Bizonyíték az oszlopügyben

Magyar György: Beadványban zúzzuk porrá a diszkrimináló főváros állításait

2016. 08. 17. 5:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) azt a 2004-es pályázati eljárást, amelynek alapján a Mahir Cityposter Kft. és még két másik társaság 2006-ban szerződést kötött a fővárossal úgynevezett utcabútorok, hirdetőoszlopok, reklámtáblák és más felületek hasznosítására – közölte lapunkkal Magyar György.

A Magyar Nemzettel közös tulajdonosi körhöz tartozó Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője elmondta: ezt a hatósági dokumentumot és más bizonyítékokat is tartalmazza a Fővárosi Törvényszéken zajló hirdetőoszlopperben augusztus elején benyújtott beadványuk. – Ebben porrá zúzzuk a fővárosi önkormányzat azon állításait, amellyel 25 éves szerződésünk felmondását támasztották volna alá a bíróságon – szögezte le az ügyvéd. Emlékeztetett: akkor a fővárosnak évente megfizetett sok tízmillió forintot kevesellték, a szerződést jó erkölcsbe ütközőnek nevezték, ám a perben újabb és újabb kifogásokat említettek. Így a most megcáfolt hivatkozást arra, hogy a szerződés szerintük semmis, mert jogsértően, közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kötötték. – A KDB elfogadta az eljárást, tehát nyugodtan várjuk a tegnapról szeptember 15-re halasztott bírósági tárgyalást – tette hozzá Magyar György, aki egyértelmű diszkriminációnak nevezte, hogy miközben tizenkét évvel ezelőtt két másik céggel közösen pályáztak és nyertek, a főváros kizárólag a Mahirt akarta megfosztani szerződéses jogaitól.

A jogász szavait támasztják alá, hogy a fideszes többségű Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága még júliusban annak az JCDecaux Hungary Zrt.-nek kedvező döntést hozott, amelynek jogelődje, az Intermédia Kft. a BKV utasváróinak hasznosítására és megújítására vállalkozott. A JCDecaux most a meglévő 713 utasváró mellé több mint száz újat létesíthet.

Mint ismert, a 2006-os döntést több fideszes képviselő is megszavazta, és ugyancsak a 2010 utáni kormánypárti politikusok fogadták 2012-ben az akkori főpolgármester-helyettes, György István vizsgálatát az ügyben. Az akkori dokumentumok szerint a JCDecaux-nak és jogelődjeinek 2010-ig még használati díjat sem kellett fizetni, azóta is csak az áfát, amely a városháza kimutatása szerint 2015-ben 204 millió forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.