Önkéntesség: egyre többen segítenek másokon

A fiatalok, az iskolázatlanok és a nem dolgozók között átlag alatti az ingyenmunkát vállalók száma.

2016. 09. 19. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 15–74 évesek több mint harmada, kétmillió-ötszázötvenhétezren végeztek valamiféle önkéntes tevékenységet 2014-ben, ezzel a lakosságon belüli arányuk 34,3 százalékra nőtt, ami a 2011. évihez képest 5,9 százalékpontos emelkedés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa szerint a nők továbbra is nagyobb számban és arányban kapcsolódtak be az ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekbe, mint a férfiak: előbbiek 35, utóbbiak 33,6 százaléka segített munkájával. A férfiak gyakrabban vállalnak közéleti szerepet, aktívabbak a társadalmi szervezetekben, az önkéntes kuratóriumi munkákban. A nők ezzel szemben a közvetlen segítséget – a gyermekfelügyeletet, a betegápolást, az idősgondozást – vállalják nagyobb arányban.

Az önkéntesek túlnyomó többsége továbbra is közvetlenül segített, csupán 3,3 százalékuk végzett szervezeten keresztül vagy szervezet javára ilyen tevékenységet. A KSH most nyilvánosságra hozott felmérése során azokat tekintette önkénteseknek, akik önszántukból, ellenszolgáltatás vagy fizetség nélkül, háztartásukon kívül élő személyek javára vagy a társadalom hasznára tevékenykedtek. A háztartáson kívül élő szülőnek, gyermeknek, rokonnak nyújtott segítség is beletartozott az önkéntes munkák körébe.

A magyarországi önkéntesség sajnos továbbra is öregedő korstruktúrát tükröz, biztató ugyanakkor, hogy az elmúlt években az önkéntesek száma minden korcsoportban növekedett. Míg 2011-ben még a 60–64 éves korosztály körében volt a legmagasabb az önkéntességi arány, addig 2014-ben a 45–49 évesek átvették a vezető szerepet, utóbbiak több mint 41 százaléka segített ingyen másokon. Az 50–64 évesek körében az önkéntesek aránya magas szinten állandósult, de még a 65–69 évesek között is átlag feletti volt. A korosztály tagjainak jelentős része ugyanis aktívan részt vesz az unokák gondozásában, miközben sokan közülük még idős szüleiket is ápolják.

A 35 év alatti korcsoportoknál az önkéntességi arány az átlagosnál alacsonyabb, 24,6 és 33,8 százalék között van, a negatív rekord a 15–19 évesekhez fűződik. A közelmúltban bekövetkezett változások ugyanakkor mindenképpen említésre méltók. Míg 2011-ben száz 15–34 éves fiatalból még csak 23 számolt be önkéntes munkavégzéséről, addig 2014-ben már 29. Ebben az elemzők szerint szerepet játszik a köznevelési törvény azon módosítása is, amelynek értelmében a diákok csak akkor érettségizhetnek, ha előtte legalább ötven óra közösségi munkát teljesítettek, és ezt igazolni is tudják.

Az önkéntes segítők aránya meredeken növekszik az iskolázottsággal, és a diplomások körében a legmagasabb. Meghatározó az önkéntesség szempontjából az is, hogy az érintettnek van-e szakmája. Mind az érettségizett, mind pedig az érettségivel nem bíró szakmai végzettségűek között az átlagosnál magasabb, a felsőfokúakéhoz hasonló az önkéntesek aránya.

Az elemzők megállapították azt is, hogy a falun élők körében a legmagasabb az önkéntesek aránya (37,6 százalék), és a kisebb városok esetében is viszonylag magas ez a szám. A Budapesten lakók alig negyede segít másokon, ami jóval az országos átlag alatti mutató.

A KSH a gazdasági aktivitás alapján is vizsgálta a kérdést, és kiderült, hogy a legnagyobb arányban éppen a többieknél kevesebb szabadidővel bíró foglalkoztatottak (37,3 százalék) folytattak önkéntes tevékenységet. A munkaerő-piaci tartaléknak számító munkanélküliek is magas arányban (36,3 százalék) segítettek, miközben az inaktívakat mindössze 30,4 százalékos önkéntességi arány jellemezte.

Bár a foglalkoztatottak között a legtöbb az önkéntes, mégis olyan megyék lakói tevékenykedtek az átlagosnál magasabb arányban ellenszolgáltatás nélkül, amelyeket közepes vagy alacsony foglalkoztatottság jellemez. A legmagasabb önkéntességi arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható, ott a 15–74 évesek közel kétharmada (64,7 százalék) végzett önkéntes munkát, de említésre méltó Nógrád (54,1 százalék) és Tolna (51,1) megye is. Az országos átlag 34,3 százalék.

A családi állapotot vizsgálva kiderült, hogy a házasságban élők jóval magasabb arányban végeztek önkéntes munkát, mint a nőtlenek, hajadonok vagy az özvegyek és az elváltak. A házasok 38,9 százaléka segített másokon, miközben az özvegyek és elváltak mindössze 32,7, a hajadonoknak és a nőtleneknek alig 29,1 százaléka tett így.

Az önkéntesség leggyakoribb megjelenési formája a házi- és ház körüli munka, az ügyintézés és vásárlás, a gyermekfelügyelet és -gondozás, illetve a betegápolás, idősgondozás volt. Házi- és ház körüli munkát megközelítőleg másfél millió ember végzett másnak ingyen, ügyintézést és vásárlást 1,1 millió, míg gyermekfelügyeletet és -gondozást 651 ezer, betegápolást, idősgondozást 305 ezer ember látott el térítésmentesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.