Piackutatás volt, referencia nem

Újabb hőkamerákra írt ki tendert a rendőrség, az MSZP–SZDSZ-kormány rendeletére hivatkoznak.

2016. 09. 13. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette a rendőrség lapunk értesülését, miszerint három céget hívtak meg a legújabb hőkamera- és éjjellátókészülék-tenderre. Az összesen bruttó 592 millió forint értékű beszerzést ezúttal sem nyílt, hanem hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban folytatják le. A piaci verseny kizárását az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendvédelmi beszerzések részletszabályait tartalmazó 2004-es kormányrendelet egyik passzusával magyarázta, amely ezt lehetővé teszi, „ha a válsághelyzet vagy fegyveres konfliktus miatt előállt helyzet sürgőssége összeegyeztethetetlen a meghívásos és a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás esetén előírt határidőkkel”.

Mivel a berendezéseket elsősorban határvédelemre vetnék be, a bevándorlási válsághelyzet miatt a sietség akár érthető is lehetne. Az már kevésbé, hogy az eljárásra a rendőrség kvázi „házi beszállítójának” számító Milipol Zrt.-n kívül miért két olyan céget hívtak meg, amelyeknek nincs e téren komoly referenciája. Ehhez képest az ORFK válaszlevelében arra hivatkozott, a három cég kiválasztását piackutatás előzte meg. Lapunk már augusztusban megírta, hogy a Milipol mellett meghívták a debreceni székhelyű Tactical Kft.-t, amely korábban több rendőrségi beszerzésnél szorosan együttműködött a Milipollal; például legutóbb a sisaktendernél is kisegítették egymást. A harmadik résztvevő információink szerint nem ad be ajánlatot, mert a pályázatot lefutottnak tekinti. Forrásaink szerint meglepetés lenne, ha nem a Milipol nyerné a beszerzést. Eközben több jelentős hazai céget nem hívtak meg az eljárásra, amelyek korábban megbízhatóan szállítottak le hőkamerákat és éjjellátókat a rendőrségnek vagy a honvédségnek.

A néhai Fenyő János médiavállalkozó egykori munkatársa, Székely Herbert tulajdonában lévő Milipol mostani meghívása azért is furcsa, mivel a cég korábban két hőkamerákkal kapcsolatos tenderben is késedelmesen teljesítette vállalt feladatait, ezért a rendőrség mindkettőnél kötbérrel sújtotta. A déli folyami határőrizeti rendszer késedelmes kiépítéséért 44,1 millió forintos kötbért kellett fizetniük. Újabban pedig a hőkamerák javításával nem boldogulnak, a 31 ezer forintos javítási óradíj ellenére. Az ORFK friss tájékoztatása szerint jelenleg három is rossz: egy mobil és két stabil hőkamera. Pedig azokra az illegális migránsok miatt nagy szükség lenne. A kötbér összegének kiszámítása itt még folyamatban van.

Arra a kérdésünkre, hogy a két kötbéres eset nyomán miért számítanak még mindig a Milipolra, az ORFK azt felelte: „A piaci szereplők korábbi késedelmes teljesítése nem vetíti előre automatikusan, hogy a későbbiekben is mulasztani fognak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.