Nekik sem kell intézetben felnőniük

A jövőben a fogyatékkal élő gyerekeket is nevelőszülőknél kell elhelyezni.

2016. 09. 01. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már 2013-ban úgy módosította az Országgyűlés a gyermekvédelmi törvényt, hogy a 12 év alatti, a szakellátásba újonnan bekerülő gyereket nem lehet gyermekotthonban elhelyezni, az ott lakókat pedig befogadó szülőkhöz kell költöztetni, a lapunk által megismert legfrissebb adatok szerint az állami szakellátásban nevelkedő 12 év alatti gyerekek 16 százaléka még mindig nevelőotthonban él. Az állam gyakorlatilag törvényt sért: miközben a jogszabály szerint tavalyelőtt év végéig minden három év alatti, 2015. december 31-ig pedig minden 3 és 6 év közötti, korábban intézetben élő gyereket nevelőszülőhöz kellett volna adni, az érintett gyerekek közel 12 százaléka esetében ez még mindig nem sikerült.

A szaktárca korábbi érdeklődésünkre ezt azzal indokolta, hogy a gyermekek fokozott ápolási, gondozási igénnyel járó fogyatékossága, tartós betegsége akadályozza a nevelőszülőhöz való áthelyezésüket. Most azonban a kormányzat mégis engedett a jogvédői nyomásnak, és a fogyatékkal élők nevelőszülőkhöz kerülését is lehetővé teszi. Csakhogy ezzel még messzebb kerülhet a törvény betartásától, hiszen a rendszerben nincs elég nevelőszülő. A Magyar Nemzet által megismert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által jegyzett törvénytervezet szerint a jövőben alapesetben a 12 év alatti fogyatékkal élő, vagy tartósan beteg gyerekeket is befogadó szülőnél kell elhelyezni. Ettől csak kivételes esetben lehet eltérni, akkor, ha a nevelőszülői elhelyezés nem áll a gyermek érdekében, vagy arra állapota miatt nincs lehetőség.

Kérdés azonban, hogyan oldja meg a szaktárca a helyzetet, hiszen eddig is kevés volt a nevelőszülő, ráadásul a számuk 2013-ról 2014-re 8 százalékkal csökkent: míg három évvel ezelőtt 5753 nevelőszülőt tartottak nyilván, 2014. év végén már ennél több mint háromszázzal kevesebbet, csupán 5417 főt. (A 2015-ös adatokat legutóbbi kérdésünkre még nem tudta megadni az Emmi – a szerk.) Idén év végéig ráadásul a hatályos törvény szerint a gyermekotthonok kiürítésének utolsó lépcsőjeként az összes 6 és 12 év közötti, eddig otthonban élő gyermeket is nevelőszülőhöz kell adni. Ők az év elején összesen 4616-an voltak, ami azt jelenti, hogy a fogyatékkal élő gyerekekkel kiegészülve akár több ezer új nevelőszülőre lehet szükség a következő hónapokban.

Székely László alapjogi biztos egyébként már tavaly rámutatott a fogyatékkal élő, állami gondoskodásban nevelkedő gyerekek diszkriminatív helyzetére és a nevelőszülő-hiányra. Az ombudsman a Debreceni Reménysugár Gyermekotthon vizsgálatakor megállapította, hogy az intézmény különleges otthonában – ahol 6 évesnél fiatalabb gyermekeket, több tagból álló testvérsorokat, valamint várandós fiatalkorúakat és utógondozottakat látnak el – több olyan kicsit is nevelnek, akiket a jogszabály alapján nevelőszülőnél kellett volna elhelyezni. A látogatáskor az otthonban 14, testvérek nélkül beutalt gyermek él, akik közül legalább öt kicsinek sem az egészségi állapota, sem fogyatékossága nem indokolta a különleges ellátást, további három esetben pedig a határozatok nem rögzítettek arra vonatkozó adatot, hogy a gyermekeknek olyan fogyatékossága lenne, ami kizárná vagy megnehezítené nevelőszülői kihelyezésüket. Az otthonban elhelyezett testvérek között ráadásul Székely László szerint voltak olyanok, akiknek idősebb testvéreit nevelőszülők gondozták, és épp a legkisebbeket helyezték intézménybe. Az ombudsman leszögezte, nem vetődött fel olyan adat, amely szerint az intézmény egyáltalán megkísérelte volna a gyermekek nevelőszülői elhelyezését. Székely László rámutatott arra is: míg a 40 férőhelyes különleges gyermekotthon létszáma – a nevelőszülői elhelyezésre való törekvésnek és a törvényi előírásnak megfelelően – 2013 júniusára 16 főre csökkent, addig 2014-ben újra feltöltötték a házat, sőt, 2015-ben már a megengedettnél többen, 42-en laknak az intézményben.

Az intézményvezető azzal magyarázta a helyzetet az ombudsmannak, hogy a nevelőszülői hálózat kapacitása korlátozott, és a hálózatban nincs a súlyos fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyermekek megfelelő ellátását biztosítani tudó nevelőszülő. További indok volt, hogy törekednek a testvérek együttes elhelyezésére.

Az ombudsman tavalyi jelentésében felkérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, szerezzen érvényt a három év alatti gyermekek befogadó szülőnél való elhelyezésére vonatkozó törvényi előírásoknak, és a jövőben a gyámhivatal határozatában köteles legyen feltüntetni, ha egy kisgyermek azért él otthonban, mert nem tudják nevelőszülőnél elhelyezni. A biztos azt is kérte Balog Zoltántól, hogy hosszú távon biztosítsa a tizenkét év alatti gyermekek intézményi elhelyezésének teljes felszámolását. Az ombudsman azzal sem értett egyet, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyerekeket ma automatikusan intézményben helyezik el, ezért arra kérte az Emmi miniszterét, hogy az ő esetükben is a befogadó szülőnél való elhelyezés képezze a fő szabályt. Utóbbit rögzítené most az Emmi tervezete, a többi kérésre egyelőre nem született érdemi válasz.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.