fordult a kocka: a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a Kúriának ki kell adnia a kért dokumentumokat az adósnak. Itt azonban még nem ért véget az ügy. Az alperes Kúria ugyanis felülvizsgálati kérelemmel fordult az ügyben a Kúriához, lényegében a jogerős ítélet felfüggesztését kérve „saját magától”.

Ugyanakkor lapunk úgy értesült, hogy

a Kúria nem kérte az ügyben tárgyalás megtartását, s a kijelölt bírói tanács sem tartotta indokoltnak azt.

A felperes képviseletét ellátó Transparency International Magyarország viszont tárgyalást kért a Kúriától. Karsai Dániel ügyvéd lapunk megkeresésére elmondta, meghökkentő, hogy a bírói testület egy ilyen különösen kényes és pikáns ügyben nem tartja indokoltnak a tárgyalást. Mint mondta, ebben az ügyben kérés nélkül tárgyalást kellett volna kitűznie a Kúriának, s kiemelten kellene kezelnie a bíráskodás alapvető kérdéseit firtató eljárást.

Figyelemre méltó körülmény, hogy

az ügyben Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének tanácsa jár el.

Az, hogy Baka nem tartotta indokoltnak a tárgyalás megtartását, azért érdekes, mert ő ciklusokon keresztül a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) magyar bírája volt. A volt főbíró ráadásul éveken át pereskedett a magyar állammal, mert mandátuma lejárta előtt eltávolították a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáról. Baka ügyében éppen az EJEB mondta ki, hogy 2011-es leváltása sértette jogát a tisztességes eljáráshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz.

Az ügyben egyébként a Kúria is megszólalt. Korábban a szervezet az esettel kapcsolatban közleményt adott ki, miszerint nem rendkívüli, hogy a Kúria dönt egy olyan eljárásban, amelyben peres félként vesz részt. Mint írták, a jogerős ítéletek ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmek elbírálására a törvény kizárólag a Kúriát jogosítja fel, ezért semmi szokatlan, rendkívüli nincs abban, hogy ezúttal is így történik. Ez mindenben megfelel az eljárási szabályoknak. Hozzátették, az elmúlt években is tucatnyi hasonló eset volt, ahol a Kúria felülvizsgálati bíróságként döntött olyan bírósági jogkörben okozott kár megtérítése iránti, személyiségi jogi, vagy éppen közérdekű adat kiadása iránti perben, amelyben maga volt az alperes. „Különbséget kell ugyanis tenni a Kúria mint peres fél és a Kúria mint felülvizsgálati jogkörben eljáró bírósági fórum között” – áll a bíróság közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.