Állatkínzás: akár öt év börtön?

A kriminálpszichológus szerint az állatkínzók csak a bíróság előtt fogják fel egyáltalán, hogy mit is tettek.

Tompos Ádám
2016. 09. 05. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három munkacsoportban egyeztetett a nyár folyamán az Igazságügyi Minisztérium (IM) az állatkínzás ellen küzdő civil szervezetekkel – közölte lapunk érdeklődésére az IM. Egy munkacsoport a hatóságokkal való operatív együttműködéssel foglalkozott, a második a szabályozás kapcsán megfogalmazott javaslatokat összesítette, a harmadik pedig a neveléssel, felvilágosítással kapcsolatos felvetéseket tekintette át. A minisztérium tájékoztatójában megfogalmazta, a munka ősszel a kidolgozott javaslatok áttekintésével folytatódik. Emellett az IM más országok jogszabályait és joggyakorlatát is vizsgálja, de nemcsak az állatkínzás büntetőjogi oldaláról, hanem az állattartással összefüggő más területeken is.

Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára korábban kifejtette, terveik szerint más minisztériumokat is be fognak vonni az egyeztetésbe. Például meghívják majd a szabályozási javaslatokat összesítő munkacsoportba a Belügyminisztérium mellett a földművelésügyi tárcát, a neveléssel összefüggő munkacsoportba pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

Az állatkínzás büntetésének szigorításáról még márciusban kezdődtek egyeztetések egy nagy vihart kavart eset után. Február végén állatvédők tüntettek a Parlament előtt, miután nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen egy fiatalember agyonvert egy kiskutyát. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Deteken történt állatkínzás miatt vádat emeltek a férfi ellen.

Nem ez volt az egyetlen közelmúltbeli eset. Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne lehessen egészen elképesztő, már-már beteges állatkínzásokról hallani, olvasni. Tavasszal két fiú kővel zúzta össze egy gólya fejét Jászapátiban, a főváros X. kerületében egy kacsát gyújtottak fel, a Nógrád megyei Kállón PUR-habot fújtak egy birka szájába és levágták a fejét, pár hete pedig egy 17 éves várpalotai lány kiskutyákat drogoztatott be, majd felvételt készített az állatok kínhaláláról – csupán pár példa az elmúlt néhány hónapból.

Bár az állatvédők kétévnyi börtönbüntetésről háromra, különös kegyetlenséggel elkövetett állatkínzás esetén öt évre emelnék a büntetést, a szigorítás nem minden esetben elrettentő erejű. Bilkei Pál kriminálpszichológus lapunk kérdésére azt mondta, azok az emberek, akik bántalmaznak egy állatot, sokszor csak akkor fogják már fel a tettük súlyát, amikor a bíróság előtt állnak. – Ezeket a személyeket jellemzően rengeteg kudarcélmény érte, és sokszor egyfajta megtorlásként fordulnak szembe a legvédtelenebbekkel, például a házi állatokkal – mondta a szakember. Hozzátette: sokan gyermekkorukban történt bántalmazásuk miatt élik meg azt a fokú indulati zavart, hogy állatok, később pedig családtagjaik ellen forduljanak. A kriminálpszichológus nem tud róla, hogy valakit Magyarországon a rendszerváltozás óta letöltendő börtönbüntetésre ítéltek volna állatkínzás miatt, de hozzátette, hogy szinte minden ilyen esetben elrendelik a vádlott pszichiátriai vizsgálatát. Bilkei Pál szerint ezért fontos lenne, hogy már az iskolában megkezdődjön valamiféle prevenció, mert a viselkedési kontroll kialakításában ennek nagy szerepe lehet.

Érdeklődésünkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóosztálya közölte, a magyarországi börtönökben állatkínzás bűncselekménye miatt jelenleg 15-en töltik jogerős büntetésüket, de 73 olyan fogvatartott van (köztük lehetnek előzetes letartóztatásban lévők is), akiknek egyéb bűncselekményeik között szerepel az állatkínzás is.

Az Igazságügyi Minisztérium és az állatvédők a büntetés szigorítása mellett a prevencióról is tárgyalnak. A minisztérium úgy látja, „erre a kérdésre a civil szervezetekkel folytatott megbeszélések alapján minden résztvevő nagy hangsúlyt kíván majd fektetni a készülő javaslatban”. Ennek egy formája lehet, hogy korszerűsítik például azokat a menhelyeket, ahova az utcára került kutyákat viszik az emberek. Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szövetségének elnöke szerint ha nem azt látnák az emberek, hogy pokoli viszonyok fogadják a sintértelepen az állatokat, akkor nem vetemednének arra, hogy szamurájkarddal vetnek véget a kóbor kutyák életének. Lapunknak kifejtette: ha pedig „nem látnák azt a gyerekek, hogy Józsi bácsi eltűnik pár újszülött korccsal és egy lavór vízzel, majd csak az üres lavórral tér vissza”, akkor nem esnének neki egy sérült, védtelen állatnak sem. Azonban – mondta Mészáros Gabriella – amíg a gyepmesterkedés egy olyan profitorientált vállalkozás lesz, amit nem ellenőriz senki, addig vesztőhelyek maradnak a sintértelepek. Szerinte az állam felelőssége lenne ellenőrizni, hogy miként költik el a gyepmesterkedésre költött összeget a sintérek, de rendre süket fülekre találnak, amikor ezt követelik. – Pedig nem értem, hogy egy kormány hogy teheti meg azt, hogy nem állatbarát – tette hozzá Mészáros Gabriella.

A fővárosi önkormányzat Illatos úti ebtelepén egyébként éppen tegnap tartottak örökbefogadó napot az állatbarát gazdák számára, szombaton pedig Pécsett lesz hasonló rendezvény.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.