Tarlósék odébb rakták az olimpiát

Szegedtől elvennék az evezősversenyek lebonyolítását. Még jöhetnek változások az újabb szakaszban.

MTI
2016. 09. 28. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett módosítást 23 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A dokumentum szerint a módosítások hozzájárulnak az olimpia gazdaságosabb megrendezéséhez.

A változtatások – mint írták – a „master plan” és így a pályázat erősítését szolgálják a következőképpen: a versenyhelyszínek esetében a módosított terv biztosítja, hogy az összes javaslat megfelel az optimális utóhasznosítási, fenntarthatósági igényeknek. Ha nincs megfelelő utóhasznosítási lehetőség, akkor az új létesítmény ideiglenes megoldással való megépítése javasolt.

A versenyhelyszínek más vagy új helyre helyezése mellett a sajtó- és közvetítőközpont, valamint a médiafalvak elhelyezését is érinti a módosítás.

A kedvezőbb utóhasznosítási lehetőségek alapján a sajtóközpont új tervezett helyszíne a Hungexpo területe, itt a csarnokok az olimpia után rendezvény- és konferenciapavilonokként hasznosíthatók.

A Forradalom lángja emlékművet, amely korábban a budapesti Kossuth Lajos téren állt, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a II. kerületi Nagy Imre téren állítják fel.

Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata alapján három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására. A Gubacsi úti médiafalu helyszínének megszüntetése a sajtó- és közvetítőközpontnak a Hungexpo területére áthelyezése miatt volt szükséges. A józsefvárosi pályaudvarra tervezett médiafalut pedig az előterjesztők szerint bővíteni indokolt.

Új P+R parkolók létesítéséről és meglévők bővítéséről is döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A tervek szerint a békásmegyeri HÉV-állomásnál a két oldalon létesül egy összesen 377 férőhelyes P+R parkoló. A HÉV-peron az aluljárós közlekedéshez liftet és mozgólépcsőt kap, és új csomópont épül a 11-es főút felől.

Az elfogadott előterjesztés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a sportszövetségekkel folytatandó további egyeztetés nyomán a pályázat harmadik szakaszában is módosulhat a helyszínkiválasztási javaslat, amelynek alapján a végleges dokumentumot előreláthatólag 2017 januárjában mutatják be a Fővárosi Közgyűlésnek.

A változtatások között szerepel például, hogy a Testvér-hegy helyett a Hármashatár-hegyen tartanák a mountain bike versenyeket, a boksz a Hungexpo helyett az Óbudai-szigeten kapna helyet, az evezősversenyek Szeged helyett az Olimpiai park területén lennének. Az olimpia nyitó- és záróünnepségét a javaslat szerint az Olimpiai park helyett a Puskás Ferenc Stadionban rendeznék meg.

A Fővárosi Közgyűlés az említett módosítások mellett elfogadta az olimpiai pályázat második szakaszában benyújtandó dokumentumokat.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán idősebb fák átültetésére is képes gép vásárlásáról döntött, az eszközt a FŐKERT Nonprofit Zrt. 134 millió forint értékben szerzi be. Az elfogadott előterjesztés indoklása szerint az új géppel a jövőben megmenthetők lesznek olyan idősebb, csak több évtized alatt pótolható fák, amelyeket az elmúlt időszakban különböző beruházások miatt ki kellett vágni.

Szeneczey Balázs ellenzéki képviselők kijelentésére reagálva azt hangsúlyozta, Magyarország és Budapest képes arra, hogy olimpiát rendezzen 2024-ben.

Fekete Miklós, az olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a változtatások költségcsökkentéssel járnak.

Láng Zsolt (Fidesz–KDNP) II. kerületi polgármester azt kérte, hogy a jövőben a tervezés során egyeztessenek a kerületekkel.

Az MSZP a 2024-es olimpiai rendezéstől való elállást kéri a kormányoldaltól, mivel szerinte az esemény csak a főváros és az ország tönkretételével lenne lebonyolítható Budapesten.

Megalkotta a Duna-parti építési szabályzat Margitsziget területére vonatkozó rendeletét a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Margitsziget területére vonatkozó terv készítése során irányelvként fogalmazódott meg, hogy az országos jelentőségű természeti értékként számon tartott, a főváros arculatát alapvetően meghatározó városrészben és Budapest legnépszerűbb városi közparkjában olyan fejlesztés valósítható meg, amely során a terület a város mintakertjévé, a pihenés és felüdülés szigetévé válhat, továbbá a margitszigeti tradicionális intézmények színvonalas felújítása és fenntartása révén hagyományaihoz méltón helyet adhat kulturális, rekreációs és sport tevékenységeknek – olvasható a dokumentumban.

Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „nem az a hazafias, aki fejjel megy a falnak”.

Kiemelte, a közgyűlésnek az olimpia helyett a „lerobbant kórházak és a magára hagyott iskolák” mellé kellene állnia.

Horváth Csaba ismételten felszólította a közgyűlés kormánypárti képviselőit, hogy saját pénztárcájukból fizessék vissza azt a több mint 600 millió forintos kárt, amelyet a Mahir-perrel okoztak.

„Mi, budapestiek sem vagyunk hülyébbek, mint a rómaiak, ha ők fel tudták ismerni az érdekeiket, akkor nekünk is fel kell” – mondta Horváth Csaba arra utalva, hogy az olasz főváros a közelmúltban elállt az olimpiarendezéstől.

Az LMP szerint Magyarországnak nem érdeke, hogy 2024-ben olimpiát rendezzen. Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője az ülés előtti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kormányoldal egyértelműen hülyének nézi a budapestieket, ugyanis úgy módosítaná az olimpia rendezési tervét, hogy abban több új helyszín is szerepel, miközben a költségek nem emelkednek.

„Róma sem véletlenül lépett vissza” – mondta, majd hozzátette, Budapestnek először a hétköznapjait kellene megfelelően megszerveznie. Az LMP képviselője példaként említette a 3-as metró felújítása alatti buszpótlás megoldását.

Az Együtt szerint a Duna-partra tervezett mobil gát nem jelent biztonságos megoldást a Római-part árvízvédelmére. Pataki Márton, az ellenzéki párt budapesti elnöke szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtti sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester hazugságának nevezte, hogy ebben a kérdésben a Római-parti fák megmaradása és az emberek biztonsága között kellene választani. Kiemelte, a mobil gát egy olyan új technológia, amelyet ilyen hosszan, három kilométeres szakaszon még sehol nem alkalmaztak az országban.

Az Együtt politikusa szerint csak a kisebbik probléma, hogy a mobil gát húszméteres környezetében nem ültethetők fák,

a technológia nagyobb gondja, hogy árvíz esetén egy hiba nem kisebb szivárgásokat, hanem javíthatatlan gátszakadást jelent majd.

A Demokratikus Koalíció felszólította a kormányt és a főpolgármestert, hogy ne veszélyeztessék tovább a budapestiek utazását a 3-as metró felújításának csúsztatásával. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője az ülést megelőzően tartott sajtótájékoztatón elmondta, a közbeszerzési döntőbizottság felfüggesztette a 3-as metró pótlására kiírt busztendert, ami tovább késleltetheti a metróvonal felújítását.

Kiemelte, a kormány ebben az ügyben több mint egy éve „zsarolja” a fővárost, amelynek 23 milliárd forintos többletköltséget jelent, hogy Budapestnek új szerelvények helyett szolgáltatást kell vásárolnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.