Oszlopper: győzött a Mahir

A bíróság szerint a főváros által felsorolt szerződésfelmondási okok megalapozatlanok voltak.

MNO
2016. 09. 15. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma a Fővárosi Önkormányzat és a részben lapunkkal közös tulajdonosi körhöz tartozó Mahir Cityposter Kft. közti perben.

Az ítélet szerint a főváros szerződésbontása a céggel érvénytelen és hatálytalan, mivel a felsorolt felmondási indokok megalapozatlanok voltak. A bíróság ideiglenes intézkedéssel hatályban tartotta azt a döntést, amelynek értelmében a Mahir oszlopai a helyükön maradhatnak a jogerős ítéletig. Emellett 6,81 millió forintnyi perköltség megfizetésére kötelezte a fővárost. Jelezte továbbá: a Mahir Cityposter Kft. által korábban benyújtott kártérítési kérést a jogerős bírósági döntés után bírálják el.

Az alperes Fővárosi Önkormányzat jogi képviselője, Csikós Csaba lapunknak elmondta: fellebbezni fognak az elsőfokú ítélet ellen. Magyar György, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője ugyanakkor jelezte: a mai elsőfokú ítélet egyértelmű győzelemnek tekinthető. Véleménye szerint a bírói ítélet arról is szólt, hogy a Mahir Cityposter Kft. jogszerűen védte meg az oszlopait, amelyeket a főváros január elején önhatalmúlag elkezdett elbontani.

Mint ismeretes, 2015. szeptember 30-án a Fővárosi Közgyűlés Kocsis Máté fővárosi tanácsnok és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján felmondta azt a 2006-ban még több akkori ellenzéki fideszes képviselő által is megszavazott szerződést, amelynek alapján a Mahir Cityposter Budapest-szerte több mint 700 hirdetőoszlopot és más reklámberendezést üzemeltethet 25 évig. A jelenlegi kormánypárti többség annak ellenére nyilvánította előnytelennek a szerződést, hogy azt – a Fővárosi Önkormányzat honlapján a mai napig fellelhető hivatalos dokumentumok szerint – 2010 óta vizsgálta a Fidesz–KDNP-s városvezetés, de nem talált hibát.

A Fővárosi Önkormányzat és a Mahir Cityposter Kft. közti jogi vita ellenére a főváros az erő nyelvén kívánt beszélni, így januárban belefogott a hirdetőcég oszlopainak eltávolításába. A társaság ekkor azt szerette volna elérni, hogy a jogerős ítélet meghozataláig tiltsák el a Fővárosi Önkormányzatot a bontástól. Az oszlopháború ekkor már odáig fajult, hogy a rendőrség garázdaság vétségével meggyanúsította az oszlopokat védő Legion Invictus Kft. két munkatársát, mivel szóváltásba keveredtek a bontóbrigád tagjaival. A két férfit ezután a rendőrség családi körből vitte el, tehát nem feladatuk végzése közben. A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt cselekmények elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen, aminek az ügyészség helytadott. Ugyanebben a hónapban a Fővárosi Törvényszék, majd májusban a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, hogy Tarlósék nem is folytathatják az erőszakos bontást: 644 oszlop esetében Budapestnek tovább kellett biztosítania a korábbi szerződés szerinti közterület-használatot.

Az oszlopper néhány héttel ezelőtt újabb fordulatot vett: ekkor Magyar György közbeszerzési hatósági döntéseket is tartalmazó beadványt nyújtott be a bíróságnak, amelyek a főváros állításait cáfolták. Mindezekből kiderült, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság jóváhagyta azt a 2004-es pályázati eljárást, amelynek alapján a Mahir Cityposter Kft. és még két másik társaság 2006-ban szerződést kötött a fővárossal úgynevezett utcabútorok, hirdetőoszlopok, reklámtáblák és más felületek hasznosítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.